Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Şivava Köpek (Chihuahua) Özellikleri ve Bakımı

Abone Ol 
Şivava Köpek (Chihuahua) Özellikleri ve Bakımı

Bugünkü yazımızda Şivava köpek ırkının her bir özelliğine değiniyor olacağız. Bu köpekler, büyümeyen köpek cinsleri arasında yer almaktadır. Gerek kişilikleri, gerek görünümleri, gerekse sağlık durumları hakkında merak ettiğiniz her bir detayı bu yazı içerisine bulabilirsiniz. Halk içerisinde Çivava adıyla da bilinirler.

Şivava Köpek Irkı Hakkında Bilgiler

Şivava köpek

Şivava Irkı Köpekler

Şivava köpek ırkının kökenleri her zaman tartışma konusu haline gelmiştir. Tarafların bu köpek ırkının hakkında yaşamakta olduğu ikilem Meksika dolaylarında mı yoksa Avrupa’da mı ortaya çıktığıyla alakalıdır. Fakat arkeolojik kazıların sonucunda rastlanan birçok buluntu, bu köpek ırkının Meksika hikayelerinde sık sık göründüğüne delalet etmektedir.

Şivava köpekleri her ne olursa olsun, dünya genelindeki en eski köpek ırklarından biri olmaktadır. Dünyanın en ufak köpekleri arasında bulunan bu köpek ırkı ilk önce 1904 senesinde cins olarak onaylanmış olmaktadır. Bu köpekler, dünya genelindeki en popüler köpeklerden biridir diyebiliriz. Geçen her gün birçok insanın sahiplendiği Şivava köpekler, zekalarıyla her daim herkesi büyülüyor.

Ufak olmasının yanı sıra her zaman hareketli ve heyecanlı olması birçok kişiyi eğlendirmektedir. Boyundan çok daha büyük olan işlere kalkışmaya bayılan bu köpek ırkı, her zaman kendini diğer hayvanlara karşı korumak zorundadır. Kendini ailenin koruyucusu olarak görür ama savunmasız, ufak bir köpektir. Diğer özelliklerine de değinmek isteriz.

Şivava Köpek Özellikleri Nelerdir?

Şivava köpek ırkı zeki bir köpektir. Eğitilmesi de her zaman için kolay olmaktadır. Apartman yaşamına uyum sağlar. Büyük çocuklu aileler açısından en iyi köpek tercihi bu olmaktadır. Sadık bir köpek ırkıdır. Enerjik olduğu için günlük egzersiz yapması önemlidir. Çok havlama davranışı gösteren bir köpektir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Labradoodle Cinsi Köpek Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

Tek başına bırakırsanız kaygı yaşar. Bu nedenle onunla her an ilgilenmeniz gerekir. İnatçı bir köpektir. Gürültülü yerlere uygun bir yaşam sürdüremez. Yavru olan Şivava köpeklere ekstra dikkat edilmelidir. Bunun nedeni kafalarının yumuşak olmasıdır. Kulak ve göz enfeksiyonlarına karşı hassas olurlar.

Cesur ve uyanık olmasıyla ilgi çeken bu köpekler her zaman kendini büyük bir köpek zannederek hareket ederler. Genel olarak kucak köpeği oldukları bilinir. Bu köpekler tasma sevmez, özgürce dolaşmak ister. Fakat aşırı havlayan köpeklerdir. Buna engel olmak zordur.

Her zaman dikkatli hareketler sergilemesiyle bilinen Şivava köpekler, etraflarında yaşanan her duruma kendini yakın hisseder. Kendini koruma güdüsüne sahip olan bu kedi boyutunda olan köpekler her an atak halindedir. Fakat etrafına ve sahibine karşı her zaman şefkat dolu hayvanlar olmaktadır. Ev hayatına uygun bir köpektir.

Şivava Köpek Irkı Görünümü ile İlgili Bilgiler

Temiz karakteri ile her an öne çıkan Şivava köpek ırkı, son derece dikkat çekici bir çeneye sahiptir. Kafası yuvarlak biçimlidir. Gözleri ise her zaman geniş bir yapıda olmamaktadır. Kulakları kırk beş derecelik bir açıya sahip olmaktadır. Vücuduna göre kulakları büyüktür. Ön bacakları düzdür ve ince bir yapıda olur.

Diğer yandan arka bacakları incedir fakat kaslı ve güçlüdür. Ayakları da ufak parmaklı ve zariftir. Türün en çok görülen renkleri ise mavi beyaz, çikolata, altın ve krem rengindedir. Yumuşacık bir kaplaması vardır. Derisi ise düz tüylerle sarılı bir haldedir. Parlak bir görünümü vardır. İki ila üç kilo kadardırlar.

Şivava Köpek Irkı Sağlık Durumu Nasıldır?

Şivava köpeği uzun ömürlü ve tamamen sağlıklı bir yaşam sürebilmek için her zaman kaliteli olan bir köpek maması ile doyurulmalıdır. Besinler de her zaman diyetine uygun olarak verilmelidir. Düzenli öğünler halinde gerçekleştirilmesi gereken tüketimlerin haricinde köpeğin bakım uygulamalarını da ihmal etmemek gerekir. Bu köpeklerin ortalama yaşam beklentileri ise on ila on sekiz sene arasında değişir. Şivava köpek ırkı, bazı hastalıklara sahip olabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  American Eskimo Köpek Irkı Tüm Özellikleri, Genel Bakım ve Sağlık

Her zaman düzenli olarak bir veteriner hekime gösterilmesi gerekmektedir. Bunun yanı sıra parazitlere karşı ona aşı yaptırmanız, yaşam süresini de uzatır. Köpeğinizin fit ve her daim zinde hissetmesi için günlük olan egzersiz gereksinimini karşılamanız iyi olacaktır. Bu, genel olarak doğal alanda gerçekleştireceğiniz bir yürüyüş olabilir. Getir götür oyunu da her zaman bu durumda işe yarar. Köpekler sevgiyle büyütülürse hasta olma olasılıkları düşer.

Şivava Köpek Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Bu köpeklerin yaşamsal aktivitelerini en üst seviyede tutabilmeleri için düzenli olarak bakıma ihtiyaçları vardır. Öteki köpek cinslerinde olduğu üzere bu köpeklerde de cildin her zaman iyi görünmesi için tüylerin haftada birkaç defa taranması lazımdır. Senede birkaç kez banyo ettirmek de ölü tüylerden kurtulma konusunda işe yarar bir yoldur.

Şivava köpek ırkının egzersiz gereksinimi karşılandıktan sonra nemli bir bez yardımıyla kulakları ve bedeni silinmelidir. Bu köpekler tam bir sevgi köpeğidir. Her an ilginizi beklerler ve sizden bu ilgiyi hissettirmenizi adeta hareketleri ile talep etmeye başlarlar. Tek yapmanız gereken ona iyi bir yuva olmak, onların sizden tek isteği bu. Başka bir yazımızda görüşmek üzere!

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.