Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

St Bernard (Saint Bernard) Köpek Irkı Özellikleri

Abone Ol 
St Bernard (Saint Bernard) Köpek Irkı Özellikleri

İlk başlarda Saint Bernard köpek ırkı, İsviçre’deki Saint Bernard Darülaceze’nin arazisini koruyordu. Aynı zamanda kayıp ve yaralı insanların bulunmasına, kurtarılmasına destek oluyordu. Bugün St Bernard, dünyadaki birçok ülkede evcil hayvan olarak popülerliğini sürdürüyor.

St Bernard Köpek Irkı Genel Özellikleri

Bu köpekler, hemen hemen tanıştıkları herkese karşı şefkatlidirler. İnsanlar onları sevgi dolu arkadaşlar olarak görürler. Nazik, kibar, zeki, iyi huylu bir köpektir. Maksimum 75 santim yükseklik ve 80 kilogram ağırlığa ulaşabilen, dev, büyük ve kaslı bir vücudu vardır. Kısa tüylü ve uzun tüylü olmak üzere iki türü bulunur. Büyüklüğüne rağmen, Saint Bernard harika bir aile dostu olan sessiz bir ev köpeğidir.

Günlük iyi bir yürüyüşe çıktığı sürece küçük mahallelerde yaşayabilir. Evinizin büyüklüğünden daha önemli olan, karmaşaya karşı toleransınızdır. Çünkü salyaları sık olarak akar ve bu köpekler çamurlu alanlara girmeyi sever. Bu sebeple dışarıda yaşamaya pek uygun değildir. Aileleriyle birlikte evde yaşamaları daha idealdir. Saldırgan olmayan bu köpek ırkı, tehlike hissettikleri zaman havlarlar ve koruyucu içgüdülerini ortaya çıkarırlar. Boyutları genellikle herhangi bir saldırgan ya da hırsız için caydırıcıdır.

St Bernard Köpek Irkı Kişilik Özellikleri

Dost canlısı ve misafirperverdir. Sabit, yardımsever bir mizaçları vardır ve çocuklara karşı nazik ve dikkatlidirler. Büyük boyutları nedeniyle, bu köpeklerin erken yaşta eğitilmeleri önemlidir. Zekidirler ve memnun etmeye isteklidirler ama bazen inatçıdırlar. Bir aile üyesini savunmadıkça asla saldırgan olmazlar. Bu ırk, sosyalleşmeyi, günlük egzersiz yapmayı ve çeşitli deneyimler elde etmeyi ister. İyi yetiştirildikleri taktirde çok yönlü bir köpek olacak şekilde büyürler.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Yavru Köpek İhtiyaç Listesi

St Bernard

St Bernard Köpek Irkı Sağlığı

Bu köpekler genellikle sağlıklıdır, ancak tüm ırklar gibi bazen hastalanabilirler. Bu cinsin karşılaştığı sağlık problemleri:

  • Kalça Displazisi: Köpeklerde sıkça görülen bu rahatsızlık, uyluk kemiğin kalça kemiğine tam şekilde oturmadığı bir durumdur. Ayrıca kalıtsaldır. Bazı köpekler, bir veya iki arka ayağında ağrı ve topallık gösterir, ancak kalça displazisi olan başka bir köpekte herhangi bir rahatsızlık belirtisi fark etmeyebilirsiniz.
  • Dirsek Displazisi: Bu, büyük cins köpeklerde yaygın olan kalıtsal bir durumdur. Dirsek ekleminde gevşekliğine yol açan üç kemiğin farklı büyüme oranlarından kaynaklandığı bilinmektedir.
  • Entropion: Genellikle altı aylık olduğunda belirgin olan bu kusur, göz kapağının içe doğru yuvarlanmasına, göz küresini tahriş etmesine ya da yaralamasına neden olur.
  • Epilepsi:Bu bozukluk hafif veya şiddetli nöbetlere yol açar. Kalıtsal olabilir.
  • Dilate Kardiyomiyopati: Bu kalp rahatsızlığı, kalp kası çok zayıfladığında ve normal şekilde kasılmadığı zaman ortaya çıkar. Kalp daha çok çalışması gerektiği için büyür. Bu hastalığa sahip köpeklerde anormal kalp ritmi vardır.
  • Katarakt: Katarakt genellikle yaşlı köpeklerde ortaya çıkar ve köpeğinizin görüş kalitesini engeller.
  • Alerjiler: Köpeklerde sıkça görülen bir problemdir. Alerjinin nedenini belirleyip ortadan kaldırarak tedavi edilirler.

St Bernard Köpek Irkı Bakım İhtiyacı

Bu köpekler sadece orta düzeyde egzersize gereksinim duyar. Ancak obeziteyi önlemek için düzenli olarak hareket şarttır. Çok fazla ağırlık taşımak eklemleri için zordur ve artrit ya da ortopedik sorunlara neden olabilir. Köpeğiniz yavruysa, olgun boyuta ulaşana kadar yaptığınız egzersiz miktarını sınırlayın. Çok hızlı kilo almasına veya kaygan zeminlerde koşmasına, atlamasına izin vermeyin. Çünkü bunlar kalça problemlerini tetikleyebilir.

Saint Bernard, yorgunluğa ve sıcak çarpmasına meyillidir. Günün sıcağında egzersiz yapmalarına izin vermekten kaçının, her zaman gölgeye ve temiz suya erişimleri olduğundan emin olun. Mutlu ve rahat bir yaklaşımla Saint Bernard’ınızı erkenden eğitmeniz önemlidir. Temel kuralları belirleyin ve onlara uymasını isterken tutarlı olun.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köpeklerde Dış Parazit Nedir? Belirtileri ve Nedenleri

St Bernard Köpek Irkı Beslenme İhtiyacı

Saint Bernard beslenmesinde önerilen günlük miktar; iki öğüne bölünmüş 5 ila 6 fincan yüksek kaliteli kuru gıdadır. Yetişkin bir köpeğin ne miktarda yediği vücut ölçülerine, yaşına, metabolizmasına ve aktivite düzeyine göre değişiklik gösterir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.