Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Tavşanların Bakımı,Ömrü ve Beslenmesi

17.04.2021
1.221
Abone Ol 
Tavşanların Bakımı,Ömrü ve Beslenmesi

Bugünkü yazımızda tavşanlar var! Tavşan hakkında bilgi almak isteyen herkes bu yazımızdan çok mühim şeyler öğrenecek. Tavşanlar sahiden de eşsiz hayvanlardan biri olarak hepimizin sevgi ve alakasını kazanıyor. Huzurlu, sağlıklı ve uzun bir yaşam sürebilmeleri için birçok gereksinimleri bulunmaktadır.

Evcil olan bir tavşan için bakım meselesinde temel bir genel konu için bu yazıyı inceleyebilirsiniz. Tavşan bakımıyla alakalı tüm ayrıntıları ele alarak sorularınıza yanıt verdiğimiz bu yazıyı lütfen okumaya devam edin… ilk olarak tavşanınıza bir oda vererek işlemlere başlayın.

Tavşanınıza Bir Oda Vermelisiniz: Geniş Bir Yuva da Olabilir!

Tavşan hakkında bilgi

Siyah Renkli Tavşan

Evde tavşan bakabilmenin birden fazla yolu vardır. Tavşanların yaşamı bakımından güvenli bir forma getirilmiş bir odacık iş görür. Ya da bir tavşan yuvasını güzel hale getirerek sevimli dostunuzu oraya koyabilirsiniz. Tavşan evi yapacak ya da alacaksanız bu evin yeteri kadar geniş olduğundan emin olun.

Tavşan hakkında bilgi vermeye başlamışken söyleyeceğimiz ilk şey şu; tavşanlar özgür ruhludur ve rahat hareket edebilecekleri bir alanda yaşam sürmek isterler. Eğer dostunuzu tavşan evinde tutacaksanız, gün içerisinde birkaç saat kadar egzersiz yapabilmesi için tavşanı dışarı çıkarın.

Tavşan bakımını yapma konusunda en önemli durumlardan biri de hiç şüphesiz ki hareket ve egzersiz olmaktadır. Şayet bir tavşan sahiplenme fikriniz varsa ve onun koşturabileceği bahçe gibi bir alana sahip değilseniz, onu kesinlikle aile hayatınıza dahil etmeniz lazım olacak demektir.

Tavşanınızı kullanılmayan bir alana hapsetmeyin. Tavşanınıza iyi şekilde bakmak için onu her daim aile üyelerine yakın bir alanda tutmalısınız. Bu sebeple tavşan yuvasını salon veyahut oturma odası gibi bir yere yerleştirin. Böylece sorun çözülmüş olacaktır.

Evinizi Tavşanınıza Uygun Bir Forma Getirin!

Sahiplendiğiniz tavşan son derece tatlı, onu elinizden bir an olsun bırakmak istemiyorsunuz. Durmadan onu sevmek istiyorsunuz. Fakat bunu durmaksızın yapamayacağınızı biliyorsunuz diye düşünüyoruz. Her an onu kontrol de etmeniz mümkün değil.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kış Aylarında Tavşan Bakımı İpuçları

Onun evde yalnız başına koştururken hem kendine hem de size zarar vermemesini sağlamak zorundasınız. Bu sebeple tavşan bakımı mevzusunun en önemli kısımlarından biri de evinizi tavşanınıza uygun bir forma sokmak olmalıdır. Tavşanlar dolaşmaya ve koşmaya bayılır.

Keşif yapmak için alana gereksinim duyarlar. Tavşanınız için güvenli bir yer meydana getirmek ve eşyalarınızı da aynı anda koruyabilmek için tavşan alanını dikkatli seçmelisiniz. Bunun için de büyün kabloları plastik olan kaplamalarla kaplamalısınız.

Mümkünse eğer, kabloları tavşanın yetişemeyeceği yerlere kaldırın ya da bir duvara sabitleyin. Tavşan hakkında bilgi vermeye devam ediyoruz… bakalım sırada ne varmış.

Samanı Bir An Olsun Eksik Etmemeniz Gerekiyor

Yoğurt, yumurta, ekmek ve süt… Alışveriş listenize yeni bir ürün dahil etme vakti geldi: Saman! Herhangi bir tavşanın beslenme rutininin en vazgeçilmez ürünü saman olmaktadır. Tavşan dostlarımıza her zaman taze saman vermeliyiz. Yavru olan tavşanlara da yonca vermeliyiz.

Yetişkin olan tavşanlara timot saman, ot samanı veyahut yulaf samanı vermek en iyisi olacaktır. Tavşan bakımı konusunda beslenme rutini her şeyden önce gelen bir durum olarak dikkat çekmektedir. Tavşanınızın bakımını en iyi şekilde sağlamak için samanı kuru, erişilebilir ve temiz bir yere koymalısınız.

Bunun için de samanları tavşanınızın genel olarak gezdiği yerlere yakın bir konuma koyun. Geniş bir beslenme kabı içerisine samanları yerleştirin. Unutmayın ki samanları sık olarak yenilemeniz gerekecek. Fakat hep saman vermekle de olmaz…

Hep Saman Olmaz! Yiyeceklerde Çeşitliliğe Gidilmeli

Aynı şeyi sürekli yiyen her canlı zamanla o yiyecekten bıkar. Biz insanlar da böyleyiz. Tek yönlü beslenme sağlığı bozan bir durum olmaktadır diyebiliriz. Tavşan hakkında bilgi verirken bu bilgiyi vermesek olmazdı: Tavşanlar sürekli saman yerse sağlıkları bozulabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Hamster Hakkında Bilgi: Hamster Özellikleri, Beslenme ve Kafes İhtiyacı

Tavşan dostunuza samanın yanı sıra değişik tatlar da vermelisiniz. Lif açısından zengin içeriğe sahip olan besinler ve türlü yeşillikler bu açıdan ideal seçimler olacaktır. Elbette ara sıra havuç da verebilirsiniz. Tavşan bakımı konusunda önemli olan başka bir unsur da su unsurudur.

Ona her zaman temiz ve taze su sağlamalısınız. Su hayattır. Ulaşabileceği bir yerde su her zaman olsun. Hareketli bir hayvan olduğu için enerji kaybettikçe su içmek isteyecektir. Lütfen ona her zaman kaliteli olan tavşan yemlerinden vermeye özen gösterin.

Tuvalet Eğitiminin Önemi

Evcil hayvan sahiplenen kişilerin önemsediği konuların başında gelen tuvalet eğitimi, aslında çok kolaydır. Tavşanlar tuvalet eğitimi konusunda zorluk çıkaran hayvanlar olmazlar. Tavşanınızın tuvalet alanını belirleyin. Kutuyu da o kısma yerleştirin. Kutunun altına kesik gazete parçaları koyun. Üzerine de saman koyun. Gerisini tavşanınıza bırakın. İşte bu kadar basit! Her zaman sabırlı olmanız gerekiyor. Tavşan hakkında bilgi verdiğimiz yazımızın sonuna geldik. Kendinize ve tavşana iyi bakın, şimdilik hoşça kalın!

Kemirgenler ile ilgili diğer yazılarımızı okumak için tıklayınız.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.