Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Tavşanlarda Davranış Sorunları Nelerdir?

25.04.2023
803
Abone Ol 
Tavşanlarda Davranış Sorunları Nelerdir?

Tavşanlarda davranış sorunları görülebilir. Tavşan dostlarımız, doğal yaşam alanlarında av konumundalar. Bu sebeple de ürkek canlılar olduklarını söyleyebiliriz. Bunun için yeni bir ortama adapte olmaları biraz zaman alabilir. Bakımlarına dikkat ederek ve ihtiyaçlarını karşılayarak, tavşanların davranış problemleri geliştirmelerini önleyebiliriz.

Tavşanlarda Davranış Sorunları

Tavşanlarda Davranış Sorunları

Bir tavşan sahiplenmeyi planlıyorsanız; onu evinizin bir odasında veya tavşan kafesi içinde besleyebilirsiniz. Fakat evcil tavşan kafes içinde bakılacak ise kafesin de yeteri oranda büyük olmasına özen göstermelisiniz. Aynı zamanda egzersiz yapabilmesi adına gün içinde kafes dışı zaman geçirmesi önem arz eder. Çünkü tavşan bakımıyla ilgili en önemli hususlardan biri de egzersizdir ve tavşanların mutlaka aktif kalmaları teşvik edilmelidir.

Tavşanlar sessiz canlılar olmalarına karşın kendilerini vücut hareketleri ile muhteşem bir şekilde ifade etme yeteneğine sahipler. Tavşanınız ile iyi bir iletişim kurmak için onun vücut dilini öğrenmenizde yarar var. Özellikle de yaşadığı alanda kendini güvende, mutlu ve huzurlu hisseden bir tavşanın sevimli hareketler sergilediğini fark edebilirsiniz. Her evcil hayvanda olduğu gibi tavşanlarda davranış sorunları ortaya çıkabilir. Bazen de tavşan dostunuz garip davranışlar sergileyebilir.

Tavşanlar gün boyunca hareket halinde olmayı seven enerjik canlılar. Duygularını vücut dilleri ile ifade etmeyi çok severler. Örneğin, tavşanın yalama davranışı aslında bir sevgi göstergesi kabul edilir. Birbirlerini yalayarak sevgi gösterdikleri bilinir. Ya da okşandıklarında, sevildiklerini hissettiklerinde dişlerini gıcırdatabilirler. Bu durum ise okşanmaktan mutluluk duyduklarını kanıtlar. Ancak tavşanlar, kızgınlık dönemlerinde ya da stres yaşadıklarında anormal davranabilirler. Tavşanlarda davranış sorunları genel olarak şunları kapsar:

1. Tavşanlarda Agresiflik ve Saldırganlık Sorunu

Tavşanlarda davranış sorunları söz konusu olduğunda en sık görülenlerden biridir. Saldırganlık hali, tavşanlarda genetik bir problem değil, esasen davranışsal bir durumdur. Müdahale edilmediği taktirde ciddi boyutlara ulaşabilmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Tavşanların Yiyebileceği Meyveler Hangileri?

Tavşanlarda saldırganlık genel olarak ısırma şeklindedir. Bu ısırıklar can yakıcı olabilir. Tavşanlar farklı nedenlerden dolayı ısırma davranışı gösterebilirler. Mesela erkek tavşanlar doğal yaşam ortamlarında diğer tavşanların üzerinde hakimiyet geliştirmek amacıyla hırlama veya ısırma davranışı gösterebilirler. Fakat ısırma hareketi insanların yaralanmasına neden olabileceği için bunun önüne geçmek önem arz eder.

Her ne kadar hakimiyet kurma istemi tavşanların ısırmasının önemli bir sebebi olsa da, bütün tavşanlar yalnızca bu amaçtan dolayı ısırmazlar. Tavşanlar av hayvanları oldukları için kendilerini tehdit altında hissetmeleri durumunda da ısırabilirler. Özellikle de erkek tavşanların bu davranışa daha fazla meyilli oldukları bilinir. Strese girdiklerinde de rahatsız edici davranıştan kaçınmak adına ısırabilirler.

Aynı şekilde baskın bir tavşanın herhangi bir sebep olmadan da agresifleştiği gözlemlenebilir. Hiç beklenmedik bir zamanda sahibini ısırabilir. Evcil tavşanlarda davranış sorunları önlemek için şunlar uygulanabilir:

  • Elinizi tavşanın kafasının üstüne yerleştirin ve birkaç saniye kadar çok hafif olacak biçimde yere doğru itin. Bu hareket, baskın taraf olduğunuzu tavşanın anlamasını sağlayacaktır.
  • Tavşan sizi ısırdığı zaman onu kısa zamanda kafesine koyun. Bunu her saldırgan davranış gerçekleştirdiğinde uygulayın. Bu sayede ısırdığı için kafese alındığını anlayacak ve kafese girmemek için saldırgan davranışını terk etmesini bilecektir.
  • Tavşan dostlarımız kızgınlık zamanlarında daha çok ısırma davranışı gösterme eğilimindeler. Tavşanlarda kısırlaştırma ile agresif davranışlar önlenebilir.
  • Evcil tavşanınız, siz kafese yiyecek koyarken sizi ısırabilir. Sizi bir tehdit olarak algılayabilir. Bunun için elinizi bir tehdit olarak algılamasını önlemelisiniz. Örneğin, kafesin dışında iken elinizle ona tavşan yemi sunabilirsiniz.

2. Tavşanlarda Kemirme Sorunu

Tavşanlarda davranış sorunları arasında bir diğeri de kemirme hareketidir. Yabani tavşanlarda görüldüğü gibi evcil tavşanlarda da kemirme hareketine rastlanır. Bu oldukça doğal bir davranış olarak kabul edilir. Çünkü tavşanların dişleri hayatları süresince daimî olarak büyür. Dişlerini törpüleme ihtiyacını gidermek için kemirme davranışı geliştirirler. Fakat bu hareket iyi bir şekilde yönetilmez ise can sıkıcı bir hal alabilir. Tavşanın kemirme hareketini kontrol altına almak adına ona kemirme taşları sunabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  7 Maddede Chinchilla Bakım Rehberi

Tavşanların iç mekandaki objeleri kemirmelerini engellemek amacıyla kemirgen otları da kullanılabilir. Aslında saman, yonca otu gibi çeşitli otlar, tavşanların beslenmesi için mühim gıdalardır. Ayrıca çiğnemeyi teşvik ederler. Bu nedenle de tavşanlara mutlaka sunulması tavsiye edilir.

Tavşanların eşyaları kemirmeleri ise bir davranış sorunu olduğundan, aşırı kemirme durumu strese de işaret edebilir. Özellikle de yeteri kadar aktif olamayan tavşanlarda bu sorun ortaya çıkabilir. Tavşanın yaşam alanını zenginleştirerek ve kafes dışı zaman geçirmesini sağlayarak, stres seviyesini azaltabilir ve dolayısıyla kemirme davranışı sergilemesini de engelleyebilirsiniz.

3. Tavşanlarda İdrar Püskürtme Sorunu

Tavşanlarda davranış sorunları listesinde idrar püskürtme de var. Tavşanlar, doğal yaşamlarında diğer tavşanların üstlerine idrarlarını püskürtebilirler. Bu esasen cinsel bir davranıştır. Evcil tavşanlarda da ortaya çıkabilir. Aynı zamanda yer işaretlemek için de aynı davranışı gösterebilirler. Hatta tavşanların insanların üzerine idrar püskürtmeleri de görülür. Bu idrar ise normalden daha güçlü bir koku oluşturur. Bu davranışın sürekli hale gelmesi ise problem yaratır.

Tavşanın idrar püskürtmesi, korkudan ve kendisini güvende hissetmemesinden kaynaklanıyor olabilir. Bu tür bir durumdan şikâyet ediyorsanız; tavşanınızın duygusal dengesini sağlamalısınız. Onun kendini güvende hissetmesi için bazı uygulamalar yapabilirsiniz. Örneğin, size yavaşça yaklaşmasına izin vermeli, onu korkutmamalı, yeterince ilgi göstermeli ve onun güvenini kazanmalısınız. Ayrıca kısırlaştırmayla da idrar püskürtme davranışından kurtulmak mümkündür. Sorun sık sık meydana geliyor ise bir veterinerden yardım almak önemlidir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.