Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Tavşanlarda Hamilelik Belirtileri Nelerdir?

06.08.2022
3.733
Abone Ol 
Tavşanlarda Hamilelik Belirtileri Nelerdir?

Tavşanlarda hamilelik belirtileri merak ediliyor. Tavşanların hamile olduğunu gösteren çeşitli belirtiler var. Bunlara göz atalım.

Tavşanlarda Hamilelik Belirtileri

Tavşanlarda Hamilelik

Kısırlaştırılmamış tavşanlar, cinsel olarak olgunlaştıktan sonra yavrulayabilir. Bu canlılar için cinsel olgunluk 3,5-4 aylıkken oluşur. Dişi tavşanınız bir erkek tavşanla yaşıyorsa ve her ikisi de 3,5 aylıktan büyükse, yavrulama söz konusu olabilir. Bu aşamada tavşanlarda hamilelik belirtileri bilinmesi gerekmektedir.

Çoğu hayvanda olduğu gibi tavşanlarda da hamilelik süreci boyunca karın büyümesi gerçekleşir. Karın büyümesi, en belirgin gebelik belirtisidir. Evcil tavşanlarda bir diğer hamilelik belirtisi de iştah artışıdır. Gebelikten dolayı daha sık ve daha fazla tavşan yemi, meyve ve sebze yemek isteyebilirler. Bundan dolayı kilo artışı olabilir.

Tavşanın ruh halini gözlemleyerek onun hamile olup olmadığını anlamak zor olabilir. Çiftleşmeden ortalama 10-12 gün sonra sevimli dostunuzun karnında birden çok yumru hissedebilirsiniz. Bu ufak yumrular yavru tavşanlardır. Üremeden bir ay sonrası yani doğuma kadar yavru tavşanlar annelerinin karnında büyümeye devam ederler.

Gebe tavşan üremeden otuz gün sonrasında hala doğrum yapmadı ise onu bir veterinere götürmek gerekir. Bu, hamile tavşanın doğum için bir müdahaleye gereksinimi olup olmadığını belirlemede önemli bir aşamadır. Tavşanlarda hamilelik ne kadar uzun sürerse, yavru tavşanların hayatta kalma ihtimalleri o kadar azalır.

Tavşanlarda hamilelik esnasında doğumdan ortalama bir hafta öncesinde hamile tavşan, yuvalama davranışları sergilemeye başlayacaktır. Bir tavşanın yuva yapmaya başladığının en açık belirtisi çeşitli materyalleri bir alana yığmasıdır. Hamile tavşanınızın, tavşan otları ve samanlarını ağzında taşıyarak, yeni bebekleri için yuva yapmaya ve doğum için bir alan açmaya başladığını görebilirsiniz.

Tavşanınız yuva yapıyorsa, yüksek ihtimalle bir hafta içinde doğum gerçekleşecek demektir. Çoğu tavşanın gece doğurduğunu da eklemeliyiz. Bu yüzden bir sabah çok sayıda tavşan görürseniz şaşırmayın!

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Tavşanların Yiyebileceği Meyveler Hangileri?

Hamile Tavşan Bakımı

Tavşanlarda Hamilelik

Hamile tavşan bakımı önemlidir. Tavşanın normal yiyecek ve su kaplarına ek olarak, yuvası için yeterli bir alana gereksinimi olur. Bu yüzden geniş bir tavşan kafesi edinmek önemlidir. Tavşanların tek seferde 15’e kadar yavrusu olabileceğini de bilmelisiniz. Bu yüzden kafes büyüklüğüne dikkat etmenizde yarar var.

Emziren ve hamile tavşanlar kendileri ve yavruları için daha fazla besin tüketirler. Bundan ötürü tavşana sağlanan mama ve su miktarı kesinlikle artırılmalıdır.

Tavşanın hamilelik sürecinde sağlıklı beslenmesi gerekir. Bu nedenle de ona kaliteli tavşan yemleri sunmalısınız. Tavşan yemlerine ek olarak besleyici meyve ve sebzelerle de tavşanın sağlıklı kalmasını sağlamanız gerekir.

Normal dönemde olduğu gibi tavşanlarda hamilelik süreci boyunca da sevimli dostunuzun temiz ve yeterli miktarda suya erişim olmalıdır. Tavşan mama ve su kabı içinde yeteri kadar yiyecek ve su olup olmadığını sürekli olarak kontrol etmelisiniz.

Tavşanın yaşam alanı düzenli olarak temizlenmelidir. Özellikle doğuma yakın dönemde tavşan kafesinin temiz olup olmadığına bakmalısınız. Yavrular dünyaya geldikten sonra da rutin olarak kafes temizliği yapmaya özen göstermelisiniz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.