Tavşan Doğumu Nasıl Olur? Tavşanlara Dair Daha Önce Duymadığınız Bilgiler
Bugünkü yazımızda tavşan doğumu ile alakalı bilgiler verirken tavşanların yaşamlarına da bir giriş yapıyor olacağız. Tavşanlar, memeli hayvanlar grubu içerisinde bulunan sıcak kanlı hayvanlar olarak nitelenmektedir. Aynen hamsterlar gibi tavşanlar da genelde gündüz zamanı uyur. Gece ise hareket eder.
Tavşanların huzurlu bir biçimde yaşaması için gürültüden uzak bir alanda yaşaması gerekir. İri gözlere sahip olurlar. Arka bacakları ise ön bacaklarına göre her daim daha uzun bir yapıda olur. Kısa bir kuyruğa sahiptir. Bıyığı ve kulakları ise uzun olur. Oda sıcaklığı onlar için en ideal ortam olmaktadır.
Hayat süreleri ise sekiz sene kadardır. Tabii istisnalar da olabilir. Daha uzun süre ya da daha kısa süre de yaşayabilirler. Boyları ise otuz ila altmış santimetre kadar olmaktadır. Ortalama ağırlıklarını ise üç ila on kilo arasında ifade edebiliriz. Peki bu güzel varlıklar ne yerler?
Tavşan Hangi Besinler ile Beslenir?
Tavşan beslemek aynen bir çocuğa bakmak gibi kesinlikle özen gösterilmesi lazım olan bir durumdur. En kaliteli tavşan yemleri ile tavşanınızı her daim beslemelisiniz. Tavşanlar otçul olurlar. En sevdikleri yiyecekler ise havuç, marul, yonca ve salatalık olmaktadır.
Tavşanların günlük olarak 500 ml kadar suya gereksinimleri olur. Sebzeler haricinde günlük olarak tüketilmesi gereken tavşan yemi seviyesi 350 gr kadar olmalıdır. Peki tavşanlar nasıl doğum yapar? Tavşan doğumu tam olarak nasıl gerçekleşir? İşte…
Tavşanlar Nasıl Doğum Yapar?
Senede altı ila yedi kez doğum yapabilen tavşanların gebelik süresi ise bir ay kadar kısa bir süre olur. Her doğumda dört ila on iki tane tavşan doğurabilirler. Yavru tavşanlar gözleri kapalı ve tüysüz bir şekilde dünyaya gelmektedir. Gözleri açılana ve yürüyene kadar annelerine gereksinim duyarlar.
Anne olan tavşanlar yavrularını yirmi gün kadar emzirmelidir. Bir aylık olduklarında ise yavrular tek başına kalabilir. Yavru olan tavşanlar büyüyene kadar onlara dokunmayın. Çünkü elinize alırsanız kokunuz yavruya geçer ve tavşan anne yavrusunu dışlar. Yavru ölebilir. Yavru tavşanlar 10 ayda ergen olur.
Kulakları son derece gelişmiş olan bu özel canlılar, duydukları herhangi bir sese karşı şaşkınca tepki gösterebilirler. Bu nedenle kendi türünden ya da diğer canlıların ona yaklaşması halinde kaçabilir. Hassas türde hayvanlardır. Elde tutulmayı sevmediklerini söylersek iyi olur.
Koku alma hisleri son derece gelişkindir. Burunlarının içerisinde dokunma hücreleri yer alır. Tavşanların üst dudak kısımlarında hemen hemen yirmi ila yirmi beş tane duyum iplikçiği yer alır. Bu bahsi geçen duyum hücreleri vasıtası ile çevresiyle alakalı daha çok bilgi edinmiş olma yetisine sahiptir.
Tavşan doğumu ile ilgili yazımıza hız kesmeden devam ediyoruz. Peki bir tavşan kafesinin nasıl olması gerektiğini biliyor musunuz? Merak etmeyin biz biliyoruz. Şimdi tüm detayları ile bir tavşan kafesinin nasıl olması gerektiğinden, ilgili tüm detaylarından söz ediyor olacağız. O halde işte detaylar…
Tavşan Kafesi Nasıl Olmalıdır? Hangi Özellikleri Barındırmalıdır?
Tavşanlar her daim sosyal varlıklar oldukları için en az bir çift olarak beslenirse iyi olur. Aksi türlü stres altında kalabilirler. Tavşanların bilinen en iyi özelliklerinden biri ise tuvalet eğitimlerinin tamamen kolay bir şekilde gerçekleşiyor olmasıdır. Bu durum sizi her zaman rahatlatacak demektir.
Sanılanın aksine bu hayvanlar hiçbir zaman kulaklarından tutulup havaya kaldırılmamalıdır. Bu olay sık yapılan bir hatadır. Tavşanınıza bu şekilde geri dönüşü imkansız olan bir zarar verebilirsiniz. Taban malzemesi olarak ise tavşan talaşını seçin. Kafeste her an taze ve temiz su olsun.
Güçsüz ve iştahsız olan tavşanlar için haftada bir defa su içerisine vitamin damlatılmalıdır. Yapıları bakımından hareketli olmalarından ötürü bu hayvanların kafeste uzun zaman kapalı tutulması yanlış bir şeydir. Mümkün olduğu kadar hayvanların evde dolaşması lazımdır. Bu onlara her zaman iyi gelen bir şeydir.
Tavşan doğumu konulu yazımızın sonuna geldik. Lütfen tavşanınızın genel bakımını her daim gerçekleştirmeye özen gösterin. Aksi halde stres yaparak depresyona girebilir. Ona her zaman sevginizi göstermeyi de kendinize bir kural edinin. Böylece tavşanınız sizinle beraber uzun seneler yaşayabilecek demektir.
Kemirgenler ile ilgili diğer yazılarımızı okumak için tıkayınız.