Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Evde Bakılabilen Hamster Cinsleri

05.02.2022
2.056
Abone Ol 
Evde Bakılabilen Hamster Cinsleri

Bir hamster sahiplenmek istiyorsanız; evde bakılabilen hamster cinsleri hakkında bilgi edinmenizde yarar var. En popüler hamster türleri ve özelliklerini yazımızda keşfedebilirsiniz.

Çin Hamsterı

Hamster cinsleri söz konusu olduğunda en çok tercih edilenlerden biri Çin Hamsterı oluyor. Çin Hamsterı, yaklaşık olarak 7-8 santimetrelik boyuyla minik bir hamster türüdür. Ömrü öteki türlere nazaran birazcık daha fazladır. Yaklaşık 3,5 yıl kadardır.

Çin Hamsterı; dayanıklı, hareketli, sessiz ve pak bir Hamster türüdür. Yalnız yaşamayı sever. Eğer büyük bir kafes içerisinde birden fazla hamster bir arada beslenirse her biri için saklanacak ve gizlenecek ayrı bölmeler bulunmalıdır. Çin Hamsterları mikroba kırılgan hayvanlar olduğundan dolayı, kafes temizliği konusunda çok dikkatli olunmalıdır. Kafes temizliğinin haftada minimum bir kere yapılması gerekir.

Kafesin tabanına birkaç santim genişliğinde saman, talaş şeklinde taban malzemeleri konulmalıdır. Kemirgen talaşları, evcil hayvanın dışkısı ile irtibatını kesecek ve eşeleme güdüsünü de yok edecektir. Kafes arasında ne olursa olsun bir koşma tekerleği, hamsterınızın içerisine giremeyeceği ebatlarda yem kabı ve hamsterlar için tasarlanmış hususi suluklardan mutlaka olmalıdır. Çin Hamsterı, kendi temizliğini kendi yapar ve yıkanmaya ihtiyacı yoktur.

hamster cinsleri

Gonzales Hamster

Hamster cinsleri arasında bir diğeri de Gonzales oluyor. Gonzales, son yıllarda sıklıkla tercih edilen hamster türüdür. Bu küçük canlılar 2-2,5 yıla kadar yaşayabilir ve ağırlıkları 60 ile 70 gram arasında değişebilmektedir. Neredeyse bir hamsterın yarısı büyüklüğündedirler. 10 cm’ye kadar büyüyebilirler.

Bu hamster cinsleri çok aktif bir yapıya sahip olup el altında olmayı pek sevmez ve bakımı da çok zor değildir. Yalayarak kendilerini temizlerler. Bu nedenle temizlik gerektirmezler. Kendilerini temizledikleri için kötü kokmazlar.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Evcil Tavşan Hastalıkları Nelerdir?

Gonzales; hamster suluğu, yemlik ve tekerlek gibi aksesuarların bulunduğu büyük hamster kafesi içinde tutulmalıdır. Küçük bir alanda olmanın stresinden dolayı kolayca hastalanabilirler. Gonzales sosyal bir hayvandır. Diğer hamsterlerden farklı olarak, tek tek değil, en azından çiftler halinde beslenmesi tavsiye edilir.

Hem idrarı emerek kokuyu önlemek hem de Gonzales’in ısınmasına yardımcı olmak adına Gonzales’in kafesi için substrat talaş seçilmelidir. Bu talaşların haftada bir veya birkaç kez değiştirilmesi gerekir. Ayda bir kez tüm kafesin kimyasal içermeyen temizlik malzemeleri ile dezenfekte edilmesi önerilir. Bu şekilde kafesteki zararlı parazitler temizlenmiş olacaktır.

Avrupa Hamsterı

Avrupa Hamsterı, 30 santimetrelik boyu ile hamster türlerinin en büyüğüdür. Renk farklılığı ile de öteki türlerden ayrılır. Karın bölgesi siyah, sırtı kahverengi ve yan yerler beyazdır. Batı Asya ve Doğu Avrupa’da toprağın altında yaşarlar. Tarım alanlarına büyük zararlar vermesiyle bilinir.

Avrupa Hamsterı kendini tehlikede hissettiğinde karşısındakine saldırabilir. Yazın gıda toplar, kışın ise inine çekilir ama kış uykusuna yatmaz. Her bahar taze gıda bulmak için inini değişik yere taşır. Ortalama 2 ya da 2,5 senelik bir ömürleri vardır. Yıl içerisinde 4 ya da 5 kere yavrularlar. Kaliteli hamster yemi ile beslenmesi son derece önemlidir.

Winter White Hamster (Sibirya Hamsterı)

Evde bakılabilen hamster cinsleri listesinde yer alan Kış Beyazı Hamster, organik yaşamında Batı Sibirya’da yaşamış olduğu için Sibirya Hamsterı olarak da adlandırılır. Kış Beyazı Hamster’ın burnu kemerli, gözleri iri, ayak ve elleri büyük, kulakları ise yassıdır. Yetişkinlerinin boyu 10 santimetreye kadar ulaşır. Erkeği dişisine oranla daha büyüktür.

hamster cinsleri

Görme duyuları her ne kadar iyi olmasa da işitme ve koku alma duyuları oldukça gelişmiştir. Kış Beyazı Hamster oldukça hareketli oluşu sebebiyle elde sevilip oynamaya müsait bir hayvan olmadığı için minik çocuklar için pek güvenli değildir. Bu nedenle Suriye Hamsterlarına nazaran daha az bir oranda tercih edilmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Campbell Hamsterı Özellikleri ve Bakımı

Bu hamster cinsleri, artan yemlerini yanaklarının arasında bulunan keselerde taşıyarak yuva içerisine saklar. Bu sebeple az az fakat sık sık yem verilmelidir. Temel yem olarak kemirgen otları, ek besin olarak ise yeşillikler, sebzeler ve meyveler verilmelidir. Taze sebze ve meyveler uzun vakit beklediğinde bozulabilir. Bu nedenle günlük olarak artık besinleri toplamak gerekir. Havuç, elma şeklinde sert sebze ve meyveler kemirme gereksinimlerini gidereceği için bazen verilmelidir.

Kış Beyazı Hamster, Cüce Hamsterlar ile aynı kafes içerisinde yaşayabilirler. Bu iki tür, birikte sulh içinde yaşayabilir. Yavru iken alıştırılırlarsa öteki hamster çeşitleriyle aynı ortamda iyi bir şekilde yaşayabilir. Bir arada yaşayan hamsterlar için geniş kafesler seçilmelidir. Yuvalarında kemirgen oyuncakları, müsait ebatlarda bir yemlik ve çene yapılarına uyum sağlayan suluklar bulunmalıdır.

Kokuya kırılgan olduklarından dolayı, oldukça sık temizlenen kafeslerde kendi kokuları kaybolacağı için yerlerinde yabancılık çekebilirler. Bu sebeple kafes temizliğinin 5 ya da 6 günde bir yapılması önerilir. Yuvanın tabanında talaş ya da yırtık kâğıt parçaları bulunması idrar kokusunu minimuma indirmektedir.

Roborovski Hamster

Çin, Moğolistan ve Kazakistan’a özgü olan Roborovski Hamsterı, küçük ve sevimli bir hamster cinsidir. Bu ülkelerden 1900’lerin ortalarında Avrupa üzerinden dünyaya yayılmış ve günümüzde popüler bir evcil hayvan haline gelmiştir.

Roborovski Hamsterın boyu yaklaşık olarak 5 cm civarıdır. Oldukça minik ve hareketli oluşu, elde durmalarını zorlaştırır. Ele gelmekten de asla hoşlanmazlar. Suriye Hamsterlarına nazaran daha az oranda tercih edilmesinin en mühim sebebi budur. Ancak bu durumun aksine, bakımı çok keyiflidir.

Kafes içerisinde oradan oraya dolaşması, seyir zevkini yükseltici bir imajı ortaya çıkartır. Hareketli olmalarına karşın ısırma huyları yoktur. Bu hamster cinsleri; beslenme ihtiyacını karşılamak için sebze, meyve, tohum ve çeşitli sebzeleri kullanır. Genel olarak paketlenmiş yemler, ihtiyacı olan tüm besin maddelerini almasını sağlar. Bu hamsterların ortalama ömrü 3 yıldır. Bu süre yaşam koşullarına göre değişiklik gösterebilmektedir. Ömrü, canlının bulunduğu ortama ve yaşam koşullarına bağlı olarak değişir. Kaliteli hamster ürünleri tercih ederek, sevimli dostunuzun daha sağlıklı ve uzun ömürlü olmasını mümkün kılabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Guinea Pig İshal Nedenleri Nelerdir?
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.