Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Campbell Hamsterı Özellikleri ve Bakımı

04.05.2023
1.250
Abone Ol 
Campbell Hamsterı Özellikleri ve Bakımı

Campbell hamsterı en popüler kemirgen türlerinden biridir. Bir cüce hamster çeşididir. 1902 senesinde William Campbell tarafından Moğolistan’da keşfedildi. Bu yüzden de onun ismini aldı.

Campbell Hamsterı Özellikleri

Campbell Hamsterı

Campbell hamster, Batı Asya, Orta Asya ve Kuzey Çin’de popüler bir hamster cinsidir. Campbell tarafından keşfedilen bu hamster, 1968 senesinde İngiltere’de laboratuvar hayvanı olarak üretildi. 1980’li yılların ardından evcil hayvan olarak tercih edilmeye başlandı.

Bu hamsterın uzunluğu ortalama 10 cm kadardır. Ağırlığı ise en çok 25-30 gramdır. Hamster kafesi içinde yaklaşık olarak 1,5-2 sene kadar yaşayabilir. Görünüş, boyut ve davranış açısından kış beyazı hamsterı ile sık sık karıştırılır. Ancak her ikisi de farklı hayvanlardır.

Campbell hamsterı en belirgin özelliği ise sırtında konumlanan keskin çizgilerdir. Vücudunun bu bölümünde koyu renkli tüyler yer alır. Yanlara doğru tüy renklerinin açıldığı görülür. Karın altlarına doğru Campbell hamsterı tüy renkleri beyazlar. Kış beyazı hamsterında ise ayaklar tüylüdür. Bu durum Campbell hamsterında görülmez. Campbell hamsterı gümüş, albino, opal, bej, beyaz, siyah ve kırçıllı tonlarda olabilir. Bunlar haricinde yaklaşık olarak kırk renk varyasyonu olduğu bilinir.

Campbell Hamster Bakımı

Campbell hamsterı birden fazla sayıda olmak üzere aynı yerde tutulabilir. Çünkü çok uyumlu ve dost canlısı bir hamster çeşididir. Ancak sinirlendiği zaman tepki gösterir ve ısırabilir. Özellikle de hamster yemi tüketmeyi çok seven bu hayvanlar, erken yaşlarda ödül yemi sunularak iyi bir şekilde eğitilebilir. Bu sayede çok daha yumuşak huylu ve uyumlu bir evcil hayvan olacaktır.

Yukarıdan gelen bir el, hamster için bir tehlike kaynağı olabilir. Bundan dolayı yukarıdan bir el gördüğü zaman tehlike hissedebilir ve ısırabilir. Isırılmayı önlemek için hamstera yukarıdan el uzatmamaya özen göstermelisiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Tavşanlarda Şişmanlık Problemi

Campbell hamsterı çok hızlı bir şekilde hareket eder ve ayrıca çok eğlenceli bir türdür. Hamster oyuncakları ile zaman geçirmekten çok hoşlanır. Hamsterınız için hazırlayacağınız kafese bazı hamster aksesuarları dahil ederek, evcil hayvanın kaliteli ve eğlenceli zamanlar geçirmesini sağlayabilirsiniz.

Campbell hamsterı doğal yaşamında derin ve karmaşık tüneller kazmaktan memnuniyet duyar. Bu yüzden de kafesinde oyun tünelleri kesinlikle olmalıdır. Bu oyun tünelleri, yavrulamak, avcılardan korunmak, besin depolamak ve uyumak için kullanılabilir. Bu sebeple de farklı boyutlardaki tüneller, Campbell hamster için iyi bir aksesuar olarak öne çıkar.

Diğer birçok hamster cinsinde olduğu gibi bu hamsterlar da gececi hayvanlardır. Doğal yaşamında geceleri uzun yollar giderek besin toplar. Çok çevik ve hızlı hareket ettiği için Campbell hamsterı ele almak biraz zor olabilir. Genelde iyi huylu olan Campbell hamsterı kendini tehlikede hissetmediği sürece ısırmamaktadır. Özellikle de yavruluk döneminde ele alıştırılması sonucunda pek fazla ısırma davranışı geliştirmeyeceğini söyleyebiliriz.

Campbell hamster için genişçe bir kafes şarttır. İçine ekleyeceğiniz hamster oyun tünelleri ve farklı hamster ürünleri için geniş bir alan elde etmeniz önemlidir. Bu hamsterlar için uygun kafes boyutu yaklaşık olarak 50×25 cm kadardır. Küçük boyutlu bu hamster için kafesin tellerine dikkat etmenizde fayda var. Kafesin telleri sık olmalı ve hamster evi yeterince güvenli ve sağlam bir ürün olmalıdır. Eğer kafesin aralıkları fazla olursa hamster kaçabilir ya da sıkışabilir. Bu detaya da özellikle dikkat etmenizi öneririz.

Bu hamsterlar için oyuncak tercihi oldukça önemli. Satın alacağınız hamster oyuncak listesine hamster çarkını kesinlikle eklemelisiniz. Hem kemirmeyi hem de koşmayı seven bir hamsterdır. Bu sebeple de kafes içinde doğal ağaç oyuncaklar, kemirgen taşları, tırmanma oyuncağı, merdiven gibi ekipmanlar olmalıdır. Dişleri sürekli olarak büyüme eğilimi gösterdiği için kemirme taşları da Campbell hamsterı için önem arz eder.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Tavşanlarda Uyuz Belirtileri ve Tedavisi

Campbell Hamsterı Beslenme İhtiyacı

Campbell Hamsterı

Doğada sebze, tohum, fındık, tahıl gibi besinler tüketen Campbell hamsterı, ayrıca böcek yemeyi de çok sever. Hamster dostunuzun beslenmesine kaliteli kemirgen otları, hamster yemleri, sebze ve meyveler dahil etmelisiniz. Hamstera vereceğiniz yem, besin bileşenleri yönünden tam ve dengeli olmalıdır. Böylece hamsterınız sağlıklı beslenmesini sürdürebilecektir. Kemirgen suluğu da kafeste olmalı ve hamsterın her daim temiz suya erişimi bulunmalıdır.

Campbell Hamster Üremesi

Campbell hamster üremesi konusunda dikkatli olmalısınız. Dişi ve erkek hamsterın aynı kafeste yer alması sonucunda kısa zamanda çok sayıda hamster sahibi olmanız mümkündür. Dişi Campbell hamsterı ortalama olarak üç aylık olduktan sonra üremeye hazır hale gelir. Hamilelik süresi ise yirmi gündür. Tek defada 4-6 yavru doğurabilir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.