Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Gonzales Hamster Özellikleri, Tarihçesi ve Beslenme İhtiyacı

18.09.2021
2.084
Abone Ol 
Gonzales Hamster Özellikleri, Tarihçesi ve Beslenme İhtiyacı

Gonzales hamster özellikleri neler? Popüler evcil hayvanlardan biri de Gonzales hamster. Sevimli halleriyle çoğu insanın favori evcil hayvanı olan bu hamsterlar, bakımlarının kolay olmasından dolayı da popülerliğini koruyor. İşte, Gonzales hamster hakkında bilmeniz gerekenler!

Gonzales Hamster Tarihçesi

Gonzales hamster özellikleri öncesinde tarihçesinden bahsedelim. 1902 yılında ilk kez W.C Campbell tarafından Moğolistan’da bulunan Gonzales Hamster neredeyse hiç kokmayan, son derece hareketli ve evde bakımı kolay olan bir hamster türüdür. Doğal yaşam alanları Orta Asya, Kuzey Çin ve Güneydoğu Rusya olan bu hamsterların renkleri oldukça dikkat çekicidir.

Tüylerinin üst kısmında kahverengi ve gri geçişler, yan taraflarında ise krem rengi tüyler mevcuttur. Sırtında ise boydan boya siyah bir çizgi vardır. Gonzales hamsterların melez türlerinde birçok farklı renk olabilir.

Çin hamsteri (Cricetus Griseus) ile Gonzales hamsterlar boy ve renk yönünden çok benzerler. Bu yüzden de sık sık karıştırılırlar. Aslında karıştırılmaları çok normaldir çünkü bu hamster türleri yakın akrabadır.

Gonzales Hamster Özellikleri: Gonzales Hamsterların Doğal Yaşam Alanı Neresidir?

Yarı kurak bozkırları yaşam alanı olarak benimseyen Gonzales hamsterlar buralarda kendi kazdıkları 1 metrelik çukurlarda yaşarlar. Yaşadıkları bu çukurların içindeki duvarlara koyun yünü kaplarlar. Böylelikle dışarıdaki hava ne kadar soğuk olursa olsun içerinin ısısı her zaman yüksek olur.  Gonzales hamsterlarının yavrularının sağlıklı kalabilmesi için yaşadıkları alanın sıcaklığı çok önemlidir. Bu yöntem yavruların donarak ölmesini engelleyecektir.

Kazdıkları çukurdaki yuvaların birkaç girişi vardır. Bunun nedeni ise herhangi bir hayvanın saldırması anında kaçmak için birden fazla alternatif yaratmaktır. Yavrularını beslemek için yuvadan çıkan Gonzales hamsterları yiyecekleri ve yuva için topladığı her şeyi yanağının içindeki kesede muhafaza eder.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Tavşan İhtiyaç Listesi

Gonzales Hamster Özellikleri: Gonzales Hamster Renkleri

Hamster alacağınız zaman renginden ziyade sağlıklı ve uysal olması her şeyden önemlidir. Ama rengi sizin için yine de çok önemliyse Gonzales hamsterların birçok rengi vardır. Gümüş, beyaz(albino), mavi, siyah, kahverengi gibi…  Parlak gibi gözüken renkteki hamsterlar ise Suriye hamsterıdır.  Mutasyon sonucu oluşan bu hamsterların vücutları parlak ve yağlı görünüme sahiptir.

Gonzales Hamster Özellikleri: Gonzales Hamster Büyüklüklüğü

Cüce bir ırk olan Gonzales hamsterlar maksimum 10 santimetre boya sahip olurlar. Kemiksiz yapılarının yanı sıra boyutları da küçük olduğu için kafeslerinden kolaylıkla kaçabilirler. Bu durumu engellemek için ona alacağınız kafes çok önemlidir.

Demir aralıkları çok geniş olmayan hamster kafesleri tercih etmelisiniz. Gonzales hamsterlar sıcak ortamları çok severler. Özellikle yemek yiyecekleri zaman sıcak bir ortamda olmaları önerilir. Aksi takdirde ısınmak için sürekli çaba sarf edecek ve yemeğine odaklanamayacaktır.

Gonzales Hamster Özellikleri: Gonzales Hamster Karakteri

Gonzales hamsterlar, bütün türler arasında neredeyse en sakin olandır. Ancak tüm kemirgenlerde olduğu gibi tabii ki de ısırma huyları vardır. Fakat bu davranışını sadece korktukları zaman yaparlar. Çok küçük ve atik oldukları için elde sevmeye pek uygun değillerdir. Bir yerlerden kaçmaya bayılırlar. Bu yüzden onlara sahip çıkamayacak insanların eline verilmesi pek önerilmez.

Gündüz şekerlemesini çok seven sevimli hamsterlar sürekli bir şeyler atıştırmaktan da çok hoşlanırlar.  Başka hamsterlarla uyumları gayet iyidir. Son derece barışçıl olan Gonzales hamsterları başka hamsterlara zarar vermez.

Gonzales Hamster Özellikleri: Gonzales Hamster Yaşam Süresi

Dişi olanları erkek olanlarına göre çok daha fazla hayatta kalan Gonzales hamsterların ömrü yaklaşık 1-2 yıldır. Bakımına dikkat edilirse belki bu süreden daha uzun da yaşayabilir. Sevimli dostunuzun sizinle çok uzun süre kalamayacağını bilmeli ve kendinizi ona göre hazırlamalısınız.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  7 Maddede En Temel Tavşan Malzemeleri

Gonzales Hamsterların Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Bakımı hemen hemen diğer kemirgen türleriyle aynı olan Gonzales hamsterlarının kafeslerinin sık telli olması çok önemlidir. Çünkü bu hamsterlar cüce türdür ve kafesten kaçıp kaybolabilir. Hamsterınıza akvaryumda bakacaksanız havalandırmayı iyi yapmalısınız. Zaten ömrü kısa olan Gonzales hamsterınızın ömrünü daha da kısaltmak istemezsiniz.

Solunum yolları çok hassas olan bu minik hamsterların yatağı için sedir ya da çam ağacı kullanılmamalıdır. Bu ağaçların kokusu Gonzales hamsterlarında alerjiye neden olacak ve nefes almakta güçlük çekeceklerdir. En az haftada bir kez kafes temizliğini yapmalısınız. Kaliteli hamster yatakları ve evleri için TIKLAYINIZ!

Gonzales Hamsterların Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?

Ağızlarında yiyecek saklamak için bir keseleri bulunan Gonzales hamsterlarına aşırı yem verilmemelidir. Çünkü bu yemleri hem ağızlarında hem de kafeslerinin belli bölümünde saklayıp daha sonradan yiyebileceğinden fazla miktarda yem yiyebilirler. Genelde hazır yem ile beslenen bu hamsterlara abartmamak koşulu ile meyve ve sebze de verilebilir. Kafeslerinde, sürekli uzayan dişleri için muhakkak bir kemirme oyuncağı bulundurulmalıdır. Sularını sık sık tazelemeyi de ihmal etmemelisiniz. Hamsterınızı mutlaka sağlıklı hamster yemleri ile beslemelisiniz.

Gonzales Hamster Özellikleri: Gonzales Hamsterlar Isırır Mı?

Her hayvanda olduğu gibi Gonzales hamsterlarda da kendini savunma mekanizması vardır. Dolayısıyla dışarıdan ya da sizden gelecek herhangi bir hamlede ürkerse, saldırgan bir tavır sergileyebilir. Bu nedenle de hamsterınızı severken narin olmalısınız. Ani tepkilerden kaçınmalısınız.

Yavru Gonzales hamsterlarında ürkeklik durumu çok daha fazladır. Size alışana kadar biraz zaman geçecektir. Yavru hamsterınıza karşı ilgili, sabırlı ve anlayışlı olmalısınız. Hamsterlar karşı taraftan ürkmedikleri zaman genellikle ısırma davranışı göstermezler. Elde sıkıştırılmaktan hiç hoşlanmazlar. Onları elinizde sevmek istediğiniz zaman sıkıştırmamalı, temkinli olmalı ve minik dostunuza sevecen davranmalısınız.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Havana Tavşanı Özellikleri ve Bakımı

Gonzales Hamster Talaş Seçimi Nasıl Yapılır?

Kemirgen talaşı, hamsterların kafeslerinin altına koyulan bir nevi yatak görevi gören bir malzemedir.  Sevimli dostlarımızın yatacağı bu malzemenin rahat ve temiz olması her şeyden önemlidir. Çünkü günün büyük bir kısmını bu talaşların üzerinde geçirirler.

Gonzales hamsterlar çok hareketli bir tür oldukları için sık sık onlar için hazırladığınız talaşların altına girmeye çalışacaklardır.  Bu yüzden de onlar için seçeceğiniz talaşın toz tutmama ve idrar emici özelliğinin fazla olması gerekmektedir. Son zamanlarda bu talaşların kokulu olanları da mevcuttur. Böylelikle idrar ve dışkı kokuları dışarıya fazla yayılmaz.

Gonzales Hamsterların Fiyatı Ne Kadardır?

Gonzales hamsterlar maalesef ömrü kısa olan hayvanlardır.  Kiloları en fazla 70 gram olan bu hayvanların fiyatı 50-200 TL arasında değişmektedir.

Gonzales Hamsterların Cinsiyeti Nasıl Anlaşılır?

Gonzales hamsterınızın erkek mi dişi mi olduğunu öğrenmek için yapmanız gereken şeyler sırasıyla şöyledir:

  • İlk olarak hamsterınızı sırt üstü yere yatırmalısınız.
  • Elinizi hamsterınızın karnının üstüne koyup hafifçe alt kısma doğru çevirmelisiniz.
  • Eğer alt kısımda testisleri mevcutsa erkek, yoksa dişidir.
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.