Evde Hamster Bakımı Hakkında İpuçları
Evde hamster bakımı, hamster konusunda deneyimli olmayanlar için zorlu bir süreç gibi görünebilir. Ancak bazı ipuçları sayesinde hamster dostunuza iyi bir yaşam alanı ve bakım sunabilirsiniz.
Evde Hamster Bakımı
Evde hamster bakımı için öncelikle hamster kafeslerinden bir adet edinmeniz gerekmektedir. Kafesin içine hamsterınızın oynaması için küçük oyuncaklar koyabilirsiniz. Birçok hamster sahibi insanın yaptığı gibi siz de tekerlek koyabilirsiniz. Bu sayede küçük dostunuz çok eğlenceli vakit geçirecektir. Kafesin ve hamsterınızın olduğu bölgenin ortalama 22 derecede bulunmasına özen gösterin. Çok sıcak ortamlarda halsizlik, düşük sıcaklıklarda hastalıklar meydana gelebilmektedir. Sıcaklık konusuna sürekli dikkat etmeniz için bir termometre almanızda yarar var.
Hamsterlar bazen sürekli olarak bir şeyler kemirmeye çalışır. Bu bazen eliniz bile olabilir ondan dolayı kemirme taşları alarak onların bu ihtiyacını karşılayın. Hamsterların kemirme isteği, genellikle dişlerinin uzamasından kaynaklandığını bilin. Kemirme taşı bir süre sonra alınması gereken zorunlu bir ihtiyaçtır. Kafesin içinde uygun su kapları ve yiyecek kaplarını devamlı kontrol etmeyi unutmayın. Eğer yemlik ve hamster suluğu sabit değilse bazen kaplar devrilecektir. Kafese sabitlenen yemlik ve sulukları temin ederek hamster bakımını daha da kolaylaştırın.
Hamsterlara Ne Yer? Nasıl Beslenir?
Evde hamster bakımı söz konusu ise en önemli noktalardan biri de beslenme oluyor. Minik dostunuza hamster yemi olarak satılan yemlerden almanız yeterli olacaktır. Bir hamster günde ortala 10 gram yem yemektedir. Bu hamsterin boyuna, yaşına ve sağlık durumuna bağlı olmak üzere değişiklik gösterebilir.
Cüce hamsterlara 10 gram yem vermek yetmeyebilir çünkü metabolizmaları diğer hamster türlerine göre çok daha hızlı çalışmaktadır. Bu yem dışında günlük bir dilim elma, küçük havuç parçası, muz, armut, şeftali verebilirsiniz. Ancak bunları küçük bir parça halinde verin ve günde bir defadan fazla vermeyin. Yapışkan olan besinleri kesinlikle vermeyin.
Hamster Yatak Malzemeleri Nelerdir?
Evde hamster bakımı hususunda yatak malzemeleri de iyi bilinmeli. Hamster için yatak malzemesi denilince akla gelen materyal ağaç talaşı olmaktadır. Kemirgen talaşı olarak bilinen bu ürünler hamster kafesi için iyi bir taban altlığı olur. Bunun haricinde suni ipliklerden, kedi kumlarında, mısır koçanlarından kaçınmanız gerekmektedir. Bu ürünleri hamster kafesi içine kesinlikle sokmayınız. Aksi halde hamsterın sindirim sisteminde, solunum sisteminde ve derisinde ciddi sorunlar meydana gelebilir.
Hamsterlar için selüloz liflerinden üretilen yatakları tercih ederseniz çok iyi olacaktır. Bu üründe herhangi bir kimyasal olmamakla beraber hamster için muhteşem bir rahatlık sunar. Selüloz liflerinin sıvı çekim gücünün fazla olmasından dolayı kafesin içinde istenmeyen kokular ciddi anlamda azalacaktır. Eğer bitki liflerinden bir kafes bulmuş iseniz onu da satın alabilirsiniz. Doğal kafes yapımları hakkında internetteki videolardan yararlanarak kendiniz de bir kafes yapabilirsiniz.
Hamster Kafes Temizliği
Evde hamster bakımı kafes temizliğini de gerektirir. Hamster kafesinin temizliğine önem göstermezseniz hayvanınızda sağlık problemlerine neden olabilirsiniz. Haftada bir kafesi tamamen boşaltıp su ile temizlemenizi önermekteyiz. Kafes içindeki tüm malzemeleri yine su yardımı ile temizleyin. Yemlik ve suluğa kesinlikle kimyasal bir madde kullanıp öyle temizlemeye çalışmayın.
Kimyasal madde iyi arındırılmamış olursa sağlık tehdidi oluşturur. Buna ek olarak eğer yıkanabilir hamster yatağına sahipseniz sık sık yıkayın ve kurutmadan kesinlikle kafese koymayın. Bunun için elinizde birden fazla yatak olursa çok daha rahat edersiniz ve işiniz aceleye gelmemiş olur.
Hamster Nasıl Temizlenir?
Hamsterlar genellikle kendi kendini temizler ve başka biri tarafından temizlenmeyi beklemezler. Lakin hamsterınızın tüyleri uzunsa yumuşak bir fırça ile onun temizliğine yardımcı olabilirsiniz. Hamster temizliği için farklı yapılabilecek bir şey yoktur.