Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Guinea Pig İshal Nedenleri Nelerdir?

11.10.2022
2.208
Abone Ol 
Guinea Pig İshal Nedenleri Nelerdir?

Guinea Pig ishal nedenleri birçok farklı faktörden kaynaklanabilir. Bilindiği gibi ishal, pek çok evcil hayvan türünü yaygın bir şekilde etkiler. Bu durum Guinea Pig’ler için de geçerlidir. Yumuşak bir dışkı yalnızca temizlenmesi zor olmakla kalmaz, aynı zamanda evcil hayvanda ciddi bir hastalığı da işaret edebilir. Bu nedenle ishale neyin yol açtığı bilinmeli ve buna uygun önlemler alınmalıdır.

Guinea Pig İshal Rahatsızlığı Nedir?

Guinea Pig İshal

İshal, şekillenmemiş, gevşek ve sulu dışkı olarak tanımlanır. Günde birkaç defa ortaya çıkar ve normal dışkıya oranla dağınık, kötü kokulu ve anormaldir. Guinea Pig’lerin ishal olmasına yol açan bazı sebepler bulunmaktadır.

Guinea Pig İshal Belirtileri Nelerdir?

Evcil dostunuz normal davranmıyorsa ya da uzun zamandır tekrarlayan ishali varsa onu en kısa zamanda veterinere götürmeniz gerekir. İshal belirtileri şunları içerir:

  • Yumuşak, gevşek ve biçimlenmemiş dışkı
  • Dışkıda kötü koku
  • Evcil hayvanın vücuduna yapışmış dışkılar
  • Gözlerde değişiklik

Guinea Pig ishal durumunda evcil dostunuzun dışkısının yumuşak dokulu olduğunu görebilirsiniz. Kemirgen yatağı ıslak, kokulu ve yumuşak dışkıya bulanmış olabilir. Dışkının normalden farklı görünmesi, Guinea Pig’in ishal olduğunu belirtir. Normalde Guinea Pig’in dışkısı topaklar şeklindedir, ancak ishalden muzdarip olan Guinea Pig, daha farklı bir şekilde dışkılayacaktır.

Evcil hayvanın vücudunda ve bacaklarında dışkı artıkları da fark edebilirsiniz. İshal genelde kötü bir kokuya sebebiyet verir. Ayrıca, ishal durumuna bir çare bulunmaz ise evcil hayvan dehidrasyon sorunu yaşayabilir ve gözlerinin görünümü farklılaşabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Himalaya Tavşanı Özellikleri ve Bakımı

Guinea Pig İshal Nedenleri Nelerdir?

Guinea Pig ishal durumu çeşitli faktörlerden dolayı meydana gelebilir. Bunlar:

1. Yanlış Beslenme

İshal, uygun bir beslenme düzenine sahip olmayan Guinea Pig’lerde sık olarak görülür. Bağırsaklardaki iyi bakterilerin dengesizliği, fazla su, hipovitaminoz, lif eksikliği gibi nedenler de dışkının akıcı olmasına zemin hazırlar. Bu sebeple de Guinea Pig mutlaka Guinea Pig yemleri ile beslenmelidir. Özel kemirgen otları sayesinde evcil hayvanın sağlıklı beslenmesi mümkün hale gelebilecektir.

2. Bakteriyel ve Viral Enfeksiyon

Enfeksiyonlar, sağlıklı bağırsak sistemini bozabilir. Bu da Guinea Pig’in ishal olmasını teşvik edebilir. Solunum sorunları, bağırsakta aşırı bakteri üremesi ve hatta tedavi edilemeyen enfekte yaralar dahi ishale neden olabilir.

3. Parazit Enfeksiyonu

Guinea Pig ishal nedenleri arasında bir diğeri de parazit enfeksiyonu olmaktadır. Guinea Pig’lerde bağırsak parazitleri yaygın olmasa da uyuz ve bit gibi dış parazitlerle enfekte olabilirler. Bu tarz parazitler ise Guinea Pig’iniz için can sıkıcıdır. Onun strese girmesine ve ishal problemi yaşamasına sebep olabilir.

4. Stres

Guinea Pig’ler de stres sorunu yaşayabilirler. Herhangi bir hastalık ya da enfeksiyon durumu evcil hayvanlarda strese yol açabilir. İshale neden olabilecek çevresel stres faktörleri de bulunmaktadır. Yeni kafes arkadaşları, kafesin dışındaki sesler, çocuklar, kafesin yer değiştirmesi, sıcaklık gibi çeşitli faktörler de strese yol açabilir. Bu da Guinea Pig’in ishal sorunu yaşamanıza sebebiyet verebilir.

5. Diğer Hastalıklar

Guinea Pig ishal sorunu çeşitli hastalıklardan da kaynaklanabilir. Kanserler ve bazı ciddi rahatsızlıklar, Guinea Pig’te ishal yapabilir.

Guinea Pig İshal Tedavisi Nasıldır?

Guinea Pig İshal

İshal olan Guinea Pig veterinere götürülmelidir. Böylece veteriner Guinea Pig’i muayene edecek ve gereksinim duyduğu ilaçları reçete edecektir. Sağlıklı beslenme ve rutin bakım uygulamaları ile evcil dostunuz sağlığına kavuşacaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Tavşanların Bakımı,Ömrü ve Beslenmesi

Guinea Pig İshal Problemi Nasıl Önlenir?

Guinea Pig’lerde ishal önlenmesine yardımcı olacak bazı detaylar vardır. Bunlar:

  • Beslenme: Sağlıklı bir bağırsak ve sindirim sistemi için Guinea Pig’e verdiğiniz yiyeceklere dikkat etmelisiniz. Onlar için özel olarak üretilen yemleri tercih etmeniz önemlidir. Guinea Pig’e vereceğiniz sebzeler ise lif açısından zengin olmalıdır. Guinea Pig’in temiz ve yeterli miktarda suya erişimi olmalıdır. Kemirgen suluğu kullanarak sevimli dostunuza her daim su sağlayabilirsiniz.
  • Kafes: Kemirgen kafesi, evcil dostunuzun sağlıklı kalması adına sürekli olarak temizlenmelidir. Hijyenik bir ortamda yaşayan Guinea Pig’lerin sağlığı teşvik edilir.
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.