Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Tavşanlarda Kaşıntı Neden Olur?

07.11.2023
246
Abone Ol 
Tavşanlarda Kaşıntı Neden Olur?

Tavşanlarda kaşıntı yaygın bir sağlık sorunu olarak öne çıkar. Evcil dostunuz aşırı derecede kaşınıyor ise bu durum bazı etmenlerden kaynaklanır.

Tavşanlarda Kaşıntı Nedenleri Nelerdir?

Tavşanlarda Kaşıntı

Tavşanlarda kaşıntı, şu sebeplerden dolayı ortaya çıkar:

Akarlar

Bazı akarlar, tavşanların aşırı derecede kaşınmasına sebep olabilir. Bu tür akarlar, tavşanı beslenmek için ısıran, kaşınmasına yol açan parazitler olarak bilinir. Tavşanın vücudunun küçük bir bölümünde görülebileceği gibi tüm vücuduna da yayılabilir. Tedavi edilmezse çevreye, diğer hayvanlara da yayılabilir.

Bitler

Tavşanlarda kaşıntı yapan bitler de oldukça yaygındır. Diğer parazitler kadar çok fazla görülmese de bitler de tavşanların sağlığını olumsuz etkiler. Bu canlılar türe özgüdür. Bundan dolayı insanlar ve diğer evcil hayvanlara bulaşmazlar. Yalnızca tavşanları etkilerler.

Pireler

Birçok insan, tavşanların pire kapabileceğini düşünmez. Fakat tavşanlar da pirelerden etkilenebilirler. Pireler, tıpkı akarlar gibi tavşanı ısırırlar ve kanını emerler. Ciddi bir parazittir ve tavşanın tedavi edilmesi önemlidir. Öte yandan, tavşanın aşırı derecede kaşınmasına ve cildinin zarar görmesine yol açar.

Dişi pireler her gün elli kadar yumurta bırakır. Bu sebeple de tavşanınızda birkaç tane pire görseniz dahi onu hemen veterinere götürmelisiniz. Pireler insanları da ısırır. Hem iç mekan hem de dış mekan tavşanlarında pireler görülebilir. Pire tedavisi gören tavşanın aksesuarları, tavşan kafesi ve yaşam alanı iyi bir şekilde temizlenmelidir.

Kuru Cilt

Tavşanlarda kaşıntı nedenlerinden biri de cildin kurumasıdır. Tavşanların cildi kuruyabilir. Bu durum ise cildin kaşınmasına ve çizilmesine yol açar. Özellikle de tavşanın yaşam alanında düşük nem, toz varsa ve tavşan kaliteli yemler tüketmiyor ise bu tür bir sorun oluşabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Hamster Neden Çok Uyur?

Kulak Akarları

Bazı kulak akarları, tavşanın cildine zarar verir ve bunun sonucunda da evcil dostunuz yoğun olarak kaşınır. Bu tür akarların tavşandan tavşana geçtiği bilinir. Bu sebeple de tavşanın kısa sürede tedavi edilmesi gerekir. Kulak akarları, kaşınma haricinde başka sağlık sorunlarına da davetiye çıkarır.

Alerjiler

İnsanlar gibi tavşanlar da alerji geliştirebilirler. Sonuç olarak alerji geliştiren tavşanın cildinde kaşınma problemi meydana gelebilir. Bu tür alerjiler genel olarak çevresel etkenlerden dolayı oluşur. Bazı tavşanların ise çeşitli besinlere karşı alerjileri olabilir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.