Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Tavşanlarda Uyuz Belirtileri ve Tedavisi

04.07.2022
2.628
Abone Ol 
Tavşanlarda Uyuz Belirtileri ve Tedavisi

Tavşanlarda uyuz problemi sıklıkla görülen durumlardandır. Tavşanlar, arkadaş canlısı oldukları için birçok insanın evcil canlı olarak ilk tercihi olur. Bununla birlikte bu sevimli canlıların son derece narin olduklarını bilmelisiniz. Tavşanlar, uyuz gibi birçok rahatsızlığa karşı yatkın olan hayvanlardır.

Evde bir tavşan beslemeye başlayacaksanız, ona nasıl bakılacağı ve tavşanın bakım gereksinimi hakkında bilgili olmalısınız. Buna ek olarak tavşan hastalıkları hususunda da yeteri kadar bilgi edinmeniz önemli.

Bu hayvanlarda en sık görülen rahatsızlıklardan biri, parazit akarın sebep olduğu ve hayvanın genel sağlığını olumsuz anlamda etkileyen uyuzdur. Bu bir cilt sorunu olarak kendini gösterir. Peki, tavşanlarda uyuz belirtileri ve tedavisi nedir?

Tavşanlarda Uyuz Nedir?

tavşanlarda uyuz

Tavşanlarda uyuz, parazit bir akarın sebep olduğu ağrılı ve kaşıntılı bir cilt sorunudur. Uyuz, yalnızca hayvanları değil insanları da etkileyen bulaşıcı bir hastalıktır. Tavşanlarda meydana gelen uyuz, bu hayvanlar hassas olduklarından dolayı onlar için tehlikeli olabilir. Hızlı bir şekilde yayılabilir.

Özellikle tavşan çiftliklerinde bu probleme dikkat edilmelidir. Çünkü bu tarz alanlarda nem ve sıcaklık faktöründen dolayı bulaşıcı hastalıklar oldukça yaygındır. Aynı zamanda uyuz, zoonotik bir hastalıktır. Bu da demek oluyor ki uyuz, insanlara da bulaşabilir.

Tavşanlarda Uyuz Çeşitleri ve Belirtileri

tavşanlarda uyuz

Tavşanlarda oluşan uyuzun çeşitli semptomlarını bilmek, uyuz rahatsızlığının yayılmasını önlemek ve bu hastalığı tedavi etmek konusunda önemlidir. Bu can sıkıcı rahatsızlık, tavşanın vücudunda çeşitli yerlerde görülebilir. Uyuz çeşidine göre semptomlar da değişmektedir. Bunları şu şekilde açıklamak mümkün:

  • Kulak uyuzu: Kabuklanma, kötü koku ve kaşıntı gibi uyuz belirtilerine ek olarak, kulakların iç kısmında meydana gelen kulak kiri oluşumuna sebep olan uyuz türüdür. Özellikle tavşanları etkiler. Diğer hayvanlara ve insanlara bulaşmaz.
  • Korioptik uyuz: Tavşanların kulak kısmında oluşur. Tüy dökülmesine sebep olur. Ayrınca tavşanın cildinin kalınlaşmasına ve çatlamasına yol açar. Bu durum ise ciltte kanamayı teşvik eder.
  • Sarkoptik uyuz: Korioptik uyuzla aynı belirtileri gösterir. Genellikle gözlerde, parmaklarda, kulaklarda ve ağızda gelişir. Fakat vücutta beyaz kabuklanma da olabilir. Bu tarz bir uyuz, tavşanın aşırı kaşınmasını tetikleyebilir. Bu uyuz çeşidi insanlara da bulaşır.
  • Demodektik uyuz: Diğer uyuz çeşitleri ile aynı belirtileri gösterir. Tavşanın boyun ve yüz bölgelerini etkiler. Köpeklerde sık olarak görülen uyuz türüdür.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Guinea Pig Hakkında Önemli Bilgiler

Akarlar bir tavşandan diğerine kolay bir şekilde geçer. Enfekte bir tavşan ile temas eden insanlara, nesnelere ve diğer hayvanlara da bu hastalık bulaşır. Tavşanlarda uyuz hastalığına yol açan akarlar, rüzgar yoluyla bile bulaşabilir.

Bazen uyuz belirtilerini tavşan dostlarımızda tespit etmek zor olabilir. Bundan dolayı tavşanınızın vücudunu sık olarak kontrol etmelisiniz. Birden çok tavşanınız varsa her birini düzenli olarak kontrol etmeniz önemli.

Ayrıca tavşanınızı sağlıklı tavşan yemleri ile iyi bir şekilde besleyin. Tavşan kafesi daima temiz olmalıdır. Bu sayede tavşanınız sağlıklı olur ve cilt rahatsızlıklarına karşı vücudu onu koruyabilir.

Tavşanlarda Uyuz Nasıl Tedavi Edilir?

tavşanlarda uyuz

Tavşanlarda uyuz tedavisi için veteriner kontrolü şarttır. Bu, tedavi edilebilir bir rahatsızlıktır. Ancak diğer hayvanlara ve size bulaşmasını önlemek adına zamanında ve uygun ilaçlar ile tedavi edilmelidir. Uyuzun hızlı bulaşma özelliği olduğunu ve tedavi edilmezse tavşanınızın ölebileceğini hatırlatırız.

Veteriner, hasta tavşanınız için ivermektin, selamektin ya da moksidektin içeren ilaçlardan reçete edecektir. Tavşanlarda uyuz hastalığı için doğal çözümler tercih edebilirsiniz. Ama bunlar yalnızca hastalığın belirtilerini hafifletecektir. Bu yüzden veterinerin reçete ettiği ilaçları doğru dozda ve sıklıkta kullanmak önem arz eder.

Tavşanlarda Uyuz Hastalığı Nasıl Önlenir?

Tavşanlarda uyuz rahatsızlığını önlemek için şu detaylara dikkat etmenizde yarar var:

  • Tavşanınızın kafesi daima temiz ve hijyenik olmalıdır. Düzenli aralıklarla kafes temizlenmelidir.
  • Tavşanlar için özel üretilen şampuanlardan kullanarak onu yıkayabilirsiniz.
  • Kemirgen otları ve çeşitli tavşan yemleri ile tavşanın sağlıklı beslenmesini sağlayın.
  • Birden çok tavşanınız varsa bunlardan birinde uyuz meydana geldiğinde diğerlerinden ayırın. Böylece uyuzun diğer tavşanlara bulaşmasını önlemiş olursunuz.
  • Düzenli veteriner kontrollerine özen gösterin.
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.