Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Terrier Köpek Irkı Özellikleri Nelerdir? Bu Köpeklerin Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Abone Ol 
Terrier Köpek Irkı Özellikleri Nelerdir? Bu Köpeklerin Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Bugünkü yazımızın konusu terrier köpek cinsleri oluyor. Bu köpeklerin adı geçince akla her daim ufak tefek, uzun tüylü ve sempatik bir köpek geliyor, değil mi? Fakat aslında bu köpek ırkı, en kalabalık köpek ırkları konusunda başı çekiyor diyebiliriz.

Bu köpek ailesinin birden fazla üyesi var ve her biri dünya genelinde son derece iyi bir üne sahip oluyor. Bu köpekleri farklı kılan etkenlerden biri de her bir teriyer ırkı arasında yer alan farklardır. Bu köpeklerin boyları, fiziksel özellikleri ve karakter yapıları arasında çok fark yer alıyor.

Terrier Köpek Cinsi Kökeni Neresidir?

Terrier

Amerşkan Staffordshire Teriyeri

Günümüzde dünyanın farklı alanlarında birçok sayıda terrier ırkına ait köpek yer almaktadır. Esasen tüm bu köpek ırkları ufak bir ata grubundan geliyor. Bilinen ilk terrierler, İngiltere dolaylarında haşere avlaması için görevlendirilmek üzere büyütülmüş bir köpektir.

Yüksek derecede avlanma kabiliyetine sahip olmasıyla bilinen erken dönem terrierler, İngiltere dolaylarında bu fonksiyonlarını kullanmak isteyen kişilerin kendilerine yönelmelerine neden olmuştur. 1800’lü senelerde ilk kez ortaya çıkmış olan terrierler tam olarak iki tipten oluşuyordu.

Bu tipleri uzun ve kısa bacaklı olarak ayırabiliyorlardı. Daha sonra gelen bütün terrierler de bu iki türden devam etmiştir. 2006 senesinde gerçekleştirilen ve içerisinde birçok genetik analiz de bulunan bir araştırma doğrultusunda günümüzdeki teriyer köpeklerin büyük bir kısmının Avrupalı olduğu görüldü.

Kaç Tane Terrier Irkı Vardır?

Terrier köpek familyası altmıştan fazla üyeden oluşmaktadır. Bu bahsi geçen üyelerden bazılarının adında teriyer kelimesi kullanılmıyor. Mesela Almanya kökenli olan ve son derece popüler hale gelen minyatür schnauzer köpekler de aslında teriyer olmaktadır. Yani birçok köpek aslında bu ailenin kalıcı bir üyesidir. En popüler teriyer ırklarını ise şu şekilde sıralayabilmemiz mümkündür:

  • Yorkshire teriyeri
  • Minyatür schnauzer
  • Bull teriyeri
  • Maltese teriyeri
  • Airedale teriyeri
  • Boston teriyeri
  • Border teriyeri
  • İskoç teriyeri
  • Wheaton teriyeri
  • Cairn teriyeri
  • Amerikan staffordshire teriyeri
  • Jack russel teriyeri
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Yaşlı Köpek Beslenmesi Nasıl Olmalı?

İngiliz oyuncak teriyer ise en ufak terrier ırkı olarak dikkat çekmektedir. Bu köpekler hemen hemen iki buçuk üç kilodur. En büyük teriyer ırkı ise airdale teriyeri olmaktadır. Bu ırk elli dokuz cm boyuyla dikkat çekerken yirmi iki kilo olmasıyla şaşırtan bir yapıya sahip olmaktadır. Popüler bir teriyer ırkıdır.

Terrier Köpek Irkı Kaç Sene Yaşam Sürer? Ömrünü Uzatmak İçin Neler Yapılabilir?

Genel manada büyük olan köpek ırklarının yaşam süreleri küçük olanlara göre daha kısa olur. Bu aslında teriyer ırkı bakımından da geçerli olan bir durum olarak her daim dikkat çeker. En ufak teriyerlerden biri olan Yorkshire teriyerlerin ortalama yaşam süreleri on iki ila on altı senedir.

En büyük terrier olan airedale teriyerin yaşamı ise on ila on iki sene olmaktadır. Yani buradan ufak olan köpeklerin daha uzun yaşadığı sonucuna varmak mümkündür. Tabii bu kısımda şunu da söyleyelim: Köpeğinize ne kadar iyi bakarsanız ömrü de o kadar uzun olacaktır.

Terrier Köpek Irkının Karakter Yapısı ile İlgili Bilgiler

Bu denli çok kalabalık olan bir köpek familyasının aile üyeleri için standart bir karakter özelliğinden söz etmek neredeyse imkansızdır. Çünkü her teriyer ırkının karakter özellikleri birbirinden farklı olmaktadır. Fakat bu köpek dostlarımız için genel manada dile getirilebilecek karakter fonksiyonlarından biri kıskançlıktır.

Birçok teriyer köpek, sahibine aşırı bağlı olur bu nedenle de kıskançlaşır. Bunun aslında bir genelleme olduğunu unutmamanız gerekir. Her teriyer cinsi köpek dostumuzda kıskançlık vardır algısı oluşmamalıdır. O halde yazımıza devam edelim…

Ülkemiz Genelinde Çok Fazla Terk Edilip Sokağa Atılmış Terrier Köpek Bulunuyor

Terrier köpek dostlarımız Türkiye’de de çok popüler haldeler. Fakat çok fazla terk edilen teriyer köpek var. Lütfen bu köpeklerden beslemek istiyorsanız satın almayın, sahiplenin. Ona bakacağınızdan eminseniz sahiplenme girişiminde bulunun. Değilseniz vazgeçin. Onlar da can, lütfen sahiplenip sıkılınca sokağa atmayın. Çocuğunuzu nasıl sokağa atmıyorsanız bu canlıları da atamazsınız. Lütfen iyi karar vermeye çok özen gösterin.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Cesky Terrier Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.