Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Tibetan Spaniel Köpek Irkı Özellikleri ve Bakımı

Abone Ol 
Tibetan Spaniel Köpek Irkı Özellikleri ve Bakımı

Bugünkü yazımızda Tibetan Spaniel köpek ırkı hakkında birçok bilgi veriyor olacağız. Haydi gelin bu güzel köpek ırkını daha da yakından tanımış olalım.

Karakter Özellikleri

Bu güzel köpekler her daim zeki, atik, çevik ve canlı köpeklerdir.

  • Güvenilir olurlar, neşeleri her daim yerindedir.
  • Ailelerine karşı tam koruma sağlamaktan geri durmayan bu cinsin arası çocuklarla çok iyidir. Dost olmayı severler.
  • Dışarıdan gelen kişilere karşı mesafelidirler.
  • Genel manada çok havlamaz. Ama anormal bir durumda ya da bir yabancı yanına yaklaştığında çok havlar.
  • Bazen inatçı olabilen bir köpek ırkıdır.
  • Eğitim meselesinde öteki köpeklere göre biraz daha zorlayıcı olur.
  • Özgürlüğüne her daim düşkün olan bir köpek ırkıdır. Bu yapısından asla ödün vermez.
  • Öteki evcillerle iyi anlaşır ve iyi bir dosttur diyebiliriz.
  • Dişi olanı senede bir kez sinir haline girecek demektir.
  • Tek kalmayı sevmezler.
  • Şov köpeğidirler. Bu ırk aynı zamanda kusursuz bir bekçi köpeği olabilir. Tabii ki eğitim önemli.

Tarihçesi

Tibetan Spaniel köpek ırkı, Tibet dolaylarında 2 bin seneden daha uzun süredir var olan eski bir köpek cinsidir diyebiliriz. Budist olan rahipler, köpekleri satabilmek adına çok kıymetli görülen köpeklere değer vermiştir. Bunun sonucunda da bu köpekler yeteri kadar kabiliyet sahibi olmuştur.

İlk Tibet kedileri 1898 senesinde İngiltere dolaylarına getirilmiştir. Fakat daha sonraki zamana dek o ülkede yetiştirilmemişlerdir. Tibet kedileri 1960’lı senelerde Amerika Birleşik Devletleri’ne, 1971 senesinde de Amerika Birleşik Devletleri’nde ırk için ulusal olarak belirlenen bir kulübe dahil edilmiştir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Australian Cattle Dog (Avustralya Sığır Çobanı Köpeği) Bakımı, Özellikleri ve Beslenme

Fiziksel Özellikleri

Bu köpekler; Japon Spaniel ve Pekingese adlı cinslerin bir benzeri olmaktadır. Zaten kanı içerisinde bu iki köpeğin kanını taşıdığı söylenir. Tabii bu iki köpekten farklı şekilde yüz kısmı daha uzun olur. Tüyleri de biraz daha az olur. Bu köpek ırkının uzunluğu da yüksekliğinden daha fazla olur.

Kulakları düşüktür, kulak yapısı ise uzun olur. Yuvarlak biçimli bir kafası vardır. Büyük bir kısmının yüksekliği 45 ila 50 cm olurken kilosu da 4 ila 8 kilo kadardır. Göz kısımları oval, kahverengi ve iri olur. Burnunun ucu ise simsiyah olur. Çenesi kuvvetlidir. Dişleri ile beraber ileride bir yerde durur ve çok dikkat çeker.

Ayakları ise genel olarak tavşanların ayağına benzer. Bu köpekler orta seviyede tüy döker. Orta bir uzunlukta, çift tabakaya sahip, yumuşak, ipeksi ve düz bir tüy yapısı vardır. Genel manada krem, sarı, kızıl, siyah ve beyaz, boz gibi birçok renkte görmek mümkün olmaktadır diyebiliriz.

Bakımı

Tibetan Spaniel

Ayakta Bir Tibetan Spaniel Köpek Irkı

Tibetan Spaniel köpek ırkının bakımını yapmak son derece önemli bir konu olarak dikkat çeker. Bu köpeklerin tüyleri düzenli şekilde taranmak zorundadır. Mevsim geçişleri sırasında bir kez tüy dökseler bile bu evrede tüyler birer birer değil tutam biçiminde döküldüğü için kürkün üzerinde öylece kalacak demektir.

Bu sebeple dökülen bu özel tüylerin kürkten alınması lazımdır kesinlikle. Bu köpek ırkı orta bir seviyede tüy dökmektedir. Egzersiz gereksinimi de orta seviyede olur. Uzun yürüyüşleri yaptırabilirsiniz. Bunun yanı sıra boş bir yerde koşmayı sever ve egzersiz gereksinimini tamamen kendisi giderebilir.

Bu köpek ırkının yaşam alanı ev ve apartman olmalıdır. Evde çok fazla hareket eden bir köpek değildir. Eşyalara hasar vermez. Kısaca ev yaşamı için en uygun olan köpeklerden biri olduğunu söyleyebiliriz. Bahçe ortamında koşmaya bayılır ama bahçe illa da olmak zorunda değildir, bu şart bir durum olmamaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Old English Sheepdog (İngiliz Çoban Köpeği) Köpek Irkı Tüm Özellikleri, Genel Bakım ve Sağlık

Çocuklar ve Hayvanlar ile İletişimi

Bu köpek ırkı son derece sosyaldir. Çocuklarla kusursuz anlaşabilir, sevecen davrandığı için çocuklar da onu sever. Bazen oyun bile oynarlar. Yabancılara karşı mesafeli olur. Bu mesafeyi sakın saldırganlık olarak görmeyin çünkü öyle değildir. Öteki köpeklerle ve başka hayvanlarla da iyi anlaşan bir cins olmaktadır.

Beslenme

Genel olarak sağlıklı olan bir köpek ırkıdır diyebiliriz. Onu düzenli olarak veteriner hekim kontrolüne götürürseniz, göz sağlığını sorgulatın. Ufak ırklara özel olarak üretilen kuru köpek mamaları ile bu köpeklerin gelişim sürecine destek olabilirsiniz.

Üreme

Bu köpekler ufak bir ırk olmaktadır. Bu ırkın dişilerinin tek bir seferde üç ila altı tane yavru doğurduğunu söyleyebiliriz. Ötekiler gibi çok sık şekilde çiftleştirilmemeleri lazımdır. Hamilelik süreleri 60 gün kadar olur. Bu süreçte onlara yardımcı olmak önemlidir.

Sıkça Sorulan Sorular

Tibetan Spaniel köpek ırkı ile alakalı birçok soru soruluyor. Bu soruların tamamını sizler için yanıtladık…

Bu Köpeklerin Yaşam Alanı Nasıl Olmalıdır?

Bu köpekler apartmanda yaşamayı çok severler. Evde çok hareket etmezler, bahçe onlar için çok da elzem bir şey değildir. Bahçesiz bir evde de yaşam sürebilirler.

Egzersiz Gereksinimi Olur mu?

Orta seviyede egzersiz yapmak, bu köpekler için yeterli olacak demektir. Uzun yürüyüşleri sever, boş alanda koşmaktan hoşlanan bir köpek olmaktadır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.