Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Tibetan Terrier (Tibet Teriyeri) Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

Abone Ol 
Tibetan Terrier (Tibet Teriyeri) Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

Tibetan Terrier (Tibet Teriyeri), Tibet’in zorlu iklimi ve arazisiyle başa çıkmak için geliştirilmiş çok dayanıklı bir cinstir. Orta boy bir safkandır ve adından teriyer olduğunu ima etse de aslında öyle değildir. Avrupalılar bu ismi onlara teriyerlere benzediği için vermişler. Tibet’teki adı, tüylü veya sakallı köpek olarak tercüme edilen Tsang Apso’dur.

Tibetan Terrier Köpek Karakter Özellikleri

Bir Tibet Teriyeri, çok uyanık bir cins olduğu ve sizi davetsiz misafirlere karşı uyarmak için havlayacağı için harika bir bekçi köpeğidir. Ancak genellikle o kadar koruyucu değildir. Bu nedenle sizi savunmak için hareket etmeyebilir. Muhtemelen onu kontrol etmek için eğitmeniz gerekecektir. Yeni sahipler için uygundur, fakat eğitim zor olabileceğinden deneyimli olanlar için en iyisidir. İsmine rağmen, davranışında veya mizacında bir terrier özelliği göstermez. Enerjik, canlı ve oyuncudur ama aynı zamanda genellikle teriyerlerden daha nazik ve tatlıdır. Harika bir mizah anlayışları vardır, sevecen ve sadıktır.

Zeki bir köpektir, ancak bazıları için başa çıkması daha zor olan bir inat anlamına gelebilecek bağımsız bir doğası vardır. Aynı zamanda arkadaş canlısı, cesur, özverili ve genel olarak iyi huyludur. Yabancıların yanında, alışana ve nereye uyduklarını bilene kadar daha çekingen olma eğilimindedir. Kurallar konusunda onlara karşı net ve katı olmak ve sıkılmalarını önlemek için yeterli uyarıyı aldıklarından emin olmak önemlidir. Dikkatli olun, çok fazla ilgiye ihtiyaçları var ve diğer evcil hayvanlar daha çok ilgi çekiyorsa kıskanabilir. Ayrıca uzun süre yalnız bırakılmaktan hoşlanmaz. İçerideyken, kanepeyi devralmak veya en sevdiği yerde kestirmek, onu sakin ve mutlu tutar. Dışarı çıkınca daha enerjik olacaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  En Popüler Küçük Irk Köpekler

Eğitilmesi kolay bir cins değildir, kendi fikirleri vardır ve çok inatçı olabilir. Çok fazla sabra ihtiyacınız olacak. Tamamen tutarlı olun ve kurallara bağlı kalın. Her zaman kurallara uyma konusunda ciddi olduğunuzu açıkça belirtin. Olumlu kalın ve onu cesaretlendirmek ve desteklemek için övgü ve ödüller sunun. Bunun için köpek ödül maması ve köpek oyuncakları gibi ürünlere gereksiniminiz var. Ev eğitimi de kademeli bir süreç olabilir, düzenli bir program oluşturun ve buna bağlı kalın. Erken sosyalleşme de önemlidir, aksi takdirde yabancılara karşı ihtiyatlı olma doğal eğilimi, aşırı şüpheli ve utangaç olmaya dönüşebilir ve bu da korkudan kaçabilen ürkek bir köpek yaratır.

Tibetan Terrier Köpek Tarihçesi

Tibet Teriyeri, Tibet’ten gelen eski bir köpek türüdür ve Tibet Spaniel, Shih Tzu ve Lhaso Apso gibi diğer birçok ırkın gelişiminin bir parçası olmuştur. İyi şans getirdiğine inanılır ve refakatçi, hayvan sürüsü ve bekçi köpeği olarak kullanılırdı. Keşişler tarafından tutulmanın yanı sıra, göçebe çobanlar tarafından sürülerine bakmak için tercih edildi. Bu yüzden çok dayanıklı olacak şekilde yetiştirildi.

Rahipler onları insanlara hediye olarak verirdi ama onlar satılmak için yetiştirilen köpekler değildi. Ayrıca yerel halk tarafından Tibet’in Kutsal Köpekleri olarak da adlandırıldı. Şans getirdiğine inanıldığı için bu köpeği satmak veya kötü muamele etmek kötü şans olarak kabul edildi. Bir dizi farklı yerden çok çeşitli insanlara hediye edilmiş olması nedeniyle, dünya çapında popülaritesi arttı.

Tibetan Terrier Köpek Fiziksel Özellikleri

Tibet Teriyerleri küçük ila orta boy bir köpektir. Sırtında kıvrılan tüylü bir kuyruğu olan kare ve güçlü bir köpektir. Ön bacakları aslında arka bacaklarından biraz daha kısadır. Sıra dışı ayakları vardır, çünkü düz ve geniştir ve ayak parmakları arasında tüyler çokça yer alır. Dağlık arazide daha yetenekli olmaları için bu şekilde geliştiler.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Pitbull Staff (American Staffordshire Terrier) Köpek Irkı Hakkında Bilgiler

Çift katlı, altta yünlü ve yumuşak, düzden dalgalıya doğru uzun ve kalın bir üst kaplamaya sahiptir. Yaygın renkler gri, beyaz, gümüş ve siyahtır. Aslında küçük bir Eski İngiliz çoban köpeğine oldukça benzer. Orta büyüklükte bir kafası, siyah veya kahverengi bir burnu, koyu ve iri gözleri vardır. Kulakları, başının iki yanından aşağı doğru sarkan, yukarıya doğru yerleştirilmiş v şeklindedir. Gözleri uzun kirpiklere sahiptir, yüzüne ve gözlerine düşen saçlara sahip olma eğilimindedir.

Tibetan Terrier Köpek Bakımı

Tibet Teriyeri, tımar ve bakım söz konusu olduğunda çok özen gerektirir. Bu yüzden zaman ayırmaya hazır olun. Ağır tüy döken bir köpek değildir, ancak tüyleri kolayca karışır ve düzenli fırçalamaya ihtiyaç duyar. Zarar vermemek için fırçalarken tüylerin kuru olmadığından emin olun, daha kolay bakım için köpek tüy bakım ürünleri kullanın. Düzenli bakım olmadan hızla karışık bir karmaşa haline gelir.

Gerektiğinde banyo yaptırın ve yalnızca köpek şampuanı kullandığınızdan emin olun. Cildini kurutabileceğinden çok sık banyo yaptırmamaya çalışın. Ayak parmaklarının arasındaki tüylerin kesilmesi gerekecek ve kulaklardaki tüylerin alınması gerekecek.

Dişlerini ise gün aşırı fırçalamanız önemlidir. Haftada bir kez kulaklarında enfeksiyon belirtileri olup olmadığını kontrol edin ve ardından kulaklarına bir şey sokmamaya dikkat ederek bir mendil ile temizleme yapın. Tırnakları çok uzadığında, köpek tırnak makası ile tırnaklarını kesin.

Tibetan Terrier Köpeklerin Çocuklar ve Hayvanlar ile İletişimi

Tibet Teriyeri, oynamayı, canlı olmayı ve biraz yaramazlık yapmayı sevdiği için çocuklarla arası iyi olabilir. Çocuklarla sosyalleşerek büyüdüğünde, onlara karşı da çok sevecen ve iyimser olabilir. Daha büyük çocuklar veya en az 6 yaşından büyük çocuklar ile daha iyi anlaşır. Çocuklara nasıl güzelce oynanacağını ve köpeklere nasıl düzgün bir şekilde dokunulacağını öğretin ve etrafta daha küçük çocuklar varsa onlara göz kulak olmayı unutmayın.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  9 Maddede En Yaygın Köpek Rahatsızlıkları

Diğer köpeklere ve diğer hayvanlara gelince, bu erken sosyalleşme ile herkesle anlaşabilen bir köpektir. Güçlü bir liderliği olmasına rağmen iyi eğitilirse diğer hayvanlarla da çok iyi anlaşır. Aksi takdirde daha az güvenilir olabilir ve diğer köpeklere hükmetmeye çalışabilir.

Tibetan Terrier Köpeklerde Beslenme

Tibet Teriyerleri, her gün en az iki öğüne bölünmüş kaliteli kuru köpek maması yiyecektir. Büyüklüğüne, metabolizmasına, aktivite oranına, sağlığına, yapısına ve yaşına bağlı olarak, ne kadar mama tüketmesi gerektiği değişebilir. Köpeğinize belirli aralıklarla konserve mama da sunmayı ihmal etmemelisiniz.

Tibetan Terrier Köpekler Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Cins hakkında merak edilen sorular ve cevapları:

Tibetan Terrier Köpek Çok Hareketli Mi?

Aktif bir türdür, bu nedenle biraz aktif olmayı seven sahiplere gereksinim duyar. Günde 30-60 dakika egzersiz onun için idealdir.

Tibetan Terrier Köpekler Apartman Yaşamı İçin Uygun Mu?

Yeterli egzersiz yaptığı sürece apartmanda yaşayabilir. Sıkılır ve huzursuz olursa yıkıcı davranışlara yol açabilir. İdeal olarak, sadece küçük veya ortalama büyüklükte olsa bile bir avluya erişimi olmalıdır.

Tibetan Terrier Köpeklerin Yatkın Olduğu Hastalıklar Var Mı?

Bu cinsin ömrü yaklaşık 12 ila 15 yıldır. Genel olarak sağlıklı bir köpektir, ortaya çıkabilecek bazı sorunlar vardır ancak bazı ırklar gibi çok fazla sağlık sorununa yatkın değildir. Problemler arasında pire duyarlılığı, kalça displazisi, göz problemleri, patella luksasyonu, kalp problemleri, alerjiler ve Batten hastalığı sayılabilir.

Tibetan Terrier Köpekler Her Türlü İklimde Yaşar Mı?

Irk, sıcak ve ılıman iklimlere uyum sağlar. Aşırı soğuk iklimlerde zorlanabilir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.