Yaz Mevsiminde Kedi Bakımı Nasıl Olmalı?
Yaz mevsiminde kedi bakımı çok önemlidir. Sevimli tüylü vücutları ile insanlara kendini sevdiren kedilerin bakımı için dikkat edilmesi gereken birçok şey vardır. Tüy, pati, beslenme ve egzersiz gibi bakım ihtiyaçlarının yanı sıra dikkat edilmesi gereken mevsimsel gereklilikler de bulunur. Mevsime göre kedilerin bakımında önem verilmesi gereken ekstra durumlar söz konusu olur. Bu yazımızda yaz mevsiminde kedi bakımı hususuna ilişkin detayları açıklıyoruz.
Yaz Mevsiminde Kedi Bakımı
Sıcak hava insanları rahatsız ettiği ve sıcak çarpmasına neden olabildiği gibi kedileri de rahatsız eder. Hatta kedileri insanlara göre daha fazla rahatsız ettiği söylenebilir. Kedilerin vücutlarında ter bezleri yoktur. Ter bezleri olmadığı için vücutlarındaki fazla ısıyı terleme yoluyla atamazlar. Bu sebeple yaz mevsiminde kedilerin sağlığını korumak için bakımları ile ilgili bazı şeylere dikkat edilmelidir.
1. Bol Su Temin Edin
Yaz mevsiminde kedi bakımında dikkat edilmesi gereken şeylerin başında su ihtiyaçlarının karşılanması vardır. Kedilerin yaz aylarında susuz kalmasını ve buna bağlı sorunlar gelişmesini önlemek için her zaman temiz suya erişebilmeleri sağlanmalıdır.
2. Gölgelik Alan
Yaz mevsiminde kedi bakımı söz konusu olduğunda gölgelik alan çok önemlidir. Kedilerin sıcaklığın çok yüksek olduğu saatlerde dışarı çıkmalarını engelleyin. Dinlenebilecekleri gölgelik alanlar olduğundan emin olun.
3. Soğutucu Ürünler
Kedilerin serinlemesini sağlamak için birçok ürün vardır. Bu ürünlere soğutma matları ve soğutma pedleri örnek verilebilir. Bu ürünler kullanılarak kedilerin daha ferah bir yaz ayları geçirmesi sağlanabilir.
4. Tüy Bakımı
Yaz mevsiminde kedi bakımı konusunda tüy bakımı önemli bir ayrıntıdır. Kedilerin vücutları yoğun bir şekilde tüyler ile kaplıdır. Tüylerinin düzenli olarak taranması gerekir. Bu işlem yaz aylarında da gerçekleştirilmelidir. Bu şekilde tüylerin birbirine dolaşması önlenir ve kopmuş tüylerin vücuttan uzaklaştırılması sağlanır. Bu şekilde kedilerin cildinin daha fazla hava alması ve serinlemesi mümkün hale gelir.
5. Kapalı Arabada Bırakmamak
Kapalı alanlarda kedilerin havasız kalması ve daha sıcak hissetmesi mümkündür. Bu durum sıcak çarpması gibi olumsuz olayların yaşanma riskini arttırır. Bu nedenle yaz mevsiminde kedilerin kapalı araba gibi alanlarda bırakılmaması mühimdir. Evde veya arabada açık pencerenin önünde beklemelerine de izin verilmemelidir.
6. Parazit Kontrolü
Parazit sorunu yaz mevsiminde daha çok yaşanan bir durumdur. Yazın kene ve pire gibi birçok parazit türünün sayısı artar ve çeşitli şekillerde kedilerin vücudu ile temas kurarak vücutlarına yerleşir. Bu yüzden yaz aylarında kedilerin vücutları sık sık kontrol edilmelidir.
7. Hafif ve Sıvı İçeriği Yüksek Besinler
Yaz mevsiminde kedileri daha hafif besinler ile beslemek gerekir. Bu sayede kedilerin bu mevsimde yavaşlayan metabolizmaları sebebiyle kilo almaları önlenir. Tercih edilen kedi maması çeşidinin protein içeriğinin ve su içeriğinin de yüksek olması önemlidir. Sonuç olarak hem kediler için daha besleyici olur hem de su kaybı sebebiyle olumsuzluk yaşanması riski azaltılır.
8. Belirtileri İzlemek
Herhangi bir olumsuz durumda vücut çeşitli reaksiyonlar ile bunu belli eder. Bu sebeple yaz mevsiminde kedilerin vücutları ve hareketlerine dikkat edilmelidir. Bir sorun fark edilirse veteriner hekimler ile iletişime geçilmelidir.