Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Yeni Doğmuş Kedi Yavrusu Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Abone Ol 
Yeni Doğmuş Kedi Yavrusu Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
799.00₺

565.65₺

Purina Gourmet Gold Sığır Etli Tavuklu 85 gr 24 Adet

Ürünü İncele
1900.00₺

1182.55₺

Mystic Az Tahıllı Tavuklu Yavru Kedi Maması 15 kg

Ürünü İncele
3430.00₺

2563.99₺

N&D Düşük Tahıllı Somonlu Kısırlaştırılmış Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
1050.00₺

803.55₺

Pro Plan Sterilised Somonlu Kısır Kedi Maması 3 kg

Ürünü İncele

Bugünkü yazımızda yeni doğmuş kedi yavrusu bakımı hakkında daha önce asla duymadığınız önemli bilgiler veriyor olacağız. Öncelikle her yavru kedinin annesiz olduğu düşüncesinden sıyrılın. Belki annesi yemek bulmaya gitmiştir, döndüğünde bebeklerini bulamazsa üzülebilir. İyice bir gözlem yapın deriz biz.

Yeni Doğmuş Kedi Yavrusu Bakımı İçin Hangi Malzemeler Gereklidir?

yeni doğmuş kedi yavrusu

Sepette Yavru Kediler

Elbette bebek kedilere daha rahat bakabilmek için bazı malzemeleri her daim edinmek büyük önem taşıyor. Bunların her birini sizler için listeledik. Siz de yeni doğmuş kedi yavrusu bakımı esnasında bu malzemelerden yararlanabilirsiniz. İşte o malzemeler…

  • Yavru kediyi içerisine koyabileceğiniz sepet ya da düzgün bir kutu
  • Kumaş bez, battaniye ve el havlusu
  • Pamuk, kulak çivisi, kağıt havlu
  • Beslenme zamanında uyanabilmeniz için alarm
  • Yeni doğan bebek kediler için özel olan toz mama
  • Damlalık, iğnesiz enjektör ya da ufak bir biberon (beslenmesi için)
  • Isıtıcı bir ped ya da sıcak su torbası (kedinin üşümemesi için)

Terk edilmiş ve çaresiz halde olan yavru bir kedinin bakımını yapabilmek için ilk önce bir veteriner hekime gidin. Bu yazı içerisinde bizler, veterinere gidemeyeceğiniz durumlar için uygulayabileceğiniz şeylerden söz ediyor olacağız.

Yavru Kedinin Vücut Isısı Hakkında Bilgiler

Yeni doğmuş olan yavru kedinin bakımını yapmaya başlamadan evvel muhakkak onun vücut ısısını kontrol etmeniz gerekecek demektir. Hiçbir zaman vücut ısısı düşük olan bir yavru kediye sıvı ya da katı bir gıda vermemelisiniz. Yavru kediler genel olarak kendi vücut ısılarını koruyamıyor ve anneye ihtiyaç duyuyorlar.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kedilerde Artrit Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Bu nedenle vücut ısıları düşebiliyor. Tabii bir hastalık da bu duruma neden olmuş olabilir. Bu yüzden ilk olarak onu ısıtın ve her zaman sıcak kalmasını sağlayın. Bu sıcaklığı oluşturabilmek için evde yer alan malzemeleri kullanmanız ideal bir seçim olacaktır.

Yeni doğmuş kedi yavrusu bedenine temas ederek vücut ısısını anlayabilirsiniz. Patilerinin tüy olmayan yerlerine ve kulaklarına temas edin. Şayet buralar soğuk olmuşsa onu bir battaniye ile beraber ısıtmalısınız. Bebekler için olan termometrelerden alın ve kedinin ateşini kulaktan ölçün.

Yavru bir kedinin en ideal vücut ısısı 37 ila 39 derece arasında olmalıdır. Yavru olan güzel kediyi bir battaniye ile beraber sardığınız esnada kesinlikle nefes alması için bir boşluk bırakın. Aksi halde nefessiz kalarak boğulabilir. Onu sıkmamaya da ayrıca özen gösterin.

Yeni Doğan Kedinin Kan Şekeri Seviyesi Hakkında Bilgiler

Kedilerin kan şekerinin herhangi bir olumsuzluk meydana getirip getirmeyecek derecede düşük olup olmadığını her daim diş etlerini inceleyerek öğrenebilirsiniz. Diş etleri her zaman pembe bir renk almış olmalıdır. Bu da kedinin sağlıklı olduğunu gösterir.

Ama kedinin diş etleri gri renk almışsa ve soluk görünüyorsa kedinizin kan şekeri bir hayli düşük demektir. Bu da şoka girdiğinin bir göstergesi olacaktır. İmkanınız bulunuyorsa hemen yavru kediyi bir veteriner hekime götürün. Böylece sorun çözülecektir.

Yavru Kedinin Su Gereksinimi Nasıl Olur?

Yavru kedinizin susuzluk durumunu sıklıkla kontrol etmeniz gerekmektedir. Bu kontrolü gerçekleştirebilmek adına kedinin ensesinde yer alan deriyi tutup hafifçe yukarı doğru çekmeye başlayın. Deriyi bıraktığınız zaman eski haline dönüyorsa sorun yok demektir.

Şayet yavru kedilerin ense derileri bir hayli yumuşaktır. Bu yapının elastik bir yönü de vardır. Eğer elastikiyetini kaybettiyse ve normal haline dönemiyorsa susuz kalmış bir kediniz var demektir. Ona hemen su vermeyin. Çünkü belli bir zamana kadar bu kediler su ihtiyaçlarını anne sütünden karşılar.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  16 Maddede Kedilerin Hastalıkları

Yeni doğmuş kedi yavrusu bakımında en önemli konulardan birisi de kedinizin kabız ya da ishal olması durumudur. İshal, kediler için hayli zararlı bir rahatsızlıktır. Hadi bu durumu tüm detayları ile beraber ele alalım. İşte her bir ayrıntı…

Yavru Kedinin Kabız Ya da İshal Olması Durumu

Yavru kedinizin tüylerini, karnını kontrol etmeniz lazım. Yavru olan kedilerin karın kısmı her zaman tok ve yumuşak olmalı. Karın bölgelerinde aşırı derecede bir şişlik ve sertlik olması, kabızlık sorununu meydana getirebilir. Bunun yanı sıra iç parazit sorununu da haber veriyor olabilir.

Kedilerde meydana gelen kabızlık problemini, kedinizi beslerken ona vereceğiniz sıvı miktarını dörtte bir oranında arttırarak kabızlığı geçirebilirsiniz. Gaz kaynaklı olan problemleri ise kedinizin sırtını hafifçe okşayıp gidermeyi deneyin. Böylece her şey çözülecektir. Yeni doğmuş kedi yavrusu tüy bakımı nasıldır? İşte…

Yeni Doğan Kedi Tüy Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Kedilerin tüylerinin kontrol edilmesini ise kedi tarağı yardımıyla nazik bir biçimde tarayarak yapmalısınız. Tüylerin arasını da kontrol edin. Şayet evcil hayvanınızı taradığınız esnada tüylerinden dökülmekte olan bir şeye rastlayacak olursanız, bu aslında dış parazit meselesi olmaktadır. Hemen bir veteriner hekimden yardım almalısınız. Bu ve benzer sorunları ev ortamında çözmeniz neredeyse imkansızdır.

Yavru Kedilerin Göz Sağlığı Nasıl Korunur?

Yeni doğmuş kedi yavrusu bakımı konusunda mühim olan bir başka husus ise bu kedilerin göz sağlığı olmaktadır. Yavru olan kedinin gözleri daha açılmadıysa gözünün üzerinde ve etrafında iltihaplanma gibi bir şeyin olup olmadığına bakmanız gerekir. Kedinin gözleri açılmışsa bile akıntının varlığını sorgulayın. Aksi halde bebek kedinin gözleri fazlaca zarar görebilir, dikkat.

Kedilerin gözleri açık bir halde iken göz bebekleri göz çukurunu tamamen doldurmalıdır. İç bölgede yer alan zar yapının görünmüyor olması gerekir. Şayet yolunda gitmeyen bir duruma denk gelirseniz, hiç zaman kaybı yaşamadan bir veteriner hekime başvurmayı ihmal etmemelisiniz. Böylece yavru kedinin göz sağlığı korunmuş olur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Burmese Kedi Irkı Bakımı Nasıl Olmalı?
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.