Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

7 Maddede İrlanda Köpek Irkları

Abone Ol 
7 Maddede İrlanda Köpek Irkları

İrlanda köpek ırkları, dünyaca ünlüdür. Bu köpek cinsleri ilk başlarda insanlara yardım etmek ve belli başlı görevleri üstlenmek için geliştirildi. İlerleyen dönemlerde ise evcil hayvan olarak popüler oldular. İrlanda’ya özgü köpek cinslerini sıraladık.

İrlanda Köpek Irkları

Dünyaca tanınan İrlanda köpek ırkları şu şekilde listelenebilir:

1. Glen of Imaal Terrier Köpek Irkı

İrlanda Köpek Irkları

Glen of Imaal Terrier, ilk önceleri Wicklow ilçesinin kayalık dağlık arazisinde porsuk avlamak amacı ile yetiştirilen bir köpektir. Kaba ve ince tüylere sahiptir. Düzenli olarak köpek tarağı ile bakım gerektirir. Tüyleri çok az dökülür ama bunun için düzenli bakım şarttır. Enerji seviyesi orta düzeydir ve 10-15 sene kadar yaşayabilir.

2. İrlanda Red and White Setter Köpek Irkı

İrlanda Köpek Irkları

Kırmızı ve beyaz versiyonu birbiriyle akraba olan köpektir. Her iki cins de 1600’lü senelerde İrlanda’da yetiştirilmiştir ve yetiştirilme amacı kuş avlamaktır. Bu köpek türüne olan talebin azalması, neslinin tükenme riskini doğurdu. 1920’de yetiştiriciler, bu köpekleri koruma altına almak için yola koyuldular. Onlarca sene sonra cins yeniden popüler hale geldi. 2009 senesinde AKC tarafından tanındı. Memnun etmeye istekli, enerjik ve zeki bir köpektir. 11-15 sene kadar yaşayabilir.

3. İrlanda Setter Köpek Irkı

İrlanda Köpek Irkları

İrlanda Setter köpekler, en bilinen İrlanda köpek ırkları arasında yer alır. 1800’lerin başından beri tanınan bir köpektir. Kuş avlamak için yetiştirilen İrlanda Setter köpekler, günümüzde ev köpeği olarak tercih edilen bir cinstir. Nazik, atletik, zeki ve sevecendir. Tüyleri orta uzunluktadır. Kırmızı ve bakır tonlarında olabilir. İyi bir tüy bakımı ile tüylerinin dökülme ihtimali minimize edilir. 12-15 sene kadar yaşayabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Samoyed Köpek Irkı Tüm Özellikleri, Genel Bakım ve Sağlık

4. İrlanda Terrier Köpek Irkı

İrlanda Köpek Irkları

İrlanda köpek ırkları söz konusu olduğunda bir adım öne çıkar. En eski terrier ırklarından biridir. Haşarat avlamak ve çiftliği korumak amacıyla yetiştirildi. İrlanda’nın en değerli köpekleri arasında yer alır. Cins günümüzde nadirdir. 1929 senesinde AKC tarafından tanınmıştır. Yoğun ve ince tüyleri çok az dökülür. Bu sebeple tüy alerjisi olanlar için de çok uygundur. Saygılı, baskın, eğitilebilir, koruyucu ve zeki bir cinstir. 13-15 yıl kadar yaşayabilir.

5. İrlanda Su Köpeği Irkı

İrlanda Köpek Irkları

Bu cins, 1860’larda Justin McCarthy isimli bir sporcu tarafından geliştirilmiştir. Nadir bir köpek ırkı olarak bilinen İrlanda su köpeği, aslında iyi bir avcı köpektir. 1884 yılında AKC onayı almıştır.  Aktif, sevecen, meraklı ve zeki bir köpek ırkıdır. Enerji seviyesi yüksektir. Köpek oyuncakları ile oynamayı, insanlarla zaman geçirmeyi ve köpek tasması eşliğinde yürüyüşlere çıkmayı çok sever. Bakım ve beslenme ihtiyaçlarının karşılanması sonucunda 12-13 yıl kadar hayatta kalabilir.

6. İrlanda Kurt Köpeği Irkı

İrlanda Köpek Irkları

İrlanda köpek ırkları listesinde yer alan İrlanda kurt köpeği, uzun boyutu ile dikkat geçer. Görkemli bir köpektir. 5. yüzyıldan bu yana varlığını korumaktadır. Kurt, yaban domuzu ve geyik avlamak için yetiştirilmiştir. Eskiden bu köpekler sadece İrlandalı soylu erkekler tarafından sahipleniliyordu. Dengeli bir ruh haline sahiptir, sakin ve cesur bir köpektir. Enerji seviyesi düşüktür. 6-8 senelik ömür süresi vardır.

7. Kerry Blue Terrier Köpek Irkı

İrlanda Köpek Irkları

Kerry Blue Terrier, yüz yıldan fazla bir süre önce Kerry ilçesinin dağlarında yetiştirildi. Bu köpekler, soylu olmayan kişilerin avlanma ihtiyaçlarını gidermek amacıyla geliştirilen köpeklerdir. Sevimli duruşu ve yumuşak tüyleri ile bilinen Kerry Blue Terrier köpekler, harika bir evcil hayvan olabilirler. Eğitime açıktır. Dikkatli, zeki ve sadık bir köpektir. Sağlıklı kalabilmesi için kaliteli köpek mamaları ile beslenmesine özen gösterilmesi gerekir. İyi şartlarda bakıldığı sürece 12-15 sene kadar yaşayabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köpekler Zeytin Yiyebilir Mi?
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.