Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Irish Setter Köpek Irkı Tüm Özellikleri, Genel Bakım ve Sağlık Tüyoları

Abone Ol 
Irish Setter Köpek Irkı Tüm Özellikleri, Genel Bakım ve Sağlık Tüyoları

Irish Setter köpek ırkı, herkesçe çok tercih edilen bir cinstir. Bugünkü yazımızda bu dostlarımızla alakalı birçok bilgi bulabilirsiniz.

Karakter Özellikleri

Irish Setter köpek ırkı; sevecen, zeki ve aktif olan bir köpek ırkıdır. Koruma içgüdüsü çok gelişmemiştir. Öteki hayvanlarla ve çocuklarla iyi anlaşan bir köpektir. İtaatkar tavırları vardır. Fakat ortaya konan tutuma karşı duyarlı bir köpektir. Bazıları ise huzursuz olabilir. Fevri de davranabilir. Bazıları ise içine kapanıktır. Sevgisini gösterebilen ve bunu anında yapan bir ırktır. Yüksek bir ihtimalle bağımsız karakterinden ötürü eğitimi biraz zor gerçekleşecektir. Özgürlüğüne son derece düşkün olan bir köpek cinsidir diyebiliriz.

Ufak halleri itibarıyla sosyalleştirilmesi gereken bir köpek ırkı olmaktadır. Tutarlı bir eğitim sonucunda sahip olunabilecek bir köpektir. Bu köpeklerin harika bir koku alma kabiliyeti vardır. Her alanda ve iklimde başarılı bir şekilde avlanabilirler. Her türlü av konusunda görevlendirilebilen köpeklerdir. Sulak yerlerde bile görevini başarılı şekilde yerine getirebilen bir köpek ırkıdır. Olumsuz yönleri kolay kaptığı için pozitif pekiştirme çözümü ile eğitimine en erken yaşlarda başlanması gerekir diyebiliriz.

Tarihçesi

Irish Setter köpek ırkı ilk kısımlarda Amerika Birleşik Devletleri’nde Kızıl Setter adıyla tanınan bir köpekti. Türlü setter, spaniel ve pointer köpeklerden meydana getirilmiştir. Eski zamanlarda İrlanda Setterı daha kısa bacaklara sahip olan, beyaz renge sahip bir köpek cinsi idi.

19. yüzyıl zamanlarında yoğun seçici üretim nedeniyle dikkat çekici kızıl kürkü şovlarda kendini ön plana çıkarmış ve baskınlığını da böylece kanıtlamıştır. Yüksek bir ihtimalle İngiliz Setterdan daha eski olan bir ırktır. İrlanda ve İngiliz Setterları İspanyol Pointerlarının ataları olmaktadır.

İrlanda Setterı birçok kabiliyete sahip olan bir köpek ırkıdır. Av köpeği olarak görevlendirilir. Kusursuz burnu ile hızlı av yapabilen bir köpek cinsidir diyebiliriz. Av bulma konusundaki taktiği avcının önünde hızlı şekilde ileri geri gidip gelmesidir. İrlanda Setterı hem pointer hem de retriever olmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köpekler Hangi Sebzeleri Yiyebilir?

Bu sebeple kuş avı mevzusunda sık sık görevlendirilen bir köpek cinsi olmaktadır diyebiliriz. Harika görünümü nedeniyle birçok üretici av kabiliyeti dışında bu köpekleri güzel olduğu için üretmiştir. Bu sebeple de bugünkü İrlanda Setter köpek ırkı av köpeği olarak değil aile köpeği olarak görülmekte olan bir köpektir.

Fiziksel Özellikleri

Irish Setter köpek ırkının bazı zamanlar göğüs ve patilerinde beyaz lekeler olabilir. Kestane ve kızıl rengi arasında uzun bir tüy yapısı vardır. Tüyleri genel olarak ipek gibidir. Siyah renk bu köpek ırkında genel manada kabul edilmez. Bazı genç olan köpeklerin bacak ve kulaklarının arka kısmında gümüş grisi renginde kısımlar olabilir. Fakat köpekler olgun hale geldikçe genel manada kaybolurlar. Tüyleri de baş kısmı haricinde uzun ve ipek gibi olmaktadır.

Patileri dahi uzun tüylerle çevrelenmiştir. Setterların kulak kısımları üçgen, ince, uzun ve yumuşak formdadır. Bacakları ise adaleli ve uzundur. Bu köpekler yüksek değildir ama uzundur. Burun kısımlarının uzunluğu ise kafasının yarısı kadardır. Burunları kahverengi ya da siyah olur. Alınları çıkıktır. Gözleri ela olur. Kestane rengi gözlü olanlarına da rastlanabilir. Göğüs kısımları genelde derin ve dar olur. Kuyrukları ise yere paralel olur ve tüylü olduklarını söyleyebiliriz.

Bakımı

Düz, yumuşak ve ortalama bir uzunluğa sahip olan kürkün düzenli bir biçimde taranması bu köpeklerin harika görünümünün korunması bakımından son derece kafi olacak demektir. Karışıklık ve tüylerin düğümlenmesine karşı her zaman dikkatli olmalısınız. Tüy dökme zamanları geldiğinde ekstra bir ilgi göstermelisiniz. Parmak aralarında yer alan tüyleri ve tırnaklarını da kısa tutmalısınız. Bu köpek ırkı orta seviyede tüy dökmesiyle dikkat çeker diyebiliriz.

Beslenme

Irish Setter köpek ırkı, büyük ırk olarak sınıflandırılmaktadır. Düzenli biçimde egzersiz yaparsa kilo almaz. Fakat köpeğin ne seviyede yemek yemesi gerektiği; egzersizinin yanında büyüklüğüne, yapısına, metabolizmasına ve yaşına da bağlı olmaktadır. Veteriner hekim kontrolünde meydana getirilen beslenme planları bu köpeklerin sağlıklı bir biçimde gelişmesi konusunda son derece önemlidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  7 Maddede Koruyucu Köpek Cinsleri

Besin değeri tamamen yüksek olan ve büyük türdeki ırklar için üretilen köpek mamaları bu köpekler açısından uygun olur. Köpeğinizin gereksinimlerine uyum sağlayabilen kaliteli bir köpek maması satın almanız gerekir. Ancak bu şekilde herhangi bir sorun yaşamamış olursunuz.

Eğitim

Özgürlükçü bir karaktere sahip olan Irish Setter köpek ırkı, bu nedenle eğitim meselesinde zorlayıcı bir köpek olarak görülebilir. Zeki bir hayvandır. Enerjik ve oyuncu yapısı sebebi ile eğitim bu köpeklere bir derece sıkıcı gelecektir. Bu nedenle de eğitimini çok daha eğlenceli yöntemlerle vermenizi öneriyoruz.

Ancak bu şekilde olumlu sonuçlar elde edebilirsiniz. Sosyalleştirme eğitiminde zorlanmamanız açısından bu önemlidir. Bunun nedeni ise hem çocuklarla hem de yabancı kişilerle anlaşma oranlarının yüksek olmasıdır. Fakat tabii ki ufak halleri itibarıyla her eğitiminin kusursuz olarak verilmesi lazımdır.

Sahibi olarak sizin otoriteyi kurmanız gerekmektedir. Tabii ki otoriteden kastedilen şey sert olan bir üslup değildir fakat köpeğin kimin daha üstün olduğunu bilmesi bakımından bu önemlidir. Aksi bir halde söylenilen şeyleri yapmayabilir, bu olası bir durumdur.

Sağlık

Bu köpekler genel manada sağlıklı olan köpeklerdir. Ortalama bir köpeğin yaşam süresi kadar yaşayan bu köpekler mide dönmesi, deri alerjisi, epilepsi, göz sorunları, hipotiroidizm, kalça displazisi ve kulak enfeksiyonu gibi hastalıklara yatkın olur.

Çocuklar ve Hayvanlar ile İletişimi

Irish Setter köpek ırkının sosyal bir köpek ırkı olduğundan söz etmiştik. Genel olarak çocuklarla sorunsuz anlaşan bu köpekler onlarla zaman geçirmeyi çok sever. Fakat uzun boylu oldukları için istem dışı bir şekilde zarar verebilirler. Bu köpekler en çok da yabancılarla iyi anlaşır. Onlara yakın davranırlar.

Sıkça Sorulan Sorular

Irish Setter köpek ırkı ile ilgili sık sorulan soruları ve cevaplarını sizler için bir araya getirdik. İşte tüm detaylar…

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  16 Maddede En Popüler Büyük Irk Köpekler

Yaşam Ortamı Nasıl Olmalıdır?

Bu köpeklere bol bol hareket etme imkanı sağlanırsa ev ortamında rahatlıkla bakılabilir.

Kaç Tane Yavru Doğurur?

Dişi olanları her doğumda sekiz ila on iki tane arasında yavru köpek doğurabilir. Fakat doğacak olan yavru köpek sayısı annenin yaşı, doğum sayısı, sağlık hali ve çiftleştiği erkek köpekle bile bağlantılı olabilir.

Egzersiz Gereksinimi Var mıdır?

Bütün Setter köpek ırkları sıkı bir egzersize gereksinim duyar. Eğer mümkünse serbest bir koşu yaptırabilirsiniz. Günlük uzun ve yoğun hareket olanağı sağlanmazsa kontrolleri güç hale gelebilir.

Fazla Tüy Döker mi?

Bu köpek ırkının kızıl ve kahve tonlarında, uzun halli yeleleri olur. Uzun tüylerinin birbirine girmemesi bakımından, haftada en az üç kez yumuşak bir fırça ile taranması iyi olur. Karışan tüyler için metal uçlu fırçalar kullanmak en iyisidir.

Pati kısımlarında ve kulaklarının arkasında yer alan tüylerin karışmasını engellemek adına düzenli biçimde kısaltmanız iyi olacaktır. Düzenli bir banyo rutini, köpeğinizin tüylerine ve deri yapısına çok iyi gelecektir.

Kaç Kilo Olması Gerekir?

Erkekler ve dişiler arasında boyut olarak çok da bir fark görülmez. Erkek olanların boyu genel manada elli dört ila altmış iki santimetre kadardır. Dişilerin boyları da elli iki ila altmış santimetre kadar olur. Ağırlık durumu ise yirmi beş ila otuz dört kilogram arasında değişir diyebiliriz. Aktif bir köpektir, kolay kolay kilo almaz.

Ortalama Ömrü Ne Kadardır?

Bu köpeklerin ortalama ömrü on bir ila on iki sene arasında değişmektedir. Tabii bu aslında sizin köpeğinize nasıl bir bakım uygulayacağınızla doğrudan alakalı olmaktadır. Ona karşı olan sevginizi asla hissettirmezseniz kendini kötü hisseder, stres yapar ve hastalanır. Her zaman sevginizi göstermeye çalışın.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.