Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

English Cocker Spaniel Köpek Irkı Tüm Özellikleri, Genel Bakım ve Sağlık

Abone Ol 
English Cocker Spaniel Köpek Irkı Tüm Özellikleri, Genel Bakım ve Sağlık

Bugünkü yazımızın konusu English Cocker Spaniel köpek ırkı oluyor. Haydi gelin bu sempatik bebekleri daha yakından tanıyalım!

Karakter Özellikleri

Sıcak ve soğuk hava fark etmeksizin her hava koşuluna uyum sağlayan bu köpekler, orta seviyede tüy döker fakat tüyleri çift tabakalı olduğundan haftada birkaç kez fırçalanırsa iyi olur. Bu köpekler kesinlikle sevgi dolu olmaktadır. Ama buna aldanıp onları ufak yaşlarda sosyalleştirmezseniz sorunlar yaşanabilir.

Onu daha ufacık bir köpek yavrusuyken sosyalleştirmeye başlarsanız ilerde sevgi dolu bir köpek haline gelecektir. Karakterini yansıtan en önemli özelliği ise son derece cana yakın olmasıdır. Bu açıdan harika bir köpektir. Can dostu dersek hiç de yanılmış olmayız.

Tarihçesi

English Cocker Spaniel köpek ırkı, kafasına yakın olan uzun kulakları ve uzun geniş burnu ile dikkat çeker. Yumuşacık bir bakışı vardır. Orta büyüklükte bir köpek cinsidir. Kas yapısı ise fazlasıyla gelişmiştir. Ama buna rağmen kibar bir görünümü vardır.

Bu köpeklerin en dikkat çekici özelliklerinden biri ise göbek, bacaklar, kulak kısımları ve kuyruğunda belirgin bir biçimde tüylenmeye neden olan orta uzunlukta bir kürkü olmasıdır. Bu ilgi gören kürk, birkaç farklı renkte olur ve desenleme için dört farklı gruba ayrılır.

Katı olan tüyler genelde tek renk olur fakat ara sıra ufak beyaz işaretler de kapsayabilir. Açık işaretli olarak da sınıflandırılırlar. Spaniel, genel manada bir çeşit silah köpeği olarak görülür. 1902 senesinde İngiltere dolaylarında Cocker Spaniel Kulübü kurulmuştur.

1946 senesinde ise Amerika’da görülen Cocker Spaniel köpek ırkı ayrı bir ırk, American Cocker Spaniel olarak onaylanan Cocker Spaniel köpekleri, Amerika Birleşik Devletleri dolaylarında gelişmeye başladığı zaman, mühim bir seviyede değişmiştir. Sırt kısmı uzamıştır. Başı ise daha kubbeli bir hal almıştır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Labrador Köpek Irkı Bakımı Nasıl Olmalı?

Av kabiliyeti de gözle görülür şekilde azalmıştır. Değişim öyle belirginmiş ki 1935 senesinde İngiliz Cocker Spaniel köpeğinin geleneksel olan görünümünü seçenler ve orijinal İngiliz Cocker Spaniel köpeğinin yeni Amerikanvari hale getirilmiş versiyon arasındaki melezlemeye engel olmak isteyenler kendi aralarında gruplaşmıştır.

Fiziksel Özellikleri

English Cocker Spaniel köpek ırkının en önemli fiziksel özelliği uzun tüylü olan kulaklarıdır. Burnu da çok uzundur. Bu köpek ırkının gövdesi, göğsü, bacağı ve karnı orta uzunluğa sahip tüylerle çevrelenmiştir. Tüylerinin rengi içerisinde kahverengi, siyah, kırmızı ve gri renkleri görülür.

Bu köpekler genel olarak kısa kuyruğa sahip bir şekilde doğar. İki farklı türü vardır. bunlar da Saha ve Show olmaktadır. Saha türü olan İngiliz Cocker Spaniel köpekleri, Show’lara göre çok daha kısa tüylere sahiptir. Keskin hatlara sahip olmayan bir kafası vardır.

Herkesin alakasını üzerinde toplayan bu köpeklerin gözleri biraz oval olur. Bu köpeklerden bazılarının gözleri çekik olabilir. Gözlerinin yapısında başka dikkat çeken özellik de göz kapaklarının aşırı derecede kısa olmasıdır. Bu güzel köpeklerin gözleri ela, balköpüğü ve kahverengidir. Kulakları çok tüylüdür.

Sarkık kulakları vardır. Bu köpeklere has cocker mama kabı olarak isimlendirilen köpek mama kap türleri de vardır. Bunlar, kulakları içine batmayacak biçimde özel olarak tasarlanmış olmaktadır. Bu köpeğin kökenleri avcı köpeklerine dayanır. Bu nedenle harika şekilde koku alırlar. Burunları bir hayli keskin olur.

Kuyrukları biraz kıvrımlı olur. Kulaklarının üst kısmındaki yumuşak tüyler ise düz ya da kıvırcık olabilmektedir. Burun bölgeleri siyah renktedir. Hareket halindeyken mutlu olduklarında kuyruklarını aniden sallarlar. Cocker köpeklerinin renkleri siyah, altın, kahve ve çikolata rengi olur.

İkili renkli olan türlerinde ise siyah beyaz, turuncu beyaz, sarı beyaz ve çikolata beyaz gibi birçok renk cümbüşü görülebilir. Peki bu köpeklerin bakımı ile ilgili bilgiler almak ister miydiniz? Sırada bu güzel varlıkların bakımının nasıl yapılacağı ile ilgili tüyolar var…

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kuru Köpek Şampuanı Nasıl Kullanılır?

Bakımı

English Cocker Spaniel köpek cinsinin bakımı konusunda dikkatli olunması gereken en mühim konulardan birisi de egzersiz gereksinimlerinin yaşa göre düzenlenmesi gerektiğidir. Kademeli bir biçimde artırılan egzersiz düzeyi, büyük bir miktarda eklemlerin ve kemiklerin zarar görmesini engeller.

Bu sayede de cinsin yatkınlık gösterdiği kalça çıkığı ve diz kapağı çıkması gibi hastalıkların meydana gelme olasılığı azalmış olur. Bu gaye ile sekiz haftalık olduğu itibarıyla sabah ve akşam yarım saati aşmayan oyunlar oynamalıdır. Sosyalleşmesini sağlamak ise yine siz sahibinin elindedir diyebiliriz kesinlikle.

Bunun yanı sıra bu dönemde mümkün olduğu kadar uzun yürüyüş ve koşulardan sakınmak lazımdır. Dört aylık olunca sabah ve akşam sekiz yüz metrelik yürüyüşler yaptırılabilir. Altı aylık olunca ise yürüyüşlerin süresi yine aynı olur ama açık alanda topla oynamasına da müsaade edilir.

Bu köpek bir yaşını geçince onu daha uzun süreli ve aşamalı biçimde artan yürüyüşlere başlatın. Bu kontrollü olan program, köpeğinizin gelişimini en iyi şekilde destekler. İlerleyen yaşlarında da kendini her an iyi hisseder. Her daim sağlıklı olur.

Beslenme

English Cocker Spaniel köpek ırkına her daim iyi bir bakım yapmak gereklidir. Ufacık vücudunun gereksinim duyduğu tüm gıdaları aldığından emin olabilmeniz için sağlıklı bir beslenme rutini meydana getirmeniz gerekir. Onlara her zaman için kaliteli kuru köpek mamalarından vermelisiniz.

Çocuklar ve Hayvanlar ile İletişimi

Ufak yaşları itibarıyla sosyalleştirilen her English Cocker Spaniel köpeği, çocuklarla ve hayvanlarla iyi anlaşır. Tabii hepsinin dost canlısı olmasını beklemeyin. Her köpeğin huyu farklıdır. Bizler gibi onların da kişilikleri çoğu zaman kendine has olur.

Sıkça Sorulan Sorular

English Cocker Spaniel köpek ırkı ile ilgili sorulan birçok soru var. Her birini sizler için yanıtladık, işte detaylar…

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Terrier Köpek Irkı Özellikleri Nelerdir? Bu Köpeklerin Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Bu Köpek Cinsinin Temizlik Durumu Nasıldır?

Bu köpeklerin uzun ve çok yoğun seviyede tüyleri olur. Haftada en az bir kez taranması önemlidir. Gereksindiği takdirde banyo da ettirilebilir. Enfeksiyon ile netice kazanabilme ihtimalinden kulaklar kulak kirine karşı her zaman kontrol edilmelidir. Şayet doğal yollarla aşınmamışsa tırnaklarını da düzenli şekilde kesin. Uzun tırnaklar köpeğinizin yürümesi esnasında acı hissi veren bir durum olmaktadır. Dişlerini de düzenli olarak fırçalayın.

Egzersiz Gereksinimi Var mıdır?

Sporcu ve aktif köpeklerdir. Bu nedenle hem mental hem de fiziksel açıdan egzersiz isterler. Uzun süreli doğa yürüyüşlerine ve top oyunlarına bayılırlar. Avcılık hisleri nedeniyle etrafı çitli bir yerde değilse kokunun peşinden gidebilir. Bu nedenle onu tasmasız gezdirmemeniz gerekiyor kesinlikle.

Eğitimi Nasıl Olur?

Bu köpekler hep şendir. Kendini sahibine adar. Sahada emirlerin hepsine uymak için hazırda bekler. Eğitimi ise her zaman kolaydır. Eğitimde pozitif yönlü metotlar kullanılırsa sahibi ile çalışmaktan haz duyar. Sert eğitim yöntemlerine cevap vermez. Sahibini sevmesi ve sahibine her zaman saygı duyması lazımdır.

Bu nedenle onu asla korkutma girişiminde bulunmayın deriz. Onu ufak yaşları itibarı ile sosyal hale getirirseniz eğitim konusunda da sorun yaşamamış olursunuz. Bu köpekler ilgiyi çok sever. Onu sevdiğinizi her zaman için hissettirin. Böylece sorun kalmaz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.