Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Sussex Spaniel Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

Abone Ol 
Sussex Spaniel Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

Sussex Spaniel, İngiltere’den 18. yüzyılın sonlarında bir tarla av köpeği olarak yetiştirilen orta büyüklükte bir safkan köpektir. Özellikle kalın çalılıklara girip av kuşlarını temizlerdi. Adı, yetiştirildiği İngiltere bölgesinden, İngiltere’nin güneyindeki Sussex ilçesinden gelir. Bugün Birleşik Krallık’taki en nadir ırklardan biridir. Aslında günümüzde en çok ABD’de yaygındır.

Sussex Spaniel Köpek Karakter Özellikleri

Sussex Spaniel çoğunlukla tetiktedir. Birisinin içeri girmeye çalışıp çalışmadığını veya birisinin eve yaklaştığını ya da gerçekten hemen hemen her şeyden haberdar olduğunu size bildirmek için havlar. Irk sık sık havlar ve aynı zamanda tek havlayan spanieldir. Bu yüzden sessiz bir köpek istiyorsanız, bu cins sizin için uygun olmayabilir. Onu, gerektiğinde durması için eğitmelisiniz. Yeni sahiplerin biraz zorlanabileceği bir cins.

Duyarlı bir köpektir, ancak çok fazla bağırma ve gerginliğin olmadığı evlerde mutlu yaşar. Bu aynı zamanda uzun süre yalnız kalmanın iyi olmadığı ve ayrılık kaygısı geliştirebileceği anlamına gelir. Birilerinin evde olması ona iyi gelir, aksi takdirde endişeli ve depresif olabilir.

Doğru ortamda, arkadaş canlısı ve mutlu bir köpektir. Yeterince egzersiz yaptığında içten içe sakinleşir. Diğer benzer ırklar kadar dışa dönük, enerjik veya coşkulu değildir, ancak yine de iyi bir arkadaştır, zaman zaman oyuncu olabilir ve kasvetli görünse de, istediği zaman sergilediği sinsi bir mizah anlayışına sahip olabilir. Çok sadıktır, çalışma veya ava çıkma zamanı geldiğinde bu konuda heveslidir. Yine de hızlı bir köpek değildir, dışarıda yürürken bile sabit ve yavaş tempoludur.

Aile etkinliğinin bir parçası olmayı heyecanla bekler. Soğuk havalarda kanepede tembellik etmeyi sever, fakat bütün gün tarlada çalışma geçmişinden geldiği için günde birkaç kez dışarı çıkmaya ihtiyacı olacaktır. Yabancılarla ilk başta mesafeli olma eğilimindedir. Sosyalleştiğinde daha ılımlıdır.

Sussex Spaniel çabuk öğrenen, zeki, çoğunlukla dinlemeye ve itaat etmeye meyilli olduğundan, eğitim konusunda tekrara daha az ihtiyaç duyulacağını umuyoruz. Doğru yaklaşıma sahip deneyimli sahipler için eğitimi kolay olur. Onu eğitirken kararlı ve tutarlı olmaya özen gösterin. Ayrıca, sabırlı, olumlu ve sakin olmanız da önemlidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Saint Bernard Irkı Hakkında 23 Önemli Bilgi

Onu motive etmek için ikramlar sunun ve ona bol bol övgü ve cesaret verin. Yeni bir sahipseniz, inatçı olabileceğinden dolayı onu biraz daha zorlayıcı bulabilirsiniz. Kurallar belirlendikten sonra onları herhangi bir nedenle esnetmeyin, yoksa liderliğinizi sorgulayıp ona meydan okuyacaktır. Temel itaat elde edildikten sonra, onu zihinsel ve fiziksel olarak uyarılmış halde tutmanın iyi bir yolu, onunla oyunlar oynamaktır.

Erken sosyalleşme, eğitime erken başlamak kadar önemlidir. Farklı insanlara, hayvanlara, seslere, yerlere ve durumlara bolca maruz kalması gerekiyor. Kendinden emin, çok yönlü olmak ve yabancılarla daha fazla başa çıkmak için büyümesi gerek. Sosyalleşmesi ve eğitilmesi, ayrıca eşyalarına ve aile üyelerine aşırı derecede sahip olmalarını engellemeye yardımcı olur.

Sussex Spaniel Köpek Tarihçesi

Sussex Spaniel, 1795’te Birleşik Krallık’ta Doğu Sussex, Hastings’de yetiştirildi ve daha sonra 1800’lerde geliştirildi. Tarla av köpeği olarak kullanılmış ve aynı zamanda refakatçi olarak tutulmuştur. Gücünü, burnunu ve dayanıklılığını vermek için Springer Spaniel de dahil olmak üzere gelişiminde muhtemelen diğer tazılar ve Spaniel köpekleri ile çaprazlanmıştır.

Bir süre için sayıları bir şekilde sabitlendi ama I. Dünya Savaşı’nın gelişiyle işler değişti. Üreme için çok fazla kaynak veya zaman yoktu ve ayrıca insanların avlanma şekli de bu zaman zarfında değişti. İnsanlar, yere yakın bir köpeğe ihtiyaç duymak yerine, aynı zamanda hızı olan çok yönlü bir ırk istediler. Sonra İkinci Dünya Savaşı geldi ve Sussex Spaniel en azından Birleşik Krallık’ta tamamen kaybolmakla karşı karşıya kaldı.

Sussex Spaniel Köpek Fiziksel Özellikleri

Sussex orta boy bir köpektir. Neredeyse dikdörtgen gövdeli, uzun ve yere kadar alçak ve üst çizgisi düz olan güçlü bir köpektir. Bacakları kısadır ve boyundan daha uzundur. Kısa ve hafif kemerli bir boynu vardır, kompakt ve kaslıdır. Göğsü derindir ve kuyruğu alçaktır.

Sussex Spaniel’in derisi gevşektir ve tüyü hafif dalgalı veya düzdür. Hava koşullarına dayanıklı yumuşak bir astar ve tipik olarak altın, kırmızı ve koyu kırmızı renginde ipeksi bir dış kaplama içerir. Boynun etrafında bir fırfır bulunur ve bacaklarda, kulaklarda ve göğüste tüyleri vardır. Kafatası biraz ağır, kare şeklinde orta uzunluktadır. Gözleri ela, büyük ve etkileyicidir. Kulakları aşağı doğru bakar, uzundur ve sarkıktır. Dalgalı yumuşak tüylerle kaplıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köpek Ağız Kokusu Neden Olur?

Sussex Spaniel Köpek Bakımı

Bu cins, iyi görünmesini sağlamak için orta düzeyde bakıma ve düzenli tımara ihtiyaç duyacaktır. Ortalama ila ortalamanın üzerinde bir miktar tüy döker. Evin etrafında temizlenmesi gereken tüyler olacak demektir. Haftada iki ila üç kez fırçalamak, evde tüy birikmesini azaltmaya yardımcı olabilir ve tüyün sağlıklı ve temiz kalmasına destek olur. Tüylerinin ara sıra profesyonel bir kuaför tarafından düzeltilmesi gerekebilir.

Kulaklarındaki tüylerin bir kısmının alınmasına ve ayaklarının yastıklarındaki tüylerin kesilmesine ihtiyaç duyabilir. Ceketindeki doğal yağların kurumasını önlemek için tam ihtiyaç duyduğunda yıkayın. Bu köpeğin salyalarını salladığını, özellikle de su içerken gün boyunca biraz ağzını silmeye ihtiyaç duyacağını unutmayın.

Kulakları tahriş, hassasiyet, kızarıklık veya kulak kiri oluşumu gibi enfeksiyon belirtileri açısından haftalık olarak kontrol edilmelidir. Daha sonra, bir köpek kulak temizleyicisi ve ılık nemli bir bez kullanılarak haftalık olarak da temizlenmelidir. Sadece kulağın ulaşılması kolay kısımlarını silin, içine asla bir şey sokmayın. Ağırlıkları ve uzunlukları nedeniyle kulaklarına iyi bakmak, banyo yaptıktan, yağmurda yürüdükten veya yüzdükten sonra kuru olduklarından emin olmak önemlidir. Çünkü kulak enfeksiyonlarına eğilimli olabilir.

Aktivitesi ile yıpranmıyorsa tırnakları kesilmelidir. Kullanılacak uygun köpek tırnak makası edinmeniz önemlidir. Düzenli olarak yapılması gereken diğer önemli şey ise dişlerini fırçalamaktır. Bu, bir köpek diş fırçası ve köpek diş macunu kullanılarak haftada en az iki ila üç kez yapılmalıdır.

Sussex oldukça aktif bir köpektir, bu nedenle oldukça aktif olan sahiplere ihtiyaç duyar. Böylece herhangi bir agresifliğe neden olmadan ihtiyaç duyduğu şeyi alır. Günde birkaç orta ila uzun yürüyüşün tadını çıkarmalıdır. Oynamak için bir avluya erişmesi gerekiyor ve daha sonra tasmasından güvenli bir şekilde çıkabileceği ve sizinle birlikte koşabileceği ve oyunlar oynayabileceği bir yere götürülmesi gerekiyor.

Yürürken tasmalı olduğundan emin olun, aksi takdirde küçük hayvanların ve kuşların peşinden koşabilir. Ayrıca bir şeyler almayı, tarlalarda ve ormanlarda dolaşmayı ve hatta yüzmeyi sever. Çok sayıda farklı aktivite fırsatı ve zihinsel uyarım, sıkılmaması, huzursuz olmaması ve yıkıcı olmaması anlamına gelir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Pyometra Nedir?

Köpek bakım ürünleri için online pet shop mağazamıza göz atabilirsiniz.

Sussex Spaniel Köpeklerin Çocuklar ve Hayvanlar ile İletişimi

Bu cins, özellikle sosyalleşme ve onlarla birlikte yetiştirilirse çocuklarla arası iyidir. Onlarla oynamaktan ve onlarla keşfetmekten mutluluk duyuyor ve aynı zamanda onlara karşı şefkat ve sevgi dolu. Küçük çocuklar denetlenmeli ve tüm çocuklara köpeklere nasıl güvenli ve nazik bir şekilde dokunacakları ve onlarla nasıl oynayacakları öğretilmelidir.

Diğer evcil hayvanların etrafında sosyalleştiğinde onlarla iyi geçinebilir ve onlarla birlikte evde büyütülürse onları kabul etme eğilimindedir, ancak evcil kuşların olduğu bir evde olmaması en iyisidir. Bazı hayvanları av olarak görebilir ve kuşları kovalamayı sever. Diğer köpeklerle genellikle sosyalleşme konusunda arkadaş canlısıdır, ancak baskınlığı belirleme açısından bazen saldırgan olabilir.

Sussex Spaniel Köpeklerde Beslenme

Sussex Spaniel’in her gün yaklaşık iki porsiyon kaliteli kuru köpek mamasına ihtiyacı vardır ve bu en az iki öğüne bölünmelidir. Bu köpek yemeğini sever ve fazla yemesine izin verilirse veya yeterince egzersiz yapmazsa hızla kilo alır. Bir Sussex’in ne kadar yiyeceği, boyutuna, sağlığına, yaşına, metabolizmasına ve aktivite düzeyine bağlı olarak birbirinden farklı olabilir. Ona çok fazla ikramda bulunmaktan kaçının. Daima sık sık tazelenen suya her zaman erişebildiğinden emin olun. Kaliteli ve sağlıklı köpek mamaları için TIKLAYINIZ!

Sussex Spaniel Köpekler Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Cins hakkında merak edilen sorular ve cevapları:

Sussex Spaniel Köpeklerin Yatkın Olduğu Sağlık Sorunları Var Mı?

Sussex Spaniel’lerin yaklaşık 11 ila 13 yıllık bir ömrü vardır. Pek çok soruna meyilli olabileceği için özellikle sağlıklı bir köpek değildir. Bunlara sırt problemleri, kalp problemleri, obezite, sağırlık, kulak enfeksiyonları, kalça displazisi, hipotiroidizm, kanser, göz problemleri, yavrulama ile ilgili problemler, patent duktus arteriyozus ve PDA dahildir.

Sussex Spaniel Köpekler Çok Havlar Mı?

Sık ve çok havlayan bir köpektir. Eğitim, sık kavlama durumunu kontrol etmeye yardımcı olabilir.

Sussex Spaniel Köpekler Apartman Yaşamına Uygun Mu?

Irk, apartman yaşamına uygundur. Fakat sık havlaması bazen sorun yaratabilir. Bu yüzden kontrol altında tutulmalıdır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.