Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Australian Cattle Dog (Avustralya Sığır Çobanı Köpeği) Bakımı, Özellikleri ve Beslenme

Abone Ol 
Australian Cattle Dog (Avustralya Sığır Çobanı Köpeği) Bakımı, Özellikleri ve Beslenme

Avustralya çoban köpeği olarak bilinen Australian Cattle Dog, güçlü kas yapısı ile öne çıkan bekçi köpeklerinden biridir. Koruma güdüsü yüksek olan bu köpeklerin tüy bakımı da oldukça kolaydır. Yabancılar ile pek anlaşamayan cins, korumacı yapısı nedeniyle sahiplerine karşı oldukça düşkün bir karaktere sahiptir.

Australian Cattle Dog Köpek Karakter Özellikleri

Eğitimlere olumlu yanıt verebilen, kolay eğitilebilen, zeki ve itaatkar ırklardan biri olan Australian Cattle Dog köpekleri genel anlamda korumacı bir yapıya sahiptir. Sahibine karşı oldukça bağlı olan bu köpekler sahibini korumak için cesur şekilde hareket ederler ve her zaman hazırda beklerler. Bu köpeklerin en önemli karakter özelliklerinden biri olan sadakatleri, onların bir bekçi köpeği olarak tercih edilmesini de sağlar.

Australian Cattle Dog köpekleri kolay eğitilebilir bir karakter sergiler çünkü bu köpekler söz dinler ve eğitimler sırasında sahibine karşı ilgili davranarak saygı gösterir. Bu sayede eğitimlerin kısa sürede iyi şekilde tamamlanması mümkün olabilmektedir. Bu köpekler ayrıca çalışmayı sever ve iyi bir gözcüdürler. Bu sebeple de Australian Cattle Dog köpekleri sahiplerinden iyi şekilde eğitim alabilirler. Sahiplerinin yaptıklarını izler ve sonrasında uygulayabilirler.

Yerine göre agresif şekilde hareket edebilen bu köpeklerin iyi bir eğitim alması, agresif hareketlerinin önüne geçebilir. Bu nedenle de eğitimler sırasında baskın şekilde hareket etmek ve köpeğinizin eğitimi için düzenli eğitim sağlamak önemlidir. Agresif davranışlarını özellikle de sahibini korumak için sergileyebilen bu köpekler yabancılara karşı sert davranabilirler. Bu sebeple de köpeğinizi yabancılara karşı saldırgan şekilde davranmaması konusunda da eğitebilirsiniz. Yine de bekçi köpeği olarak görev alabilecek olan bu köpeklerin agresif karakteri korumacı yönlerini öne çıkarmaktadır.

Arama, gütme gibi farklı görevlerde tercih edilebilen bu cins genellikle aktif ve bağlı bir yapıya sahiptir. Sahibine karşı çok bağımlıdırlar ve sahiplerinin sözünden dışarı çıkmamak için çok çaba sarf ederler. Sahiplerinin ilgisini seven bu aktif köpekler boş kalmaktan pek hoşlanmazlar. Bu sebeple de apartmanda ya da evde tüm günü yatarak geçirmek onların karakterine pek uygun değildir.

Australian Cattle Dog Köpek Tarihçesi

Yaklaşık 19. yüzyılda Avustralya’da çoban köpeği olarak tercih edilen Australian Cattle Dog köpekleri aslında sığır gütme amacı ile yetiştirilmiş olan köpek ırklarından biridir. Farklı ırkların bir melezi olan cinsin kökeninde Collie, Smithfiaeld Collie, Dalmaçyalı, Australian Kelpie ve Bull Terrier ırkları yer alır. Bu köpekler 1980 yılında bir ırk olarak kabul edilmiştir. Özellikle de korumacı güdüleri öne çıkacak şekilde tercih edilmişlerdir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Rottweiler Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Mizacı

Australian Cattle Dog Köpek Fiziksel Özellikleri

Kısa tüylü köpek ırklarından biri olan Australian Cattle Dog köpekleri çift katlı bir tüy yapısına sahiptirler. Tüylerinin üst katmanı sert ve düz bir yapıya sahipken alt katmanı kısa ve yumuşak bir yapıdadır. Bu köpeklerin farklı kürk renkleri olabilir. Özellikle de melezi oldukları diğer ırklara oldukça benzer kürk renkleri gösterirler. Mavi, mavi benekli, kırmızı benekli gibi farklı pek çok kürk rengi olabilir. Ayrıca Australian Cattle Dog köpeklerinin tüy dökme problemi de çok yoğun değildir. Bu sebeple çok sık tüy bakımı gerekmez.

Erkekleri dişilerinden daha iri olabilen Australian Cattle Dog köpeklerinin erkekleri 46 – 51 cm yüksekliğinde ve 16 – 20 kilogram ağırlığında olabilirken dişi Australian Cattle Dog köpekleri 43 – 48 cm yüksekliğinde ve yine aynı şekilde 16 – 20 kilogram ağırlığında olabilir. Her iki cinsiyet de kaslı ve güçlü bir görünüme sahiptir. Dişi köpekler erkeklere göre daha kısa olabildiği için daha kilolu görünebilirler.

Koyu kahverengi gözleri oval bir şekle sahiptir ve yabancı biri ile karşılaşınca gözleri adeta şüpheli bir ifade takınarak yabancıyı tanımaya çalışır. Bu, Australian Cattle Dog köpeklerinin karakteristik bir bakışıdır.

Farklı iklimlere ve hava durumlara karşı ekstra dayanıklılık sağlaması için çift katlı tüy yapısına sahip olan bu köpeklerin benekli bir tüy yapısı vardır. Dalmaçyalı ırkının da bir melezi olduklarından dolayı bu köpeklerin yavruları ilk doğduklarında beyaz renkli olurlar ve renklerinin nasıl olacağı ayak tabanlarından anlaşılabilir.

Australian Cattle Dog Köpek Bakımı

Tıraşlanmaya pek ihtiyaç duymayan tüylere sahip olan Australian Cattle Dog köpeklerinin tüylerinin haftada bir kez taranması bile yeterli olabilir. Çok tüy dökmeyen bu köpeklerin mevsimsel olarak tüy dökülmesi sorunu ortaya çıkabilir. Yine de kısa tüyleri birbirine dolaşmak için pek uygun değildir. Bu nedenle de tüylerin sık sık taranması gerekmez. Ayrıca köpeğinizi ihtiyaç duydukça yıkayabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  İngiliz Bull Terrier Köpek Irkı Bakımı Nasıl Olmalı?

Australian Cattle Dog köpeğinizi temizlemek için yalnızca su ve köpek şampuanı kullanmanız gerekmez. Aynı zamanda kuru şampuanlardan da yararlanabilirsiniz. Köpeğinizin tüy yapısına uygun olan kuru şampuanları tercih ederek su ve şampuan ile uğraşmadan köpeğinizin temizliğini sağlayabilirsiniz.

Köpeklerin yüz bölgesinin ve kulaklarının temizliği oldukça önemlidir. Bu alanların temizlediği için nemli ve temiz bir bez tercih edebilirsiniz. Banyo sırasında köpeğinizin kafasını yıkamamanız en iyisi olacaktır. Bu sayede köpeğinizin kulaklarına su kaçması riskini de önleyebilirsiniz. Kulakların çok kirlendiğini gözlemlerseniz kulak temizleme solüsyonlarını kullanarak kirlerin kısa sürede temizlenmesini sağlayabilirsiniz.

Köpeğinizin tırnaklarını düzenli kesmeniz, patilerini dışarıdan geldikten sonra temizlemeniz ve dişlerini de periyodik şekilde fırçalamanız önemlidir. Tırnak kesme işlemi sırasında köpeklerin tırnak yapısına uygun bir tırnak makası kullanmanız önerilir. Bu sayede köpeğinizin canı acımaz ve kolaylıkla tırnakları kesebilirsiniz. Ayrıca diş fırçalama işlemi için de yine köpeğinizin ağız yapısına uygun bir köpek diş fırçasını seçerek dişleri köpek diş macunu ile fırçalamanız yeterlidir. Buna ek olarak dişleri ve ağzı temizleme özelliğine sahip olan oyuncakları ve ödül mamalarını da köpeğinize verebilirsiniz.

Bu köpekler aktif bir karaktere sahip oldukları için boş durmaktan pek keyif almazlar. Bu sebeple de yüksek egzersiz ihtiyacına sahip oldukları söylenebilir. Tüm gün boş durmaktan hoşlanmayan Australian Cattle Dog köpeğiniz ile bolca vakit geçirmeniz, onunla egzersiz yapmanız bakımı için çok önemlidir. Vücut yapısını güçlendirmesi, sağlığını koruması ve keyifli şekilde vakit geçirmesi için köpeğinizin egzersizlerini aksatmamanız önerilir. Köpek oyuncakları sayesinde hem eğlenmesini hem de hareket etmesini sağlayabilirsiniz.

Australian Cattle Dog Köpeklerin Çocuklar ve Hayvanlar ile İletişimi

Sahibine karşı oldukça saygılı ve bağlı olan bu köpekler ne yazık ki diğer hayvanlarla, köpeklerle ve çocuklarla pek iyi geçinemez. Bunun nedeni ise yabancılara karşı olan tutumudur. Korumacı tavrı nedeniyle sahibi hariç herkese karşı soğuk bir duruşa sahip olan bu köpekler yabancılar ile iletişim kurmadan önce şüpheci ve agresif olabilirler. Eğer köpeğinizi bir hayvan ya da çocuk ile tanıştıracaksanız bunu doğru şekilde yapmanız gerekir. Köpeğinizin o çocuğu ya da hayvanı bir tehdit ya da tehlike olarak algılamaması son derece önemlidir.

Aktif karakteri ne yazık ki çocuklar ile oyun oynamak için yeterli bir sebep değildir. Aynı evde beraber yaşadığı çocuklar ile iyi şekilde anlaşabilse de yeni tanıştığı çocuklar ile iletişim kurmakta zorlanan bu köpekler saldırgan değildir. Yani korumacı tavırları çocuklara zarar vermelerine ya da saldırmalarına neden olmaz. Yalnızca onlara karşı soğuk davrandığını, pek ilgilenmediği ve tehdit olarak algılarsa sahibini korumak isteyeceğini bilmeniz gerekir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kış Aylarında Köpek Bakımı İpuçları

Australian Cattle Dog Köpeklerde Beslenme

Gününü boş geçirmeyi sevmeyen bu köpeklerin beslenme ihtiyacı da doğal olarak yüksektir. Gün içinde az öğünde çok mama vermek yerine çok öğünde mamaları azar azar pay etmeniz köpeğinizin egzersizler sırasında mamadan dolayı zorlanmasını engelleyeceği gibi fazla yemesinin de önüne geçer. Bu köpekler çok aktif olduklarından dolayı kaliteli enerjiye gereksinim duyarlar. Bu nedenle de köpeğinize enerji verecek yüksek kaliteli ve protein içeriği bakımından zengin olan mamaları sunmanız her zaman daha iyi olacaktır.

Köpeğinizin yaşına, ırkına, sağlık sorunlarına ya da günlük harcadığı enerji miktarına göre farklı bir beslenme programı izlenmesi önerilir. Bu nedenle de köpeğiniz için en iyi beslenme programını veterineriniz ile hazırlayabilirsiniz. Bu program yaş ve kuru mamaları içerebilir, egzersizlerde ödül mamalarına yer verilebilir ve evde hazırlanabilecek farklı köpek mamaları da bir program içinde yer alabilir. Protein bakımından zengin olan balık ve tavuk gibi ürünler köpeğinizin severek tüketeceği ev mamalarında yer alabilir.

Besleyici kuru köpek mamaları ve konserve köpek mamaları için online petshop mağazamızı ziyaret edebilirsiniz.

Australian Cattle Dog Köpekleri Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Bu köpekler özellikle de korumacı ve sadık karakterleri ile dikkat çeken özel çoban köpeği ırklarından biri olması ile ilgi görür. Irk hakkında merak edilen sorular ve cevapları:

Australian Cattle Dog Köpeklerinin Yatkın Olduğu Hastalıklar Nelerdir?

Günlerini aşırı aktif şekilde geçiren pek çok köpekte olduğu gibi bu köpeklerde de kalça çıkığı yaygın bir sağlık problemidir. Bu sebeple de egzersizler sırasında dikkatli olmanız ve köpeğinizi tek seferde aşırı zorlamamaya özen göstermeniz gerekir. Sık ve yoğun şekilde yapılan zorlayıcı egzersizler bu köpeklerde kalça çıkığı yaşanmasına neden olabilir. Sağırlık sorununa da yatkın olan bu köpeklerin duyu yetenekleri sık sık kontrol edilmeli, kulak temizlikleri düzenli olarak yapılmalı ve veteriner kontrolleri de aksatılmamalıdır.

Australian Cattle Dog Köpekleri Kaç Yıl Yaşar?

Ortalama 10 – 13 yıl ömre sahip olan Australian Cattle Dog köpeklerinin yaşam sürelerinin daha uzun olması için kontrol ve bakımlarını aksatmamak şarttır. Temizliği, bakımı, egzersizi ve kontrolleri düzenli olan bu köpeklerden 13 yıldan daha uzun süre yaşaması ve uzun yıllar boyunca size arkadaş olması mümkündür.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.