Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

7 Maddede Kuş Besleyenlerin Bilmesi Gerekenler!

Abone Ol 
7 Maddede Kuş Besleyenlerin Bilmesi Gerekenler!

Kuş besleyenlerin bilmesi gerekenler sıklıkla merak ediliyor. Günümüzde evlerinde evcil hayvan beslemek isteyen birçok kişi bulunmaktadır. Evcil hayvan türleri arasında kuşlara ilgi oldukça fazladır. Kuş bakımı hem eğlencelidir hem de birçok önemli detay barındırır. Eğer evinizde tatlı halleri ile size neşe katan bu minik canlıları besliyorsanız veya beslemek istiyorsanız aşağıda dikkat etmeniz gereken püf noktaları açıkladık!

Kuş Besleyenlerin Bilmesi Gerekenler

Kuş Besleyenlerin Bilmesi Gerekenler

Kuş sahiplenecekseniz, şu detayları unutmamalısınız:

1. Kuş Türlerini İyi Bir Şekilde Araştırın

Evinize bir kuş alma kararı verirken ilk olarak hangi türün size uygun olduğunu net bir şekilde tespit edip belirlemeniz gerekmektedir. İlk defa kuş besliyorsanız, sevimli ve kolay bakımı olan türlerle başlamak iyi bir fikir olabilir.

Evlerinizde besleyebileceğiniz muhabbet kuşları veya kanaryalar gibi türler, hem güzel görünüşleri hem de şarkılarıyla sizi neşelendirecekler. Önceden kuş beslediyseniz yani deneyimli bir kuş sahibiyseniz, daha farklı kuş türleri de düşünebilirsiniz. Unutmayın, her türün farklı ihtiyaçları ve karakteristik özellikleri vardır. Bu durumları göz önünde bulundurarak kuş türü seçimi yapmaya özen gösterin.

2. Doğru Kafes ve Ortam Seçimi

Kuş besleyenlerin bilmesi gerekenler arasında bir diğeri de kafes konusu. Kuşunuzun mutlu ve sağlıklı olması için ona uygun bir yaşam alanı sağlamak oldukça önemlidir. Geniş bir kafes seçerek, kuşunuzun rahatça uçabilmesini sağlayabilirsiniz. Seçmiş olduğunuz kafesi güneş ışığı alan bir yere yerleştirmeye özen göstermeniz önem arz eder. Fakat kafesin doğrudan güneş ışığına maruz kalmamasına dikkat edin. Çünkü kuşunuzun gözleri hassastır. Böyle bir durumda ise kuşunuzun gözlerine istemeden de olsa zarar verebilirsiniz. Bunun için dikkatli olmanız gerekmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Cinnamon Sultan Papağanı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

3. Dengeli Beslenme Rutini Oluşturun

Kuşlar için dengeli ve besleyici bir beslenme rutini genel olarak kuşların sağlıklı bir yaşam sürdürmeleri için gereklidir. Kuşlar çoğunlukla beslenmek için tohumları severek tüketmektedirler. Kuşların sağlıklı kalmaları için maalesef ki sadece tohumlarla beslenmeleri yetersiz olabilir.

Piyasada yer alan hazır kuş yemleri, kuşunuzun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri içerir. Ayrıca meyve, sebze ve haşlanmış yumurta gibi çeşitli gıdalar da kuşların beslenmesine katkı sağlamaktadır.

Kuş Besleyenlerin Bilmesi Gerekenler

4. Sosyal İhtiyaçları Önemseyin

Kuş besleyenlerin bilmesi gerekenler söz konusu olduğunda kuşun sosyal ihtiyaçlarından da bahsetmek gerekir. Kuşlar sosyal varlıklardır ve çoğu tür, diğer kuşlarla etkileşim halinde olmayı sever. Eğer uygunsa, kuşunuzun bir kuş arkadaşı olmasını sağlayabilirsiniz. Fakat kuşunuzu yeni kuşlar ile tanıştırırken dikkatli olmalı ve uyum sürecine zaman tanımalısınız. Yapacağınız bu davranış ile birlikte kuşunuzun mutluluğunu artırabilirsiniz. Bu aşamada kuşunuzun türüne uygun bir arkadaş bulmaya özen göstermeniz şarttır.

5. Temizlik Rutinini Önemseyin

Kuşunuzun yaşam alanını temiz tutmak genel olarak kuşunuzun sağlığını korumanın yanı sıra evinizin temizliği için de oldukça önemlidir. Kafesin altındaki tohum kabukları ve dışkıları düzenli olarak temizlemek, genel olarak bakteri ve kötü kokuların oluşumunu engeller. Bunun haricinde su ve yem kaplarını da günlük olarak temizlemeyi ihmal etmeyin. Aksi takdire kuşunuz mikrop kapıp hastalanabilir.

6. İlgili ve Sabırlı Olun

İlgi ve sabır da Kuş besleyenlerin bilmesi gerekenler listesinde yer alır. Kuşlar da insanlar gibi ilgi ve sevgiye ihtiyaç duyan canlılar arasına yer almaktadır. Kuşunuz ile devamlı olarak konuşmak, şarkı söylemek ve hatta nazikçe okşamak evcil dostunuz ile aranızdaki bağı güçlendirecektir.

Kuşlar genel olarak nazik hareketleri severler. Durumun bu şekilde olmasından dolayı kuşunuzu incitecek hareketlerden kaçınınız. Böylece kuşunuz ile aranızdaki bağ çok daha sağlam olacaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Avustralya Kral Papağanı Özellikleri ve Bakımı

7. Acil Durumlar İçin Her Zaman Hazırlıklı Olun

Her ne kadar kuşunuz hiçbir sağlık sorunu yaşamıyor olsa da bazen beklenmedik durumlarla karşılaşabilirsiniz. Böyle sorunlarla karşı karşıya kalabilme ihtimalinizden dolayı temel ilk yardım bilgilerine sahip olmak önemlidir.

Kuşunuzun veterinere ihtiyacı olduğunu gösteren belirtileri tanımak ve acil durumlarda neler yapmanız gerektiğini bilmek, kuşunuzun sağlığına hızlı bir şekilde müdahale etmenizi sağlayacaktır. İlk yardım hakkında bilginiz bulunmuyorsa mutlaka alanında uzman birinden destek alınız. Bu da kuş besleyenlerin bilmesi gerekenler arasında konumlanır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.