Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Affenpinscher Köpek Irkı Özellikleri ve Bakımı

Abone Ol 
Affenpinscher Köpek Irkı Özellikleri ve Bakımı

Affenpinscher köpek ırkı, aslında birçoğumuzun bildiği çok sevimli bir köpek cinsi olmaktadır. Bugünkü yazımızda bu özel dostlarımızı daha yakından tanıyor olacağız.

Karakter Özellikleri

Bu köpeklerinin adının anlamını hem hareketleri hem de görünümlerinden anlayabiliriz. Almanca Affen sözcüğü maymun demektir. Pinscher sözcüğü ise Terrier manasına gelir. Fransa dolaylarında bu köpek ırkı küçük şeytan manasına gelen Diablotin Moustachu olarak anılmaktadır.

Özünde terrier olan bu köpekler son derece cesur, inatçı ve meraklı olurlar. Dayanıklı ve aktif olmalarının yanı sıra fareleri yakalayacak kadar çevik olurlar. Aynı esnada yaramaz ve oyun tavırları ile komiklikler yapmaktan hazzederler. Tırmanma ve havlama davranışına eğilimleri olur. Köpeklerle iyi geçinirler.

Sahibine ve sevdiği herkese karşı derin bir bağlılık göstermektedir. Genel manada sakindir ama tehdit hissettiği an korkusunu bir kenara bırakır ve olaya atılmaktan bir an olsun geri durmaz. Bu ufak köpek için ideal olan ailenin eğlenceyi seven bir aile olması gerekir. Aksi halde bu köpekle anlaşmanız imkansız olacaktır.

Tarihçesi

Affenpinscher köpek ırkı, bilinen en yaşlı süs köpeklerinden biridir. Bu köpeklerin kökeni ise net şekilde bilinmiyor. On yedinci yüzyıl dönemlerinde orta Avrupa ve Almanya dolaylarında bu köpekler, fareleri evlerden ve ahırlardan uzaklaştırmak için besleniyor ve hızla büyütülüyordu.

Bu köpek ırkının daha ufak halleri bile evde yer alan fareleri öldürüp yok etmeleri için yeterlidir. Tam bir kucak köpeğidir. Bu nedenle genelde kadınlar tarafından tercih edilir. Komik hareketleri ile herkesi eğlendiren bir köpek ırkıdır diyebiliriz. Bu ufak köpekler zaman içerisinde Pug, German Silky Pinscher ve German Pinscher ile beraber çaprazlanıp rafine bir forma getirilmiştir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Alman Köpeği Tarihçesi ve Özellikleri

Bu köpekler kıvırcık tüylere sahip olan oyuncak köpek ırklarının en çok da Brussels Griffon adlı köpek ırkının geliştirilmesi konusunda aktif olarak kullanılmıştır. Bu köpeklerin en çok popüler oldukları Almanya ise anavatanı olarak görülür. 1936 senesinde Affenpinscher AKC aracılığıyla ırk olarak onaylanmış olan önemli türde bir köpektir diyebiliriz.

Maalesef ki İkinci Dünya Savaşı esnasında bu köpek ırkı kazanmış olduğu popülariteyi kaybederek Amerika Birleşik Devletleri ve Almanya dolaylarında dahi az görülmeye başlanmıştır. Peki bu özel köpek ırkının görünümü ile alakalı olan detayları da merak ediyor musunuz? Evet mi? O halde vakit kaybetmeden anlatmaya başlayalım.

Fiziksel Özellikleri

Affenpinscher

Siyah Affenpinscher

Bu köpeklerin görünümü ile alakalı bilgileri sizler için listeledik:

  • Uzun sakalları vardır. Sert ve sık kürkü, uzun saçları vardır. Bu yüzden genelde maymuna benzetilirler.
  • Gözleri genel olarak suratlarıyla aynı orandadır. Gözleri bademe benzer.
  • Göz renkleri çoğu zaman siyah olur.
  • Tüyleri uzundur ve siyah, gri, kızıl, gümüş gibi renklerde olabilir.
  • Bakışları her daim ciddi ve zekidir.
  • Yetişkin olanları 25-38 cm kadar bir boya sahip olur.
  • Deri rengi siyahtır.
  • Kulak uçları sivridir.

Bakımı

Affenpinscher köpek ırkının bakımını layığıyla yapabilmek için haftada 2 ya da 3 defa tüylerini taramanız gerekmektedir. Bunun için kaliteli bir köpek tarağı kullanabilirsiniz. Sakal ve bıyıkları çok uzarsa rahat etmesi bakımından kesimi yapılmalıdır. Bu uygulamayı yapamayacağınızı düşünüyorsanız veteriner hekimden rica edin. Egzersiz gereksinimi karşılaması için her gün bir defa dolaştırın. Rutin ağız bakımını da yapmalısınız.

Çocuklar ve Hayvanlar ile İletişimi

Bu köpek ırkı ani hareketlerden pek hazzetmiyor. Peşinden koşmanızı istemez ve kucağa alınmaktan da pek hoşlanmaz. Bu nedenle çocuklu bir aile bu köpeği sahiplenmemelidir. Çünkü kalabalık aileler için uygun bir ırk değildir. Özel ve biricik olmak ister.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  English Cocker Spaniel Köpek Irkı Tüm Özellikleri, Genel Bakım ve Sağlık

Beslenme

Bu köpeklerin beslenmesi her zaman lif, protein ve kaliteli olan kuru mamalar ile beraber yapılmalı. C ve E vitamini bakımından zengin içeriğe sahip olan mamalar seçilmelidir. Kilo almaya yatkın olan bu ırk için diyetsel seviyede lif barındıran ve enerji veren köpek mamaları alınmalıdır diyebiliriz.

Sıkça Sorulan Sorular

Affenpinscher köpekleri ile alakalı birçok soru sorulmaktadır. Bugün bu soruları sizler için birer birer yanıtlıyor olacağız.

Tüyleri Düzenli Bakım İster mi?

Bu köpeklerin bakımını yapmak kolay olmaktadır. Bu ufak köpekler asla özel bakım istemezler. Tüylerini haftada iki ila üç kez uygun bir tarak ile taramanız kafi olacaktır. Bıyık ve sakalları çok uzarsa makasla kısaltabilirsiniz. Egzersiz yaptırmayı da unutmamalısınız.

Bu Köpek Irkının Herhangi Bir Hastalığa Yatkınlığı Var mıdır?

Bu köpekler genel manada sağlıklı olurlar ama omuriliklerinde sıvı dolu bir kistin gelişmesine sebep olan syringomyelia adlı nörolojik bir rahatsızlığa yatkın olan köpeklerden biridir. Diz eklemlerinde gevşeme de görülebilir. Kalça eklemi problemi de görebilirsiniz. Katarakt da görülebilmektedir. Bunlara her daim özellikle dikkat etmek gerekir. Bunlara uyduğunuz sürece her şey yolunda gidecek demektir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.