Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Akvaryum Bitki Çeşitleri Nelerdir?

27.04.2022
1.132
Abone Ol 
Akvaryum Bitki Çeşitleri Nelerdir?

Akvaryum bitki çeşitleri, akvaryumda yaşayan balıkların ve diğer canlıların yaşamı açısından önem taşır. Bu bitkiler, sudaki bazı değerlerin balıklar için ideal seviyede kalmasına destek olurlar. Akvaryum bitkileri, nitrat ve fosfat seviyesini de kontrol altında tutabilmektedir.

Akvaryum bitki çeşitlerinin yararları tahmin edilenden daha fazladır. Yavru balıkların, büyük balıkların saldırılarından korunmalarını sağlamak için özel alan yaratırlar. Böylece yavrular güvende kalmış olur ve bitkilerin üst bölümlerinde yer alan kalıntıları tüketerek beslenme gereksinimlerini karşılarlar. Bu yönüyle de akvaryum bitkileri son derece avantajlıdır.

Akvaryum bitkileri karbondioksit tüketir. Bu yüzden akvaryumda karbondioksit ortamında büyüyen bakterilerin önüne geçilmiş olunur. Bununla beraber, balıkların üretmiş olduğu karbondioksit ile fotosentez gerçekleştirirler. Bu da akvaryumda küçük bir ekosistemi teşvik eder.

Akvaryum bitki çeşitleri çoğunlukla çiçekli, gövdeli, rizomlu, soğanlı, moss ve su üstü olmak üzere gruplara ayrılır. Bu grupta birçok akvaryum bitkisi bulunmaktadır.

Akvaryum Bitki Çeşitleri

Akvaryum Bitki Çeşitleri

Akvaryum bitkileri, akvaryum suyunun zenginleştirilmesini sağlarken diğer yandan akvaryumun daha hoş ve estetik görünmesine de yardımcı olurlar. Akvaryum bitkisi satın alırken görünümden çok bitkinin işlevine odaklanmak daha doğru olacaktır.

Akvaryumda yer alan canlıların her birinin gereksinimi birbirinden farklıdır. Bu yüzden akvaryuma eklenecek olan bitkinin de balık türleriyle uyumlu olması önemlidir. Böylece balıklarınız için sağlıklı ve güvenli bir yaşam alanı sağlamış olursunuz. Akvaryum bitki çeşitleri şu şekilde sıralanabilir:

1. Çiçekli Akvaryum Bitkileri

Bu bitkiler, akvaryumdaki kumun alt bölümüne köklerini salar. Bu noktada yer alan besin maddelerinden dolayı gelişimini sürdürür. Uzun ve iri yapraklara sahiptir. Çoğalmak için suyun yüzeyine dal gönderirler. Doğal ortamlarında suyun üzerinde ve altında büyüyebilirler.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Fanus Temizliği Nasıl Yapılır? Akvaryum Temizliği Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

2. Gövdeli Akvaryum Bitkileri

Akvaryum bitki çeşitleri arasında bir diğeri de gövdeli bitkiler oluyor. Bu bitkiler çoğunlukla akvaryum sisteminin arka planında tercih edilir. Gövdeli bitkiler, sualtı tasarımını da iyileştirirler. Gereksinim duyduğu koşullar sağlanmış ise hızlı ve kolay şekilde büyüme gösterirler. En mühim ihtiyaçları ise iyi kalitede su, ışık ve karbondioksittir.

3. Kök Sağlı Akvaryum Bitkileri

Rizomlu bitkiler şeklinde bilinir. Bunlar, diğer akvaryum bitki çeşitleri ile karşılaştırma yapıldığında daha farklı yapıda olurlar. Yaşamlarını sürdürmek maksadıyla kuma gömülmeye gereksinimleri yoktur. Bunun en büyük nedeni de fotosentez yapabiliyor olmalarıdır. Kuma gömülmesi, bu akvaryum bitkisinin ölmesi demektir.

4. Soğanlı Akvaryum Bitkileri

Akvaryum bitki çeşitleri listesinde yer alan soğanlı bitkiler, genellikle 6,5 ila 7,5 PH aralığında yaşam sürer. Bu bitkiler için ideal su sıcaklığı 22-28 derece olmalıdır. Bakımları genel olarak kolaydır. Hızlı bir şekilde büyüme gösterdikleri unutulmamalıdır. Yeşil ve kırmızı renkleri vardır. Bazı türlerde pembe renkler de görülür.

5. Akvaryum Su Üstü Bitkileri

Bu bitki türleri suyun içinde yetişen ve su üstüne dallarını uzatan bitkilerden biridir. Etkileyici görünümlere sahip olan akvaryum su üstü bitkileri, CO2 ihtiyaçlarını atmosferden karşılarlar. Bu canlı akvaryum bitkileri, diğer bitki çeşitlerinin gelişemediği ortamlarda bile çoğalabilirler. Ortalama 15-35 derece sıcaklığa gereksinim duyarlar.

6. Akvaryum Moss Bitkisi

Akvaryum bitki çeşitleri arasında bulunan moss bitkisi, 18-24 derece sıcaklığa ihtiyaç duyar. Büyüme hızları değişiklik gösterir. Ayrıca 6.0 ila 7.5 PH derecesi bu bitkiler için idealdir. Büyüme hızları moss bitkisinin türüne göre değişiklik gösterir. Akvaryum aydınlatması ile harika bir görüntü sunar.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.