Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Akvaryum Nitrat Seviyesi Nasıl Azaltılır?

24.04.2022
2.692
Abone Ol 
Akvaryum Nitrat Seviyesi Nasıl Azaltılır?

Akvaryum nitrat seviyesi, akvaryum su kalitesi ve canlıların sağlığı açısından önemlidir. Akvaryumlarda biyolojik döngü, bakteriler ve çeşitli canlılar ile otomatik olarak meydana gelir. Bu döngüde çok sayıda canlı yer alır. Bu noktada önemli olan bir diğer konu da akvaryum azot döngüsüdür.

Akvaryum azot döngüsü, amonyak ve amonyum ile başlar. Sırayla nitrat ve azot gazı ile devam eder. Amonyak, hayvanlarda ve insanlarda bazı tepkimelere neden olan zararlı bir atıktır. Akvaryumda amonyağın yok olmasını destekleyen bir canlı bulunmuyor ise bu durum akvaryum canlılarının zehirlenmesine yol açar.

Nitrifikasyon bakterileri amonyağı nitrite çevirmektedir. Bu sayede canlılar için daha az zararlı bir ortam elde edilir. Aynı şekilde nitriti de daha az zararlı olduğu bilinen nitrata çevirirler. Nitrar bileşeni akvaryumdaki diğer bileşenler kadar zehirli olmasa da yüksek seviyelerde olması canlıların sağlığını riske atabilir. Bu nedenle de akvaryum nitrat seviyesi mutlaka ölçülmeli ve ideal dengede tutulmalıdır.

Akvaryum Nitrat Seviyesi Kaç Olmalı?

Nitrat seviyesinin düşürülmek istenmesinin ana nedeni, yüksek oranlarda bulunması halinde akvaryum canlılarının sağlığını riske atacak olmasıdır. Örneğin deniz suyunda bir miktar nitrat yer alır. Aynı şekilde mercanların da nitrata gereksinimleri vardır. Mercan akvaryumu için uygun akvaryum nitrat seviyesi 0,25 ppm olmaktadır.

5 ppm derecesine kadar nitrat seviyesi normaldir. Fakat daha yüksek değerde olan nitrat, yosun problemini tetikleyebilir. Yalnızca balıkların beslendiği akvaryumlar için nitrat düzeyi daha yüksek olabilir. Ancak akvaryum yosun problemi ile karşılaşmamak ve balık sağlığını desteklemek adına akvaryum nitrat seviyesi 5-10 ppm civarında olmalıdır.

Tank tipi, balık, omurgasızlar ve bitki çeşitlerine göre akvaryum nitrat seviyesinin uygunluğu değişebilir. Nitrat düzeyi, akvaryum canlılarının özel ihtiyaçlarına göre de farklı olabilmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Lepistes Balığı Bakımı Zor Mu?

Akvaryum Nitrat Seviyesi Nasıl Ölçülür?

Akvaryum nitrat seviyesi ölçümü için özel testlerden kullanmak gerekir. Akvaryum nitrat testi ile bu ölçümü kolay şekilde yapabilirsiniz. Test kitinin içinde bulunan tüpü birkaç defa yıkamanız gerekecek. Ardından kullanım talimatında belirtilmiş olan seviyeye dek testi akvaryum suyu ile doldurmanız gerekir.

Diğer aşamada reaktif maddeleri eklemeniz lazım. Sonrasında test tüpünün kapağını kapatıp biraz çalkalamalısınız. Testin sonucunu üç-beş dakika sonrasında öğrenebilirsiniz. Test tüpünde meydana gelen suyun rengi kitin içinde yer alan renk skalasıyla karşılaştırılmalıdır. Bu noktada ise gün ışığından yararlanılmalıdır.

Akvaryum Nitrat Seviyesi

Akvaryumda Yüksek Nitratın Zararları

Akvaryum nitrat seviyesi kimi zaman artar. Bu durum ortamdaki oksijenin düşmesine ve bu nedenle de balıkların strese girmesine yol açar. Balıkların stres yaşaması ise çeşitli hastalıkları ve ölümü tetikleyebilir. Aynı zamanda balıkların üreme yeteneklerinin de olumsuz anlamda etkilenmesi söz konusudur.

Yüksek olan akvaryum nitrat seviyesi özellikle yavru balıklar için de risk teşkil eder. Yüksek düzeyde nitrata maruz kalmış olan yavru balıkların büyüme ve gelişmeleri yavaşlar. Yüksek nitrat aynı zamanda alg patlamasına da yol açar. Bu durum akvaryumda yosun büyümesi olarak bilinir. Özellikle de yeni kurulan akvaryumlardaki yosunlaşmanın temel sebebi nitrattaki yükseliştir.

Akvaryum bitkileri normalde nitrat kullanırlar ancak akvaryum nitrat seviyesi bitkilerin kullanabileceğinden daha yüksek seviyelerde olursa bu durumdan bitkilerin de zarar görme olasılıkları bulunmaktadır.

Akvaryum Nitrat Seviyesi Neden Artar?

Akvaryum nitrat seviyesi şu nedenlerden ötürü artış gösterebilir:

  • Dip süpürgesi ile dip çekimi ve su değişiminin yapılmadığı akvaryumlarda nitrat seviyesi yükselebilir.
  • Balıkların tüketebileceğinden daha fazla balık yemi verilmesi.
  • Akvaryum filtre malzemelerinin dolması ve temizliğinin yapılmaması.
  • Ölmüş balıkların akvaryumun içinden alınmaması.
  • Yüksek düzeyde kimyasal ilaç ve antibiyotik kullanımı.
  • Akvaryum bakım işlemlerinin gerçekleştirilmemesi.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  5 Maddede Evde Beslenecek Balıklar

Akvaryum Nitrat Patlaması Belirtileri Nelerdir?

Akvaryum nitrat seviyesi aşırı yükseldiği zamanlarda nitrat patlaması meydana gelebilir. Belirtileri ise şöyledir:

  • Akvaryumda ağır ve keskin kokuların oluşması.
  • Balıkların sürekli olarak hava almaya çalışmaları ve ağızlarını ya da solungaçlarını hızlı şekilde açıp kapatmaları.
  • Akvaryumun tabanında yüzmeye çalışan, yan yüzen veya ters duran balıkların olması.
  • Akvaryum suyunda beyaz renkli bulutlanma meydana gelmesi.
  • Akvaryumdaki balıkların yüzde 80’inin aynı belirtileri göstermeleri.

Akvaryum Nitrat Patlaması Nasıl Önlenir?

Akvaryum nitrat patlamasını önlemek adına şunlar uygulanabilir:

  • Nitrat bileşeni diğer bileşenlerden daha ağırdır. Bu nedenle de suyun dip bölümünde kalır ve dip çekim işlemi ile akvaryumdan uzaklaştırılması mümkündür.
  • Akvaryum canlı bitkiler kullanmak aşırı nitratı önleyebilir.
  • Akvaryum filtre malzemeleri yüksek nitrat tutma özelliği içerir. Bu nedenle akvaryumda iç filtre ve dış filtre kullanımı yapılmalıdır.
  • Akvaryum bakım ve temizlik ürünleri kullanılarak düzenli şekilde akvaryum bakımının ve hijyenin gerçekleştirilmesi gerekir.

Akvaryum Nitratını Azaltmak İçin Yöntemler

Akvaryum nitrat seviyesi çoğunlukla balıkların aşırı beslenmesi nedeniyle yükselir. Aşırı beslenen balıkların normalden daha çok dışkılamaları söz konusudur. Aynı zamanda balıklar gereksinimlerinden fazla olan yemleri tüketemediklerinden ötürü fazla yem suda birikir.

Fazla yem ve balık dışkıları gibi çeşitli atıklar parçalandıkça akvaryum suyunda amonyak oluşur. Çeşitli bakteriler de amonyağı nitrite çevirmektedirler. Bazı bakteriler de nitrit ile beslenirler. Bu süreçte ise nitrat oluşumu tetiklenir. Sonuçta da akvaryum nitrat seviyesi artış gösterir.

Akvaryumdaki nitrat düzeyi sadece aşırı yem ve dışkı sebebi ile artmaz. Akvaryum bitkilerinin çürümesi, filtrelerin temizlenmemesi gibi durumlar da buna yol açabilir. Akvaryumda yer alan ideal düzeydeki nitrat balıklara ve akvaryum canlılarına zarar vermez. Fakat nitrat seviyesinin aşırı olması zararlı bir durumdur. Hatta balıkların sürekli şekilde yüksek miktarda nitrata maruz kalmaları onların zehirlenmelerine ve ölmelerine sebebiyet verebilir.

Bu tarz durumları önlemek adına akvaryum nitrat seviyesi kontrol altında tutulmalı ve yükseldiği zamanlarda azalması sağlanmalıdır. Akvaryum nitratını azaltmanın yolları şu şekilde açıklanabilir:

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Akvaryumda Yosun Kontrolü Nasıl Sağlanır?

1. Su Değişimi

Akvaryum nitrat seviyesi düşürmek için yapılabilecek en ideal tekniklerden birisi su değişimi gerçekleştirmektir. Fakat unutmamalısınız ki tek seferde çok miktarlarda su değişimi gerçekleştirmek balıklar üzerinde şok etkisi yaratabilir. Bu durum balıkların ölmesine de neden olabilir. Bunun yerine yüzde 25 oranında su değişiminin gerçekleştirilmesi gerekir.

Akvaryum su değişimi esnasında musluk suyu tercih edilecekse 40 ppm üstünde nitrat seviyesine sahip olmadığından emin olmak şarttır. Yeni seviyenin belirlenmesi amacıyla bir süre sonra da tekrardan nitrat seviyesinin ölçülmesi gerekir.

Haftada bir defa yüzde 25 kadar su değişimi gerçekleştirilerek akvaryum nitrat seviyesi azaltılamıyor ise bu noktada her gün suyun yüzde 10’unun değiştirilmesi tercih edilebilir. Bu sayede nitrat bileşeninin normal seviyede olması sağlanır.

2. Dip Çekimi

Akvaryumdaki atıkları yok etmek için dip süpürgesi ile dip çekim işlemi gerçekleştirilebilir. Akvaryumdaki nitrat düzeyinin artmasının en önemli sebeplerinden biri de suda biriken atıklardır. Bu yüzden akvaryumun alt bölümündeki atıkların temizlenmesi önemlidir.

Fakat atıkların akvaryumdan düzenli şekilde temizlenmesi son derece mühimdir. Bu işlemi gerçekleştirirken balıkları başka bir akvaryuma almayı unutmamalısınız.

3. Refugium

Bu, akvaryuma bağlı olan başka bir akvaryum sistemidir. Bu tank içinde nitratla beslenen canlılar olur. Bu canlılar arasında en yaygın olanı da Caulerpa olmaktadır. Bu canlı nitratı besin şeklinde kullanır ve böylece nitrat seviyesinin azalmasına destek olur.

Caulerpa hızlı şekilde çürüyebilir ve bu yüzden nitratı tekrar suya salabilir. Bunun önlenmesi adına akvaryum ışıklandırma sistemi tercih edilebilir. Düzenli şekilde budanması gerektiğini de hatırlatalım.

4. Canlı Kaya

Canlı kayalar dalga hareketleri ve şiddetli rüzgarlar ile parçalanan eski mercan parçalarıdır. Bunlar çeşitli bakterileri barındırırlar. Kaliteli bir sistemi olan akvaryum canlı kaya çeşitleri bakterilerin kolonileşme yeridir. Akvaryumda yeterli düzeyde canlı kaya bulundurmak akvaryum nitrat seviyesi için fayda sunar.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.