7 Maddede Etçil Akvaryum Balıkları
Etçil akvaryum balıkları hangileri? Siz de akvaryum oluşturmayı düşünüyor ve balık cinsleri hakkında bilgi topluyorsanız; yazımıza mutlaka göz atmalısınız!
Etçil Akvaryum Balıkları
Akvaryumlar büyüleyici görüntüleriyle birçoğumuzun dikkatini çeker. Akvaryum içerisindeki bitkiler ve rengarenk balıklar tam anlamıyla bir renk cümbüşü meydana getirirler. Onların sakin ve düzen içerisindeki hareketlerini izlemek oldukça zevklidir. Balıkların su altındaki yaşamını izlemek adeta insanı sakinleştirici bir etkiye sahiptir. Sizler de bir akvaryum edinmek istiyor olabilirsiniz. Akvaryuma alacağınız balıkları seçerken onları nasıl beslemeniz gerektiğini bilmek oldukça önemlidir. Bazı balıklar etçil bazıları otçul olabilir. Bu yazımızda birlikte etçil akvaryum balıkları hakkında biraz bilgi edinelim.
1. Beta Balığı
Etçil akvaryum balıkları listemizin ilk sırasında Betta balıkları var. Beta balıkları kavgacı siyam balığı olarak da bilinmektedir. Oldukça agresif olabildikleri için tek başına yaşamaları gerekir. Beta balıkları kendi cinsleriyle de başka cins balıklarla da anlaşamazlar. Özellikle 2 erkek beta balığını aynı yere koyarsanız biri diğerini maalesef ki öldürecektir. Bu balıklar etçildir ve kendi doğal ortamlarında sinek lavraları, solucan, karides gibi yiyeceklerle beslenirler.
Akvaryum içerisinde bu balıkları beslemek de hiç zor olmayacaktır. Onlara alacağınız uygun bir yemle azar azar besleyebilirsiniz. Beta balıkları biraz oburdur bu yüzden yemlerini verirken dikkatli ve ölçülü olmanız gerekir. Alacağınız yemlerin de granül şekilde yüksek proteinli yemler olmasına dikkat etmeniz gerekir. Boyut olarak da oldukça küçüktür ve yaklaşık olarak 5 santimetre boylarındadır. Beta balığı beslemek istiyorsanız erkek beta balıklarının bir arada yaşayamadığını ve dişi beta balıklarının yaşayabildiğini bilmeniz önemlidir. Beta balıkları birçok tür balıkla birlikte yaşayamasalar da neon tetra balıkları, vatoz balığı, çöpçü balığı ve dişi betalarla yaşayabilirler. Kaliteli beta balığı yemi tüketmeleri mühimdir.
2. Tetra Balığı
Tetra balığı oldukça küçük ve sevimli bir akvaryum balığı türüdür. Minik olmalarının yanında göz kamaştıran renkleri ve sakinlikleri insanı büyüler niteliktedir. Küçük olsalar da çok dayanıklı balıklardır ve kolay kolay hasta olmazlar. Çok hızlı ürerler. Tetra balıkları da etçil akvaryum balıklarından biridir fakat o kadar oburlardır ki verilen tüm yemleri yiyebilirler. Bu sebeple beslerken ölçülü olmak gerekir. Bu balıkların üzerlerinde zaman zaman kaybolabilen parlak çizgiler bulunur.
Tetra balıkları oldukça sakin ve barışçıldır. Oldukça küçük olan bu balık türü akvaryum içerisinde 2-3 santimetre boyutundadırlar. Ömürleri uzundur ve iyi bir şekilde bakıldıklarından 10 yıl yaşayabilirler. Tetra balığı edinirken dikkat etmeniz gereken şeylerden biri, bu balıklar oldukça sosyaldirler ve akvaryumunuza almak istiyorsanız en az 6 adet almanız gerekir. Kurutulmuş canlı yem ile beslenebilirler.
3. Oscar Balığı
Astronot balığı olarak da bilinen bu balıklar genellikle siyah, sarı ya da gri, kahverengi gibi tonlarda olan orta boy akvaryum balıklarıdır. Genelde sakin sularda kütük veya dalların bulunduğu bölgelerde yaşamlarını sürdürürler. Oscar balıkları oldukça yavaş ve sakin canlılardır. Kendileri bu şekilde oldukları için yaşadıkları suyun da sakin olmasını isterler.
Akvaryum içerisinde zeminde dinlenirler ve zamanlarının büyük kısmını uyuyarak geçirirler. Etçil bir akvaryum balıkları arasındadır. Astronot balıkları iyi koşullarda bakıldığında oldukça uzun ömürlüdürler. Yaklaşık olarak 10-20 yıl aralığında yaşayabilirler. Boyut olarak 33 santimetre uzunluğa ve 1 kilogram ağırlığa erişebilirler. Balık canlı yem çeşitlerinden tüketebilirler.
4. Kristal Köpek Balığı
Kristal köpek balıkları insanlar tarafından asaletinden dolayı büyük ilgi görmektedir. Bu balıklar birçok akvaryum balığına göre çok sakindir. Diğer tür balıklarla da kendi türleriyle de oldukça iyi anlaşırlar. Kristal köpek balıkları da etçil akvaryum balıklarından biridir. Etle beslenmenin yanında otla da beslenebilirler. Gümüş köpek balığı da denilmektedir. Bu isimle de anılmalarının sebebi ışık altında parlayan gümüş bir görüntülerinin olmasıdır. Orta boy akvaryum balıklarındandır.
Boyutu 35 santimetre olabilir fakat akvaryum içerisinde en fazla 25 santimetre boylarında olabilirler. Kristal köpek balıkları hastalıklara karşı da oldukça dayanıklıdırlar. Strese girmediği sürece 5-10 yıl aralığında rahatlıkla yaşayabilirler. Onlar genellikle dipten beslenirler ve normal zamanlarını da suyun orta kısmında yüzerek geçirirler. Bu balık türünün bakımı diğer balıklara göre biraz daha zor olduğundan ilk kez akvaryum edinecekler için almaları pek tavsiye edilmez.
5. Melek Balığı
Melek balıklarının bakımları oldukça kolay olduğundan akvaryumlarda sıklıkla tercih edilirler. Eşlerini kendileri seçerler. Melek balıkları uyumlu balıklardır ve agresif olmayan diğer balıklarla birlikte huzur içinde yaşarlar. Bu balıklar uygun koşullarda bakılıp beslendiğinde ömürleri ortalama olarak 10 yıldır. Bitkilerin arasında kamufle olma özellikleri vardır. Melek balıkları etçil akvaryum balıklarından biridir.
Melek balıklarının beslenmesindeki en önemli husus, geniş akvaryumlarda ve en az 130 litrelik bir suda yaşayabiliyor olmalarıdır. Bir melek balığı edinecekseniz kesinlikle akvaryum içerisinden ondan daha küçük bir balık bulundurmamalısınız. Melek balıkları kendilerinden küçük olan balıklara zarar verip öldürebilirler.
6. Discus Balığı
Discus balıkları görüntü açısından oldukça güzel balıklardır. Discus’lar o kadar sakindir ki akvaryum içerisinde onları izlemek adeta huzur vericidir. Görüntü olarak oldukça ilginç olan bu akvaryum balıkları yassı bir görünüme sahiptirler. Discus balıkları da etçil olan bir akvaryum balığıdır. İlk kez akvaryum edinecek kişiler için pek doğru bir tercih değildir çünkü bakımları diğer balık türlerine göre daha zordur. Yanlarında çok hareketli balıklar bulundurulursa strese girebilirler ve bu durum onların sağlığını tehlikeye sokabilir.
Bu balıkların cinsiyetlerini ayırt etmek de oldukça zordur. Discus balığı beslemek istiyorsanız akvaryumun boyutunun alacağınız balık sayısına göre büyümesi gerekecektir. Sürüler halinde gezmekten hoşlanırlar bu sebeple alacağınız zaman en az 6 adet almış olmaya kesinlikle dikkat etmeniz gerekir. Discus balıkları da tıpkı melek balıkları gibi kendilerinden küçük balıkları yutabileceğinden kendisinden küçük bir balığı yanında bulundurmamaya dikkat etmelisiniz. Özel discus yemi ile bu sevimli canlıların sağlıklı beslenmelerini sağlayabilirsiniz.
7. Lepistes Balığı
Lepistes balıkları bakımı kolay olduğundan akvaryuma ilgisi olanlar ya da ilk kez akvaryum edinenler tarafından en çok tercih edilen balık türlerinden biridir. Bulundukları ortama çok çabuk uyum sağlarlar ve bu sebeple hiçbir zorlukları yoktur. Erkekleri dişilerine göre boyut olarak daha küçüktür ve erkek lepistes balıklarının renkleri dişilerine göre daha canlı ve ilgi çekicidir. Lepistes balıklarının ömrü yaşadıkları suyun ısısıyla oldukça bağlantılıdır. Bu balıkların 24-25 derece su ısısında yaşamaları en ideal olanıdır. Etçil akvaryum balıklarından biridir.