Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Akvaryum Filtresi Temizliği Nasıl Yapılır?

17.11.2022
522
Abone Ol 
Akvaryum Filtresi Temizliği Nasıl Yapılır?

Akvaryum filtresi temizliği düzenli olarak yapılmalıdır. Bu sayede filtre görevini yerine getirebilecek ve balıklar için daha hijyenik ve sağlıklı bir yaşam alanı elde edilebilecektir. Peki, akvaryum filtresini nasıl temizlemelisiniz?

Akvaryum Filtresi Nasıl Çalışır?

Akvaryum filtresi temizliği hususuna geçmeden evvel akvaryum filtrelerinin nasıl çalıştığından bahsedelim. Akvaryum filtreleri su içinde büyük görevler üstlenir. Filtre bulunan akvaryumlarda su, bütün kirlilik maddelerinin tutulduğu bir filtre sistemine girer ve sudaki kirli bileşenler ve atıklar bu filtrede kalır. Bazı modellerde ise çift filtre bulunur ve suyun daha iyi bir şekilde temizlenmesi sağlanır.

Filtreleme sisteminde ilk etapta su, bir süngerden geçer. Daha sonra mikroskobik kimyasal kirleticileri ortadan kaldıran aktif karbondan geçer. Ardından, bakterilerin yerleşmesine uygun seramik toplar veya diğer gözenekli malzemelerle biyolojik filtrasyon gerçekleşir. Süngerler ayrıca yararlı bakterileri barındırır ve biyolojik filtrelemeye katılır. Son olarak su, suya oksijen sağlayan bir şelale veya balıklar için hoş akıntılar oluşturan bir su akışı şeklinde akvaryuma geri döner.

Akvaryum Filtresi Temizliği

Akvaryum Filtresi Temizliği

Normal şartlarda filtrenin ayda en az bir defa temizlenmesi gerekir. Fakat filtre çok kirlendiği ve su akışının azaldığı durumlarda da filtre daha sık temizlenmelidir. Çok sayıda balık içeren bir akvaryum daha fazla atık üretir. Eğer akvaryumunuzda daha fazla balık varsa akvaryum filtre temizliği daha sık olarak gerçekleştirilmelidir.

Filtreyi temizlemek için yapmanız gereken ilk şey, elektrik akımını kesmek ve akvaryumdan çıkarmaktır. Sonrasında bir kova hazırlayın. Filtrenin temizliğini bu kovanın içine aktaracağınız suyla yapabilirsiniz. En çok kirlenen kısım mekanik filtre süngeridir. Çünkü daha büyük birikintiler burada tutulur. Eğer ki bu kısmı temizlemezseniz, su akışı durur ve filtre, görevini yapamaz hale gelir. Süngeri temizlerken klorsuz su ile iyice yıkanmasını sağlamalısınız.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Akvaryum Temizliği Nasıl Yapılır?

Yalnızca filtredeki kirleri suyla çıkarmanız yeterlidir. Herhangi bir sabun, deterjan ya da dezenfektan ürün kullanmamalısınız. Aksi durumda faydalı bakterilerin yok olmasını teşvik edebilirsiniz. Aynı zamanda balıklar için de toksik kalıntılar bırakabilirsiniz. Bundan dolayı sadece suyla temizlik yapmaya özen göstermelisiniz.

Akvaryum filtresi temizliği yaparken süngeri filtreye dahil etmeden önce onu barındıran kabı da yıkamalısınız. Birkaç yıkama sonrasında süngerler bozulma eğilimindedir. Bozulan süngerler yenilenmezse, filtre işlevini yerine getiremeyebilir. Filtrenin kapasitesini eski haline getirmek için bunların yenisiyle değiştirilmesi tavsiye edilir.

Filtreniz aktif karbon içeriyor ise her daim yenisi ile değiştirmeniz gerekmektedir. Bu materyaller temizlenemez. Filtreyi her temizlediğinizde, su bulanık olduğunda veya akvaryumda hoş olmayan bir koku olduğunda aktif karbonu yenilemeniz lazım.

3 kademeli filtrelerde ayrıca biyolojik filtre bakterilerinin yerleştiği seramik toplar bulunur. İçerdikleri yararlı bakteriler kaybolacağı için temizlemeye gerek olmadığını unutmayın. Üzerinde kir biriktiğini fark ettiğinizde akvaryumun kendisinden biraz su ile durulamanız yeterlidir. Akvaryumunuz için iç filtre ve dış filtre seçeneklerini pet shop sayfamızda bulabilirsiniz. Bununla beraber akvaryum su düzenleyiciler kullanarak da suyun kalitesini yükseltebilir ve sevimli balıklarınıza daha sağlıklı bir yaşam alanı vadedebilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.