Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Akvaryum Temizliği Nasıl Yapılır?

15.05.2023
1.927
Abone Ol 
Akvaryum Temizliği Nasıl Yapılır?

Akvaryum temizliği, balıkların sağlığı, mutluluğu ve parlak görünümleri için çok önemli. Canlı renklere, sağlıklı ve mutlu balıklara sahip olmak için akvaryumu temiz tutmak şart. Rutin su değişimlerine ek olarak akvaryumun ekipmanları ve kendisi de temizlenmeli. Özellikle de bazı detaylara dikkat etmeniz, akvaryumunuzun daha uzun süre temiz kalmasına olanak tanıyacak.

Akvaryum temizliği gerçekleştirecekseniz, akvaryum filtresi, akvaryum motorları ve akvaryum dekoru gibi ürünleri de ele almanız gerekir. Elektrikle çalışan aksamların fişini çekmeyi de unutmamalısınız. Akvaryum ısıtıcısı çıkarılmadan önce bir süre beklenmelidir ve ekipmanın soğuması sağlanmalıdır. Bu sayede ısıtıcınızın zarar görmesini önlemiş olursunuz.

Akvaryum Temizliği Nasıl Olmalı?

Akvaryum Temizliği

Akvaryum temizliği ile sudaki kirliliği ve bulanıklığı önlersiniz. Her yemleme sonrasında muhakkak bir miktar yem ve atıklar oluşur. Yemleme sonunda kalan artıkları toplarsanız, akvaryumun kirlenmesini engellersiniz. Sizin alamadığınız küçük parçaları da akvaryum filtresi halleder.

Düzenli şekilde akvaryumun filtre süngerini temizlemeli ve üstünde biriken kaba pislikleri almalısınız. Bu sayede akvaryum filtresinin performansı ve temizleme gücü teşvik edilecektir. Filtre süngerini sık olarak yıkamanız ve temizlemeniz gerekmez. Aksi durumda yararlı bakterileri yok edebilirsiniz. Yine de kaba partikülleri ara sıra almanızda yarar var.

Komple akvaryum su değişimi ve genel temizlikte ise iç filtre süngerini yıkamalısınız. Gerekiyorsa değiştirmelisiniz. Akvaryum dış filtre kullanıyorsanız; filtre malzemesi değişimini tek seferde yapmamalısınız. Bioball, seramik filtre ekipmanı ve filtre elyafı gibi bileşenleri farklı zamanlarda değiştirmelisiniz. Böylece akvaryumdaki yararlı bakteri dengesini sağlamış olursunuz.

Balık dışkıları ve çeşitli atıklar akvaryum kum ve çakılları arasında, akvaryum bitkileri ve akvaryum dekoru üzerinde toplanmaktadır. Yararlı bakteriler bu tür alanlarda biriktiği için ekipmanlar sık olarak yıkanmamalıdır. Üzeri yosunlaşan ekipmanların ise mutlaka çıkarılıp güzelce temizlenmesi şarttır. Yoksa suyun bulanıklaşması kaçınılmaz olacaktır. Aynı şekilde akvaryumda yosunlaşma problemi de meydana gelecektir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Japon Balığı Bakımı Nasıl Yapılır, Kökeni Neresidir? Ne Yer?

Akvaryum Temizliğinde Kullanılan Malzemelere Dikkat Edin

Akvaryum Temizliği

Akvaryum temizliği hususunda dikkate almanız gereken en önemli hususlardan biri de herhangi bir bileşeni temizlerken deterjan kullanmamak. Örneğin, bir kaba su doldurup içine akvaryum su temizleme solüsyonu dahil edebilirsiniz. Bir miktar tuzlu suyla da akvaryumu temizlemeniz mümkün. Bu süreçte akvaryum temizlik ve bakım malzemeleri tercih etmelisiniz.

Akvaryumun camında kahverengi ya da yeşil tonlarda film tabakası var ise kesinlikle süngerli bir akvaryum temizleme ekipmanı kullanmalısınız. Mıknatıslı akvaryum temizleme ürünü de işinizi görecektir ve akvaryum camının çok daha hijyenik hale gelmesini sağlayacaktır.

Kısa süre içinde akvaryumda yine yosunlaşma ve renk değişikliği sorunu ortaya çıkıyorsa, bu durum ele alınmalı ve gerekli testler yapılmalıdır. Akvaryum su düzenleyiciler ile suyun kalitesini iyileştirerek, çeşitli problemleri de önleyebilirsiniz. Kısmi su değişimi, nitrat önleyici ve yosun önleyici solüsyonların kullanımıyla da ilgili problemi yok etmeniz söz konusu olabilecektir.

Akvaryum camını temizledikten sonra tortuların dibe çökmesini beklemelisiniz. Ardından akvaryum dip süpürgesi ile bu birikintileri toplayabilirsiniz. İşlem esnasında kum ve çakılları hareket ettirerek diğer tortuları da alabilirsiniz. Bütün bu işlemler sonunda akvaryumda su eksilecektir. Önceden hazır ettiğiniz dinlenmiş suyu akvaryuma ekleyerek, eksikliği giderebilirsiniz.

Akvaryumun tümünü boşaltıp komple bir temizlik gerçekleştirecekseniz, işlemlere başlamadan önce elektrikli ekipmanların fişini çekmelisiniz. Akvaryumdan çıkarılan ekipmanların temizliğinde deterjan kullanmamalısınız.

Akvaryumun Su Sıcaklığını Kontrol Edin

Akvaryum temizliği, su sıcaklığına dikkat etmeyi de gerektirir. Akvaryumu tamamen boşaltmadan önce suyun sıcaklığını not etmelisiniz. Balıkların şoka girmemesi için temizlikten sonra yenilenen suyun sıcaklığı da aynı olmalıdır. Komple temizlik esnasında önceden balıkları dikkatli bir şekilde akvaryumdan almalısınız. Balık sayısına uygun büyüklükte bir kap ya da başka bir akvaryum seçmelisiniz. Kabı ise balıklarınızı çıkardığınız akvaryum suyuyla doldurmalısınız.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Etçil Akvaryum Balıkları Hangileri?

Akvaryumun suyu çok kirli değilse, bir kısmını ayırabilir ve temizlenen akvaryuma ilave edebilirsiniz. Fakat akvaryum suyu kirliyse, yeni akvaryuma eklememeniz önerilir. Bunun yerine su düzenleyiciler yardımı ile suyu hazırlayabilirsiniz.

Çıkardığınız akvaryum aydınlatması, filtre, hortum, motor gibi ekipmanları da temizledikten sonra yeniden çalıştırmalısınız. Isı kontrolü yaptıktan sonra balıklarınızı akvaryuma ekleyebilirsiniz. Bu işlemlerden sonra akvaryumun temiz kalmasını sağlamak için şunlara odaklanmalısınız:

  • Gerekenden fazla yemleme yapmamaya özen göstermelisiniz.
  • Günlük olarak kaba atıkları akvaryumdan almalısınız.
  • Mıknatıslı akvaryum temizleme ekipmanları ile camda biriken partikülleri rutin olarak temizlemelisiniz.
  • Haftada bir defa kısmi su değişimi yapmalısınız.
  • Gereksiz ışıklandırmadan kaçınmalısınız.
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.