Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Akvaryumda Yosun Kontrolü Nasıl Sağlanır?

11.12.2022
367
Abone Ol 
Akvaryumda Yosun Kontrolü Nasıl Sağlanır?

Akvaryumda yosun kontrolü önemli bir konudur. Algler, fotosentez yapan ve hem tatlı hem de tuzlu suda büyüyen bitki benzeri organizmalardır. Akvaryum içerisinde pek çok yosun türü bulunmaktadır. Bazıları mikroskobiktir veya çıplak gözle görülebilir. Cam üzerinde, akvaryum aksesuarları üzerinde kahverengi bir kaplama olarak, substrat üzerinde filamentler olarak ya da hatta mercanların, anemonların ve diğer omurgasızların derisinde sümüksü bir kaplama olarak gelişirler. Peki, akvaryum yosun sorunu nasıl çözülür?

Akvaryumda Yosun Kontrolü

Akvaryumda Yosun Kontrolü

Öncelikle bilmelisiniz ki akvaryum içerisinde yosun oluşumunu tamamen engellemek imkansızdır. Yosunların az bir miktarı bile sudaki fosfatları yok edip oksijeni serbest bıraktıklarından faydalı olabilir. Fakat aşırı miktarda olmaları ise akvaryum için zararlıdır. Genel olarak süs bitkilerinin yetiştirilmesi için kullanılmalıdır. Diğer yandan akvaryumda yosun kontrolü sağlanamaz ise akvaryuma kirli ve bakımsız bir görünüm verirler.

Onları kontrol etmenin en iyi yöntemi, besin yönetimi, su kalitesi, balıklarınızı aşırı beslememek ve ışığı sınırlamak için birkaç basit yönergeyi takip etmektir. Filtredeki bakterilere ve akvaryumdaki diğer yaşam formlarına da zarar verdiği için kimyasal madde kullanmaktan mümkün olduğunca kaçınmak gerekir.

Akvaryumda Yosun Kontrolü Sağlamanın Yolları

Akvaryumdaki yosunları sağlıklı bir miktarda azaltmak için aşağıdaki önerileri takip edebilirsiniz:

  • Güneş ışığının doğrudan akvaryum üzerine düşmesini engelleyin. Işığın geniş spektrumu alg büyümesini teşvik eder. Yapay akvaryum aydınlatma kurduysanız, maruz kalma süresini günde 10-12 saatten fazla tutmayın. Bunu manuel olarak veya bir zamanlayıcı ile ayarlayabilirsiniz.
  • Suyun %20-25’ini iki veya üç haftada bir değiştirin. Bu, algleri besleyen ve balıklar için zararlı olabilecek organik atığın büyük bir bölümünü ortadan kaldıracaktır. Suyun bir kısmını her aldığınızda, akvaryumun dibindeki çürüyen organik maddeleri sifonlamak ve çıkarmak için bir hortum kullanın.
  • Akvaryumda yosun kontrolü için şu da önemli bir uygulama olacaktır: Alglerle beslenen bazı balıkları akvaryuma dahil etmek çok faydalıdır.
  • Akvaryum filtresi uygun şekilde çalışmalıdır. Filtrenin çalışıp çalışmadığını periyodik olarak kontrol edin. Akvaryuma çok fazla balık koymaktan kaçının çünkü ürettikleri fazla atık yosun oluşumunu teşvik eder ve ayrıca suyu zehirler.
  • Hareket eden su, alg sporlarının yerleşmesini zorlaştırarak çoğalmalarını yavaşlatır. Bu, bir filtre ile veya akvaryuma sirkülasyon pompaları eklenerek gerçekleştirilir. Dalga motoru da iyi bir seçim olaraktır.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  7 Maddede Tropikal Akvaryum Balıkları
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.