Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Akvaryum Nasıl Temiz Kalır?

20.12.2021
1.253
Abone Ol 
Akvaryum Nasıl Temiz Kalır?

Akvaryum nasıl temiz kalır? Balıkların sağlıklı ve uzun yaşaması için beslenme rutinleri kadar akvaryum suyunun temiz olması da oldukça önemli bir konudur. Balıklar sağlıklı büyümek ve gelişmek için berrak ve temiz suya ihtiyaç duyarlar. Sudaki pH dengesinin artışı balıkların sağlıksız yaşamasına sebep olmaktadır. Peki nedir bu pH dengesini arttıran unsurlar? Balık dışkısı, yenilmemiş yemler ve çürümüş ya da çürümeye meyilli bitkiler suyun pH dengesini arttırır ve bu da balıklarınızın sağlıksız yaşamasına sebebiyet vermektedir. Akvaryumun temiz kalması son derece önemli ve dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Aksi takdirde balıklarınızın yaşam süreleri uzun olmaz. O halde gelin hep beraber akvaryum suyu nasıl temiz kalmalı ve temizlenmeli inceleyelim.

Akvaryum Suyunun Temiz Kalması

Akvaryum nasıl temiz kalır? Akvaryumun ilk kurulumunda suda bir miktar bulanıklık görmek mümkündür. Bu bulanıklığın sebebi bakteri gibi mikroskobik canlılar olabilmektedir. Akvaryumu kurduktan sonra bu bakterilerde artışın görülebilmesi mümkündür. Bazı durumlarda ise suyun içerisinde oluşan bulanıklık ortadan kalkabilmektedir ve böylelikle su kendi kendine dengelenmiş olur. Akvaryumlar gözle görülemeyecek kadar küçük ve çok miktarda canlıyı içerisinde barındırdığı için akvaryumda oluşan bulanıklığı gidermek adına ilk olarak su berraklaştırıcı kimyasal maddeler kullanmak yanlış olacaktır. Yapmanız gereken ilk şey sudaki bulanıklığın ne kadar süredir devam ettiğini öğrenmek ve asıl sebebinin ne olduğunu tespit etmektir. Kimyasal maddeler kullanmak balıklarınızın sağlıklı gelişmesini engelleyeceği için çok tercih edilmemesi en doğru olanıdır.

Eğer akvaryumunuzda oluşan bulanıklığın asıl sebebi bakteriler ise akvaryuma yararlı bakteriler ekleyerek ekosistemi dengeleyebilirsiniz. Bunun için hazır satılan bakteri kültüründen alabilirsiniz. Ya da akvaryumunuz kurulu ise akvaryumdaki taşları taşıyarak da yararlı bakterileri aktarabilirsiniz. Yararlı bakterileri aktarırken hastalık taşımamaya çok dikkat edilmelidir. Bakteri kültürleri suda oluşan zehirli nitrit ve amonyakları az zararlı olan nitrata dönüştürür. Bir diğer dikkat edilmesi gereken konu ise akvaryumda kullanılan bitkilerin bulundukları ortama uygun seçilmesi gerektiğidir. Bitkiler yararlı bakterileri kendilerine çektiklerinden dolayı akvaryumdaki ekosistemi de dengelemiş olurlar. Ayrıca oksijeni de arttırırlar.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Rengarenk Akvaryum Balığı Fotoğrafları

Akvaryumda Bulunan Filtrelere Dikkat Edilmeli

Akvaryum nasıl temiz kalır? Birçok çeşitte filtre bulunduğundan dolayı seçtiğiniz filtrenin doğru olduğundan emin olmanız gerekmektedir. Çünkü suda oluşan bulanıklığın asıl sebebi yanlış kullanılan filtreler de olabilmektedir. Akvaryumunuzda bulunan filtreleri temiz tutmaya özen gösterin. Filtrede bulunan süzgeçleri belli aralıklarla düzenli olarak temizleyin ve kullanım süresi dolduğunda ise başka bir filtreye geçin. Aksi takdirde akvaryum suyu bulanıklaşabilir.

Akvaryum Suyu Ne Kadar Sıklıkla Değiştirilmelidir?

Akvaryum nasıl temiz kalır diyenler için şu bilgilerden de söz edelim. Akvaryumun çok dolu ve kalabalık olmamasına dikkat etmeniz gerekmektedir. Akvaryumunuzun aldığı kapasiteden daha fazla balık koymanız durumunda tüm balıkların gelişimi de olumsuz yönde etkilenecektir. Ayrıca kapasitenin çok dolu olması akvaryum temizliğini de zorlaştıracağından dolayı belli sağlık problemleri oluşabilir.  Akvaryum suyu düzenli bir şekilde değiştirilmelidir. Yavaş yavaş haftada %20’lik kadar kısmını değiştirin. Kısmen değiştirmeniz en doğrusu olacaktır. Eğer musluk suyu kullanıyorsanız suyu 2 gün beklettikten sonra akvaryuma aktarmanız en doğrusu olacaktır. Eğer bu talimatlar uygulanmazsa balıklarınız sıcaklık farkını fark edip şoka uğrayabilir ve stres olabilirler. Bu durum da balıklarınızın sağlığını ve psikolojisini olumsuz yönde etkiler.

Balıklara gereğinden fazla yem verilmesi, akvaryum temizliğinin düzenli olarak yapılmaması, akvaryum filtre süzgeçlerinin kullanım süresi dolduğunda değiştirilmemesi durumlarında akvaryumdaki balıklar zarar görür ve balıkların büyüme ve gelişimi olumsuz yönde etkilenebilir. Akvaryum suyu temizliği rutin haline getirilmelidir. Temizlik aksatılmamalıdır ve balıkların yaşamı için oldukça önemli bir konu olduğu da unutulmamalıdır. Yukarıda belirttiğimiz kontrollerin yanı sıra akvaryumunuzda ayda en az bir kez genel bir temizlik yapılmalı. Su değişimi esnasında dip çekimi yapın. Böylelikle akvaryum diplerinde biriken atıkları da temizlemiş olursunuz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.