Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Akvaryum Yosun Sorunu Nasıl Giderilir?

06.05.2022
749
Abone Ol 
Akvaryum Yosun Sorunu Nasıl Giderilir?

Akvaryum yosun sorunu, can sıkıcı durumlardan biridir. Özellikle bitkilerin yoğun olduğu akvaryumlarda bu problemle baş etmek zorlayıcıdır. Çeşitli önlemler alınmaz ise yosun düzeyi rahatsız edici hale gelebilir.

Akvaryum yosun sorunu, başka bir durumu tetikler. Bu da akvaryum alg sorunu olmaktadır. Akvaryumda yosuna sebep olan durumlar bilinir ve uygun bakım koşulları sağlanır ise her iki problem de ortadan kalkmış olacaktır.

Akvaryum Yosun Sorunu Neden Olur?

Yosunlar, akvaryum bitkilerinden daha kolay besin ve ışık alırlar. Bu nedenle besin ve ışık faktörlerinin sürekli olarak kontrol altında tutulması gerekmektedir. Akvaryumlarda oluşan çeşitli yosunlar bulunmaktadır. Bunlar saç yosunu, leke yosunu, sakal yosunu ve mavi-yeşil yosundur. Her türlü akvaryumda az veya çok miktarda yosun mevcut olur. Akvaryum yosun sorunu şu nedenlerden ötürü kaynaklanır:

Aşırı Yemleme

Akvaryum yosun sorunu, aşırı yemleme durumundan kaynaklanabilir. Balıklar günlük 1-2 defa, bir dakika içinde yiyebilecekleri miktarda beslenmeliler. Onların tüketebileceğinden fazla balık yemi sağlamak alg patlamasına ve yosun problemine yol açabilir. Bu nedenle akvaryumlara aşırı miktarda yem eklemek sağlıksız bir durumdur diyebiliriz.

Yanlış Aydınlatma

Akvaryum aydınlatması bilinçsiz şekilde yapılmamalıdır. Aksi halde hem akvaryum yosun sorunu hem de alg problemi oluşacaktır. Eğer ki akvaryum sürekli olarak güneş ışığı alan bir yerde bulunuyor ise çeşitli akvaryum sorunlar meydana gelecektir. Bu yüzden de akvaryum doğrudan ışık almayan bir yerde konumlanmalıdır.

Aynı şekilde akvaryum aydınlatma ürünleri kullanılacak ise zaman ayarlı olan ürünlere yatırım yapmak gerekir. 8-12 saatlik bir zaman, akvaryum aydınlatması için normal kabul edilmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Sarı Melek Balığı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme İhtiyacı

Fosfat ve Nitrat Değerleri

Akvaryum yosun sorunu fosfat ve nitrat değerlerinden de etkilenir. Çünkü bu maddeler yosun büyümesini tetikleyebilir. Nitrat ve fosfat test kitleri ile akvaryumdaki suyun kalitesi kontrol altında tutulabilir. Bitkili akvaryumlarda nitrat değeri 10-20 ppm, fosfat ise 0,5-2 ppm olmalıdır.

Akvaryum Yosun Sorunu Nasıl Yok Edilir?

Akvaryum yosun sorunu için şu uygulamalar işe yarayacaktır.

Akvaryum Temizliği

Akvaryum bakım ve temizlik ürünleri kullanılarak düzenli olarak akvaryum temizliği gerçekleştirilmelidir. Bu sayede akvaryumda yosun ve alg durumu önlenmiş olacaktır. Akvaryum su kalitesinin yüksek düzeyde olması adına akvaryum filtreleri de mutlaka kullanılmalıdır.

Düzenli Su Değişimi

Akvaryum yosunlaşmasının meydana geldiği akvaryumlarda su değişimi bu sorun ile mücadeleyi kolaylaştıracaktır. Haftada 1-2 defa kısmi su değişimi yapmak bu noktada önemlidir.

Akvaryumun Karartılması

Uzun süre herhangi bir işlem yapılmayan akvaryumlarda yosun sorunu var ise karartma tekniği tercih edilmelidir. Bunun için akvaryum ideal bir malzeme ile iyice sarılır. Yaklaşık 3-4 gün ışık alması önlenir. Bu sayede yosunların ölmesi mümkün hale gelir. Karartma sonrasında ise su değişimi mutlaka yapılmalıdır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.