Akvaryumda Aktif Karbon Kullanımı
Akvaryumda aktif karbon kullanımı yaygındır. En çok tercih edilen filtrasyon ürünlerinden biri de aktif karbon olmaktadır. Bir akvaryum filtresinde kullanıldığında aktif karbonun hızlı tükendiği unutulmamalıdır. Bu nedenle, sürekli olarak aktif karbon kullanılacak ise düzenli değişim şarttır.
Akvaryumda Aktif Karbon Nedir? Ne İşe Yarar?
Aktif karbon, yüzey alanını büyük oranda çoğaltan, birçok küçük gözenek elde etmek için çok yüksek sıcaklıklarda ısıl işlem görmüş karbonlu bir malzemeden elde edilir. Bu minik gözenekler ve büyük yüzey alanı, akvaryum filtre ekipmanının büyük hacimli malzemeyi yakalamasına izin vererek, onu hem havadan hem de sudan kirleticilerin uzaklaştırılması için yararlı hale getirir. Akvaryumlarda en sık olarak kullanılan aktif karbon granül olanlardır.
Akvaryumda Aktif Karbon Etkisi Nedir?
Aktif karbon, klor, kloramin, tanenler ve fenoller gibi bir dizi çözünmüş kirletici bileşeni emer. Bu da akvaryum suyunun zamanla sararmasını önlemeye yardımcı olur. Akvaryumda aktif karbon, bazı önemli toksinleri ortadan kaldırmaz. Bunlar amonyak, nitrit ve nitrat gibi bileşenlerdir. Yüksek amonyak, nitrat ve nitrit gibi bileşenlerin akvaryumda kontrol altına alınabilmesi için akvaryum su düzenleyiciler kullanılmalıdır.
Ayrıca kurşun ve bakır gibi ağır metaller de aktif karbonla çıkarılmaz. Su kaynağınızda ağır metaller bulunuyor ise suyu akvaryuma aktarmadan evvel bir su arıtma ürünü kullanmalısınız.
Akvaryumda aktif karbon, balık rahatsızlıklarını tedavi etmek için kullanılan birçok ilacı emecektir. Bu yüzden, balıklar için suya ilaç ilave etmeden önce filtredeki bütün aktif karbon çıkarılmalıdır. Tedavi süreci tamamlandıktan sonra aktif karbonu filtreye dahil edebilirsiniz. Karbon, akvaryum suyunda kalan ilaç gibi bileşenleri temizleyecektir.
Aktif Karbonu Akvaryum Filtresine Yerleştirme
Akvaryumda aktif karbon kullanımında şunu unutmamak önemli: Aktif karbon, akvaryumda çok fazla döküntüye maruz kaldığında etkinliğini hızlıca kaybeder. Bu sebeple de filtredeki mekanik filtrasyon işleminden sonra aktif karbon yerleştirilmelidir. Akvaryumu temiz tutmazsanız ve filtrede birikintiler oluşursa, aktif karbonun etkili olmayacağını bilmelisiniz.
Aktif Karbon Değişimi
Akvaryumda aktif karbon kullanırken düzenli değişim yapmaya özen göstermelisiniz. Aktif karbon, sudan çektiği bileşiklerle yüklü olacağından, bir süre sonra doymuş hale gelir ve artık işlevini yerine getirmez. Bundan dolayı rutin olarak değiştirilmesi gerekir. Genellikle ayda bir değiştirilmesi ideal olacaktır.
Daha uzun süre beklerseniz, aktif karbon, sudaki toksinleri uzaklaştırma yeteneğini kaybedecektir. Suyun renginin sarardığını görüyorsanız ya da akvaryumdan kötü kokular gelmeye başladıysa; aktif karbonu değiştirme zamanı gelmiş demektir.