Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Arjantin Köpeği Özellikleri ve Bakımı

Abone Ol 
Arjantin Köpeği Özellikleri ve Bakımı

Arjantinli Mastiff olarak da bilinen Dogo Argentino, büyük boyutlu avcı ve koruyucu köpek ırkıdır. Arjantin köpeği şeklinde de tanınır. Kesik görünümlü kulakları ve büyük bir kafası vardır. Tüyleri genelde beyazdır.

Arjantin Köpeği Genel Özellikleri

Dogo Argentino, ilk kez köpek sahibi olacaklar için doğru bir alternatif olmayabilir. Devasa, oldukça hareketli, zeki, enerjik ve inatçıdır. Tüm hayatı boyunca ona koçluk yapmak, sosyalleşmesini sağlamak ve egzersiz yaptırmak için köpeğinizi iyi bir şekilde eğitmeniz gerekir.

Dogo’nun aşırı bir egzersiz aşaması var ve sürekli olarak aktif kalmak ister. Bu, tasmalı koşu arkadaşınız olmaktan, arama köpeği ve konut koruyucusu olarak geleneksel işlevine kadar her şeyi kapsar. Kısacası Dogo köpekler hiçbir şey yapmamaktan mutlu olmazlar ve boş kalmayı sevmezler.

Dogo’nun aşırı bir av sürüşü, güçlü bir koruyucu sezgisi ve bölgesel bir doğası var. Bu yüzden onu kişisel mülkünde tutmak önemlidir. Ayrıca sağlam ve güçlü bir köpek evi ideal bir seçim olacaktır.

Arjantin Köpeği

Dogo’lar için erken, sık sosyalleşme önemlidir. Onun, diğer insanlarla ve hayvan dostları ile etkileşime girmesini desteklemelisiniz. Dogo Argentino, ev halkıyla birlikte çok zaman geçirmeli.

Bahçede bir Dogo’yu zincirlemek ve ona çok az ilgi göstermek ya da onu ilgisiz bırakmak sadece acımasız değildir, muhtemelen onu saldırganlığa ve zararlı alışkanlıklara sürükleyen bir harekettir. Sıkılmış bir Dogo Argentino, zararlı bir Dogo Argentino’dur.

Arjantin Köpeği Fiziki Özellikleri

Arjantin köpeğinin fiziki özellikleri şunlardır:

  • Esas olarak beyaz bir Mastiff olan Dogo Argentino, devasa bir kafatasına ve sağlam çenelere sahip bir köpektir.
  • Yaklaşık 61-69 cm boyutunda ve 36 ila 45 kilogram arasındadırlar.
  • Kulaklar, genelde köpeğin agresif görünümünü yoğunlaştırmak için cerrahi olarak kesilir. Tüyler kısa, kalın ve temizdir, genellikle saf beyaz renktedir.
  • Dogo Argentino gözleri hem koyu kahverengi hem de koyu ela renginde olabilir ve burun deliği siyahtır.
  • Kuyruğu ise dizine kadar uzanır.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Alaskan Malamute (Alaska Malamutu/Alaska Kurdu) Köpek Irkı Tüm Özellikleri

Arjantin Köpeği Mizacı

Dogo Argentino, inanılmaz derecede etkili kişiliğe sahip bir köpektir. O, ailesinin sevgi dolu bir koruyucusu ve aynı zamanda bir yaban domuzunu ele geçirebilen vahşi bir avcıdır. Fakat iyi bir amaç olmadan hiçbir şekilde saldırgan olmamalıdır.

Arjantin Köpeği

İnsanları nezaketle karşılar ve ev içi eylemlerde iş birliği yapmaktan hoşlanır. Herhangi bir risk durumunda harekete geçecektir. İnsan evine adanmış olmasına rağmen, Dogo’nun özellikle sağlam bir av sürüşü vardır. Büyüyene dek kedi ve küçük köpeklerle birlikte tutulabilir ama büyüdükten sonra ayrı yerde tutulmalıdır.

Dogo, atletik ve güçlü bir köpektir. Gençken daha sağlam ve enerjiktir. Dogo köpeğinizin eğitimi için onun 6 aylık olmasını beklemeyin. Yoksa başa çıkmakta zorlanabilirsiniz. Mümkünse, onu 10-12 haftadan itibaren eğitmeye başlayın.

Arjantin Köpeği Sağlığı

Tıpkı tüm insanların hastalığı miras alma potansiyeline sahip olması gibi, tüm köpekler de genetik sağlık sorunları geliştirme potansiyeline sahiptir.

Yavru köpekler için bir sağlık güvencesi sağlamayan, size cinsin tanınmış bir sorunu olmadığını söyleyen herhangi bir yetiştiriciden kaçının. İyi bir yetiştirici muhtemelen güvenilir ve cins için geçerli olabilecek sağlık sorunları ve bunların meydana gelme sıklığı konusunda dürüst olacaktır.

Arjantin Köpeği

Dogo köpeklerin en sık karşılaştığı sağlık problemleri hipotiroidizm ve sağırlıktır. Pek çok dev ve büyük cins gibi, Dogo Argentino Mastiff de kalça displazisi geliştirebilir. Dogo’lar ayrıca glokom ve laringeal felce duyarlı olabilir.

Arjantin Köpeği Bakımı

Dogo’nun tımar edilmesi, tüy özellikleri sebebi ile oldukça basittir. Her üç ayda bir (veya kirlendiğinde) yumuşak bir köpek şampuanı ile yıkanması gerekir. Tüylerini ise haftada bir doğal köpek fırçası ile fırçalamanız yeterli olacaktır.

Kulakları her hafta kontrol edilmeli, istenirse temizlenmeli ve ayak tırnakları en kısa sürede kesilmelidir. Nazik bir köpek diş fırçası ve veteriner onaylı köpek diş macunu ile genel fırçalama, köpeğinizin diş ve diş etlerini sağlıklı bir şekilde korur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köpekte İshali Ne Keser? Köpeklerde İshal Rahatsızlığının Nedenleri Nelerdir? Tedavisi Nasıl Olmalıdır?

Arjantin Köpeği Beslenme Gereksinimleri

Birçok büyük ırk gibi, Dogo Argentino da biraz fazla köpek maması yemek ister. Neyse ki, gün içinde yeterince aktivite yaptığı sürece genellikle fazla kilolu olmaz. Yavru olarak günde üç öğün ve yetişkin olarak iki öğün mama yemesi yeterli olacaktır.

İkramları ise köpek ödül maması olarak vermeniz doğru bir harekettir. Kilo almaya eğilimli değildir, ancak bu cins eğitim söz konusu olduğunda biraz ikna edilmeye ihtiyaç duyar.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.