Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Aslan Köpeği (Çin Aslanı) Özellikleri ve Bakımı

Abone Ol 
Aslan Köpeği (Çin Aslanı) Özellikleri ve Bakımı

Bugünkü yazımızda sizlere aslan köpeği yani Çin aslanı köpek ırkı hakkında birçok detaylı bilgi veriyor olacağız. Yapılmış olan birçok araştırma neticesinde bu köpeklerin iki bin ila üç bin senelik bir tarihe sahip oldukları ortaya çıkmıştır. Yapılmış olan DNA analizleri sonucunda Çin aslanının dünyanın en eski köpeklerinden biri olduğu da kanıtlanmıştır.

En çok da Moğolistan, Çin ve Sibirya menşeisine sahip olan bu sevimli dost, birçok tarihçinin fikrine göre on üçüncü yüzyıl zamanlarında gerçekleşen Moğol İstilası sırasında orduya yardım eden bir köpek türü olarak tarihe geçmeyi başarmıştır diyebiliriz. Ünlü bir kaşif olan Marco Polo da birçok notunda Çin aslanının kızakları geçmek için görevlendirildiğini söylüyor.

Başka bir duyuma göre ise kraliçe Victoria, yavru olan bir Çin aslanı köpeğine oldukça benzeyen bir oyuncak ayıya sahiptir. Kraliçe, yanında köpek gezdirmesinin pek de uygun olmayacağını ifade ediyordu. Bu nedenle de bu köpeğe benzeyen bir oyuncak ayı yaptırmıştı. Tabii bu durumun bir aslı var mıdır asla öğrenemeyeceğiz.

Aslan Köpeği (Çin Aslanı) Fiziksel Yapısı Nasıl Olur?

Aslan Köpeği

İki Farklı Renkte Aslan Köpekleri

Aslan köpeği olarak da bilinen bu sevimli dostlarımızın kendine has birçok özelliği var. Son derece iri olmasıyla dikkat çeken bu köpekler hemen hemen elli santimetrelik bir boya ulaşabiliyor. Ortalama ağırlıkları ise yirmi ila otuz kilo kadar oluyor. Kürkü ise bir hayli kalındır.

Renk olarak siyah, krem, kızıl ve turuncu olabilirler. Kürkleri her zaman yumuşak olmaz. Sert tüylü olanları da vardır. Aslan olarak da bilinmeleri ise geniş kürklerinin bir aslanın yelesini andırmasıyla alakalı olmaktadır. Bu köpek ırkının kuyruğu tıpkı ponpona benzer diyebiliriz. Ağır kemiklidir, son derece kaslıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köpekler Üşür mü?

Kafatasları geniştir, kulakları ise her zaman için dik bir tiptedir. Dillerinin rengi ise genel olarak mor ve siyah renklerinin karışımından meydana gelmektedir. Dudak kısımları ise koyu lacivert olur. Bu özellikleri ile öteki köpeklerden belirgin bir biçimde ayrıldıklarını dile getirmemiz kesinlikle mümkündür.

Bu köpeklerle alakalı dile getirebileceğimiz bir başka husus ise son derece güçlü bir bünyelerinin olmasıdır. Sağlıklı yaşam olanakları ve kaliteli bir beslenme düzeni ile beraber ortalama olarak on beş seneye dek yaşam sürebildiklerini söylemeliyiz. Genelde evcil hayvan formunda beslenirler.

Bu köpekler eski zamanlarda günlük işler için de görevlendiriliyordu. Yani başka bir ifadeyle ne kadar sevimli görünseler bile fiziksel açıdan her daim güçlü bir hayvan olduğunu belli eder. Saldırmaz ama siz yine de onun sabrını zorlamayın. Ne olacağı belli mi?

Aslan Köpeği (Çin Aslanı) Mizacı Nasıl Olmaktadır?

Dışarıdan bir inceleme yaptığınızda son derece masum görünen bu köpeklerin birçok değişik özelliği vardır. Aslan köpeği her daim kararlı olmasıyla dikkat çeker. Azimlidir. Bu sebeple sahibinin de her zaman güçlü ve cesur olmasını ister. Şayet sahibi bu köpeğin dileklerini yerine getirmezse olaylar karışmaya başlar.

Bu nedenle bu köpek türünü henüz yavruyken eğitmeye başlamak büyük önem arz eder. Savunmacı bir köpektir. Sahibini ve evini korumaktan geri durmaz. Yabancı birini bazı zamanlar tehdit olarak algılar. Bir insana uyum sağlaması için belli bir zaman diliminin geçmesi en iyisi olacaktır.

Dost canlısı bir köpektir. Bu köpekler yeni gördüğü bir insanı fark eder. Fakat az da olsa yadırgayabilir. Bu tanışma kısmı geçince yeni insanlarla da arkadaş olmayı becerebilen bir cins olmaktadır, bu sebeple şefkatli yönü ortaya çıkacak demektir. Sevdiği bir bireyle ömrü boyunca dost kalabilen bir köpek olur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  7 Maddede En Büyük Köpek Irkları

Çok gururlu bir köpektir. Bazen sahibine gereksinim duymadığını belli eder ve tek başına hareket etmeyi görev edinmiş olur. Gururu agresif olmasına da neden olur. Eğer ona zarar verirseniz size saldırır, söyleyelim. Her zaman gönlünü hoş tutun. Zaten öyle tatlı ki, onu sevmeden duramayacağınızı şimdiden belirtelim.

Bu nedenle bir evde Çin aslanı beslenecekse eğer, farklı bir köpek daha beslenmezse en sağlıklısı olacaktır. Çünkü aynı cinsiyette olan diğer köpeklere ve kedilere karşı saldırganlık gösterebilir. Buna dikkat etmek gerekir. Bu köpekler fazla sosyal değildirler. Bu yüzden daha yavruyken onu sosyalleştirmeniz gerekir.

Aslan Köpeği (Çin Aslanı) Beslenme Durumu Hakkında Bilgiler

Bu köpeklerin sindirim sistemi son derece hassas olmaktadır. Bu sebeple beslenmelerine de dikkat etmeniz gerekir. Küçük öğünler biçiminde gün boyu beslemelisiniz. Bu, iki ağır öğünden çok daha sağlıklıdır. Birçok yetişkin aslan köpeği, gün içerisinde dört kez yemek yer.

Bu köpekler kilolarına, yaş ve boylarına göre farklı miktarda yiyecek yer. Mesela yavru olan bir Çin aslanı, yetişkin olan bir köpeğe göre çok daha az yiyecek tüketecektir. Ona vereceğiniz mamanın ve diğer besinlerin seviyesinden emin olamazsanız kesinlikle bir veterinerden yardım almanız gerekecek demektir.

Köpeğinizi çok fazla beslemeniz obez olmasına neden olur. Bu da sağlığı bakımından hiç de iyi bir şey olmaz. Bu sebeple ona vermeniz gereken gıda miktarını her zaman için iyi ayarlamanız lazım. Kesinlikle fazla et vermemelisiniz. Kuru mama, her daim yaş mamadan daha iyi ve sağlıklıdır.

Kuru olan mamalar, köpeğinizin dişlerine zarar vermez. Diş problemleri yaşamasının tamamen önüne geçer. Bu nedenle her zaman kuru mama tercih etmeniz gerekir. Bu köpekleri fazla etle beslerseniz bu da iyi bir düşünce olmayacak demektir. Fazla et tüketimi cilt sorunlarına neden olur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  American Foxhound (Amerikan Tilki Tazısı) Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

Bu nedenle pirinç, yumurta ve peynirle birlikte belli bir oranda da et verebilirsiniz. Ama sade et vermemeye dikkat etmeniz gerekiyor. Protein, köpeklerin beslenmesi konusunda önemli bir şeydir. Bu nedenle vereceğiniz besinlerin yüzde elli kadar protein içermesi lazımdır.

Bu köpeklere kemik verin. İki günde bir kemik yerse diş ve ağız sağlığı en iyi şekilde korunmuş olur. Şekerden uzak tutmalısınız. Tavuk kemiği, şeker, çikolata gibi besinler bu köpekler için zararlıdır. Bu sebeple bu tür gıdaları köpeğinizin ulaşamayacağı yerlere saklayın.

Herhangi bir besin türünden sonra köpeğiniz garip hareketler sergilerse hemen bir veteriner hekimden yardım isteyin. Bu köpekler uzun süre su içmezse hastalanır. Bu nedenle su kabını sürekli olarak değiştirin. Onu susuz bırakmamanız gerektiğini de unutmayın.

Aslan Köpeği (Çin Aslanı) Tüy Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Aslan köpeği her zaman doğru aletlerle beraber düzenli şekilde tıraş edilmelidir. Dişleri olan çelik yapıdaki bir tarak alın. Köpeği sabit bir yere oturtun. İlk kez tıraş ederken tarakla azıcık kürkünü tarayın. Toz ve çöp gibi şeyleri temizleyin. İkincide ise baş kısmından kuyruğuna doğru yavaş şekilde tarama yapın.

Bazı kısımlarda tarak zor bir şekilde hareket ederse bastırmamalısınız. Yoksa onun canı yanar, siz de üzülmüş olursunuz söylemiş olmak isteriz. Alt vücudunu ve göğüs kısmını tararken daha nazik davranın. Bu kısımlar hassas olduğundan daha özenli davranmalısınız. Ona her daim iyi davranmanız gerekecektir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.