Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Australian Terrier Köpek Irkı Tüm Özellikleri, Genel Bakım ve Sağlık

Abone Ol 
Australian Terrier Köpek Irkı Tüm Özellikleri, Genel Bakım ve Sağlık

Bu yazıda Australian Terrier köpek ırkına dair her bilgiyi bulabilirsiniz. Haydi gelin bu sevimli köpekleri beraber tanıyalım.

Karakter Özellikleri

Bu köpekler her daim cesur ve özgüvenli köpekler olarak dikkat çeker. Yılan ve fare avcısıdırlar. Bu nedenle biraz agresif tavırları vardır. Dost olarak ise her zaman sevecendirler. Duygularını belli etmekten hazzeden bir köpek ırkıdır. Uzun zaman boyunca tek başlarına kalmaktan pek hoşlandıklarını söyleyemeyiz.

Ailesi ile durmaksızın etkileşime girmeyi seven bir köpektir. Doğuştan olan ve eğitim vererek önüne geçilemeyen içgüdülere sahiptir. Bunların ilki toprağı kazmaktır. Öteki ise fare ve öteki ufak hayvanları sürekli olarak kovalamalarıdır. Bir diğer dikkat çekici fonksiyonları da harika bir şekilde zıplama özellikleridir.

Bu köpekler genetik olarak bekçi içgüdüsü ile doğmaktadır. Eve gelen bir yabancıyı ya da hayvanı anında hisseder ve buna tepki verirler. Terrier ırkının tamamında olduğu üzere cana yakın oldukları için dik başlı olurlar. Öteki köpeklere kabadayılık yapabilirler. Genel olarak yetişkin erkek köpekler, yetişkin erkek köpeklerle çok iyi anlaşamıyor diyebiliriz.

Tarihçesi

Australian Terrier

Çimde Bir Australian Terrier Köpek Irkı

Bu köpekler, Avustralya dolaylarına yerleşmiş olan toprak sahipleri aracılığıyla yetiştirilen en ufak teriyer ırkıdır diyebiliriz. Bu köpekler, Avustralya’da yetiştirilen ve tanınan ilk köpek cinsi olma özelliğini de içerisinde barındırmaktadır. Bu köpeklerin üretilmesinde İngiltere’nin bekçi köpekleri kullanıldı. Dışarıdan gelmiş olan bu köpeklerin cinsleri konusunda net bir kayıt yoktur. Scotch dog of Great Britain, Cairn Terrier, Skye Terrier, Yorkshire Terrier ve Dandie Dinmont Terrier gibi ırkların atalarının kullanıldığı söyleniyor. Elde edilmiş olan köpek ırkı dilenen forma ulaşınca da ilk defa 1897 senesinde Avustralya Terrieri adıyla anılmış, 1933 senesinde de İngiltere Kennel Kulübü, 1960 senesinde de AKC tarafından resmi şekilde onaylanmış ve kayda alınmıştır.

Fiziksel Özellikleri

Australian Terrier köpek ırkının fiziksel özelliklerini de sizlere birer birer tanıtmak istiyoruz. Bu köpekler oyuncak ırk boyutundadır. Erkek olanında yükseklik 23-28 cm olurken, dişi olanı da aynı boyuttadır. Kiloları da 4-6 kg kadar olur. Gelelim tüy özelliklerine! Bu köpeklerin tüyleri orta uzunlukta olmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Norwich Terrier Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

Çift katmanlı, düz, sert, sık ve alt kısmı tamamen yumuşak olan tüylere sahip olmasıyla dikkat çeker. 2 haftada bir defa fırçalanması yeterli olacaktır. Az tüy döken bir köpektir. Ten rengi, mavi, kum rengi ve düz kızıl renklerde görülmesi mümkün olan bir köpek ırkıdır diyebiliriz.

Bakımı

Bu köpekler çok az tüy döken bir ırktır. Bu nedenle tüy bakımı minimum olabilir. Haftada bir defa tüylerini fırçalayıp yağ salgılarını bir anda uyarıp kürkün parlamasını sağlayabilirsiniz. Irk standardı bakımından sert bir tüy yapısı vardır. 1 aydan daha çok yıkamamalı, kuruturken de fırçalama işlemini tekrarlamalısınız.

Kulak ve göz etrafında yer alan tüyleri uzayınca kısaltmalısınız. Tırnaklarını da düzenli bir biçimde kesmeli ya da bir köpek kuaförüne kestirmelisiniz. Aksi halde oyun oynarken canınızı istemeden de olsa yakabilir. Bu gibi durumlara dikkat etmekte fayda var diye düşünüyoruz.

Çocuklar ve Hayvanlar ile İletişimi

Bu köpekleri ufak çocuklarla tek başına bırakmayın. Çocuğunuz bu köpeğin sabrını zorlarsa zarar görebilir. Eğer bir de köpeğin tırnakları uzunsa sorun daha da ilerleyecek demektir. Bu yüzden sizin gözetiminiz altında oynamalarına müsaade edebilirsiniz. Sakin bir çocuğunuz varsa sorun yok demektir. Öteki köpeklerle çok iyi anlaşamaz. Özellikle kendi ırkından erkek ve yetişkin olan köpeklerle sorunlar yaşayabilir. Yine de ufakken sosyalleştirmeyi unutmayın.

Beslenme

Kaliteli kuru köpek mamaları ile bu güzel varlıkları her daim ölçülü olacak şekilde besleyebilirsiniz. Bu köpekler eklem hastalıklarına ve enflamatuar türdeki hastalıklara yatkınlık gösterir. Diyabet de bu hastalıklar arasında yer alır. Australian Terrier köpek ırkının sağlığını korumak için kilo boy dengesi gerekir.

Bunun için de beslenmesine her daim özen göstermelisiniz. Ufak ırklara özel şekilde üretilen mamalar gelişim dönemi ve aktivite düzeyi de göz önüne alınarak verilmeli. Bu tür durumlara yeteri kadar dikkat ederseniz herhangi bir problemle karşılaşma olasılığınız da düşecek demektir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Cane Corso Italiano Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

Sıkça Sorulan Sorular

Bu köpeklerle alakalı sorulan birçok soru olduğunu ifade edebiliriz. Haydi gelin her bir soruyu beraber yanıtlayıp bilgilenelim.

Australian Terrier Köpek Irkı Kaç Tane Yavru Köpek Doğurur?

Bu köpekler hemen hemen dört tane bebek doğurur. Yavru sayısının artması durumunda bu ufak köpeklerin doğumunun sezaryen usulü ile yapılması gerekebilmektedir. Bu sebeple gebelik zamanının ilk kısımları itibarıyla veteriner hekim gözetiminde olmaları lazımdır diyebiliriz.

Fazla Tüy Döker mi?

Az ve orta seviyede tüy döken bir köpek ırkı olmaktadır. Bakımlarını yapmak zahmetsiz olur diyebiliriz. Haftada bir defa yumuşak uçlu bir fırçayla tüylerinin fırçalanması kafidir. Tırnaklarını da ayda bir keserseniz iyi olacak demektir. 3 ayda bir ciltlerine zarar vermeyen köpek şampuanı ile yıkanması lazımdır.

Kaç Saat Süresince Uyku Uyuyan Bir Köpek Irkıdır?

Hareketli köpeklerdir. Gün boyu koşturup hoplar ve zıplarlar. Bu köpekleri miskin biçimde uyurken görmeniz zordur. Bu köpekler genel olarak aileleriyle beraber uyur ve 10 saat de uyanmazlar diyebiliriz.

Eğitimi Nasıl Olmalıdır?

Zor bir eğitimleri olduğunu söyleyebiliriz. Rutin durumlardan hemen sıkılırlar. Uzun zaman boyunca komut öğrenmeye çalışmak onlara pek uygun değildir. Eğitimleri esnasında bu köpek ırkını eğlendirecek yolların keşfedilmesi lazımdır. İnatçı köpeklerdir. Yavruluk zamanlarında tüm eğitimlerini vermeniz gerekir.

Kaç Kilo Olmalıdır?

Ufak ve kolayca taşınabilen bir köpek ırkıdır. 4-7 kg kadar olmaları gerekir. Boyları en çok 28 cm olur. Kilo almaya orta halde yatkın olurlar. Düzenli bir veteriner hekim kontrolü ile kilo-boy dengesini takip etmek lazımdır. Aksi halde fazla kilo alarak çeşitli hastalıklarla mücadele edebilir

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.