Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Balıklar Acı Hisseder Mi?

30.01.2023
1.150
Abone Ol 
Balıklar Acı Hisseder Mi?

Balık besleyenlerin merak ettiği hususlardan biri de balıklar acı hisseder mi sorusunun cevabıdır. Balıkların acı hissedip hissetmediğini öğrenmek istiyorsanız; detayları açıkladık!

Balıklar Acı Hisseder Mi? Hissetmez Mi?

Balıklar Acı Hisseder Mi?

Balıklar, favori evcil canlılar arasında yer alır. Balık beslemek, ona balık yemi sunmaktan öteye gider ve balıkların dünyasını anlamayı da gerektirir. Balık bakmayı planlıyorsanız; sevimli dostunuzun dünyasına dair çeşitli bilgiler edinmenizde yarar var. Bu hususta balıkların acı çekip çekmediğini de bilmelisiniz.

Birçok insanın inandığının aksine balıklar, son derece zeki canlılardır ve duyguları hissederler. Belki biz insanlar gibi değildir acı çekişleri ama bu durum onların acı çekme kapasitelerinin olmadığı ya da hissetmedikleri anlamına gelmez. Balıklar acı hisseder mi diye soruyorsanız; evet, balıklar acıyı deneyimler.

Balık dostlarımız etkileşime girer, oyunlar oynar, sosyal yaşamları ve hiyerarşileri vardır. Kendi aralarında belirli iletişim yöntemlerini kullanırlar ve hatta kültürel gelenekler bile geliştirirler. Balıkların eşsiz kişilikleri vardır. Öğrenme ve ezberleme yeteneğine sahiptirler. Şüphesiz ki bu hayvanlar, memeliler ve insanlar gibi hisseden canlılardır.

Neşe, korku, stres ve depresyonu da hissederler. Tıpkı iştahlarını kaybedebildikleri, hiperventilasyon yapabildikleri ve kendilerini kötü hissettiklerinde kayıtsız kalabildikleri gibi diğer birçok şeyi de ruhsal olarak yaşarlar.

Genel olarak hayvanların hayatta kalmaları, büyük oranda acıyı hissedebilmelerine bağlıdır. Çünkü bu şekilde tehlikeyi anında algılayabilirler ve yaralanmadan ya da ölmeden kurtulabilirler. Yani acı aslında yaşamda kalmaları için şarttır ve bu durum balıklar için de geçerlidir.

Balıklar Acıyı Nasıl Hissedebilir?

Balıklar acı hisseder mi diyenler için diğer önemli bilgilerden söz edelim. Balıkların acı hissettiğini kanıtlayan birçok farklı çalışma yapılmıştır. Balıklar, ağrı sinyallerini alan ve işleyen bir sinir sistemine ve nosiseptörlere sahiptir. Aynı zamanda, biraz duygusal hasar gördükleri zaman farklı davranırlar.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Beta Hangi Balıklarla Yaşar?

Balıklar yalnızca acıyı hissetmekle kalmazlar. Buna ek olarak acıya yol açan durumlardan ders çıkarıp, tekrar bu acıları yaşamalarını da önlerler. Balıklar acıyı diğer hayvanlar gibi ifade edemezler. Doğal olarak insanlar gibi de ifade edemezler… Örneğin, ifadelerini değiştirmedikleri ya da su içinde ses çıkaramadıkları için acıyı hissetmedikleri düşünülür.

Balık dostlarımız, diğer hayvanlar ve insanlardan daha farklı ortamlarda yaşadıkları için çoğu insan balıklara karşı daha az empati duyar. Yine de balıkların acı çektiklerine dair çeşitli araştırmaların yapıldığını ve bunun doğruluğunun kanıtlandığı hatırlatırız.

Aslında, acıya dair farkındalıkları bizimkinden farklı olsa da, acıyı bize çok benzer bir şekilde hissettikleri yakın zamanda kanıtlanmıştır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.