Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Barınaktan Kedi Sahiplenme Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Abone Ol 
Barınaktan Kedi Sahiplenme Hakkında Bilmeniz Gerekenler
4905.00₺

2619.55₺

N&D Tahılsız Tavuklu ve Narlı Kısırlaştırılmış Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
650.00₺

575.55₺

Kıtır Tavuklu Yetişkin Kuru Kedi Maması 15 kg

Ürünü İncele
2635.00₺

1695.55₺

Pro Plan Sterilised Somon Balıklı Kısır Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
621.50₺

454.77₺

Purina Gourmet Gold Kıyılmış Tavuklu Konserve 85 gr 24 Adet

Ürünü İncele

Barınaktan kedi sahiplenme nasıl olur? Evinizi bir kedi ile paylaşmak istiyorsanız, cins bir kedi satın almayı düşünmeden önce barınaktaki yuva bekleyen çaresiz kedilere bakmanızı öneririz. Barınaklarda neredeyse her cinsten, her yaştan bir hevesle alınıp daha sonrasında sokağa atılan kediler mevcuttur. Sizden tek istedikleri sıcak bir yuva ve ilgidir. Bu nedenle satın almadan önce yakınınızdaki birkaç barınağı ziyaret ederseniz belki de fikriniz değişebilir.

Barınaktan Kedi Sahiplenme

Barınağa gittiğinizde kediler size en az köpekler kadar sıcak davranacaklardır. Sizin yapmanız gereken tek şey size en sıcak davranan kediyle bağ kurup, onu sahiplenmek. Böylelikle satın alacağınız kediye kıyasla aranızda çok daha güçlü bir bağ oluşur.  Sahiplenilen kediler sahiplerine öyle bir minnet duyarlar ki, adeta bu minnet duygusu ile onları sevgiye boğabilirler.

Fark ettiyseniz cümlemin başında evinize bir kedi almak istiyorsanız değil evinizi bir kediyle paylaşmak istiyorsanız dedim. Çünkü kediler öyle ruh haline sahip hayvanlardır ki bazen kendi evinizde kendinizi misafir gibi hissedebilirsiniz. Kediniz sizin olan her şeyi sizden çok daha fazla sahiplenecektir.  Sizinle neredeyse 15 sene birlikte yaşayacak ev arkadaşınızı sahiplenmeden önce düşünmeniz gereken belli başlı şeyler vardır.

Barınaktan Kedi Sahiplenme Şartları Nelerdir?

Aslına bakarsanız barınaktan kedi sahiplenmekte herhangi bir zorluk yoktur. Tek önemli olan unsur, kedi sahiplenmek isteyen insanların kediye bakacak uygun koşullara sahip olmasıdır. Bu uygun koşulları, yaşadığı evden tutun çalıştığı işe kadar birçok unsur oluşturabilir. Kişi bu koşulları sağladıktan sonra, barınağa gitmelidir.

Barınağa gittiğinizde öncelikle size bir form verirler. Bu formun içinde daha önce hayvan bakıp bakmadığınızla ilgili sorular vardır. Aynı zamanda evinizin kaçıncı katta olduğu, siz uzak bir yere gittiğinizde sahipleneceğiniz kediye kimin bakacağı gibi konular da barınak görevlileri için önemlidir.

Başta bu sorular karşısında kendinizi sorguda gibi hissetseniz de tüm bunlar sevgili dostumuzun huzurlu bir ortamda yaşayacağından emin olmak içindir. Eğer siz de gerçekten kedileri seviyorsanız, uygun koşulları sağlamadan kedi sahiplenmemelisiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Van Kedisi Irkı, Karakteri ve Özellikleri

Barınaktan Kedi Sahiplenme: Barınaktan Sahiplenilen Kediler Nasıl Beslenmeli?

Tüm hayvanlarda olduğu gibi kedilerin de beslenmesi çok önemlidir.  Sevimli dostunuzun yaşlılığının sağlıklı bir şekilde geçmesini istiyorsanız kedinizin beslenmesine son derece özen göstermelisiniz. Tabii ki sevimli kedimiz için tek önemli olan yemek değil, aynı zamanda su da çok önemlidir.

Kedilerin her zaman bir köşede temiz suyu bulunmalıdır. Çünkü onların ne zaman susayıp susamayacağını bilemeyiz. Bu nedenle de muhakkak suları taze ve dolu olmalıdır. Aynı şey mamaları için de geçerlidir.

Kediler köpekler gibi belirli saatlerde beslenmezler. Onlar daha şahsına münhasır hayvanlardır. Bu nedenle de mama kaplarını belirli aralıkta çıkarmak yerine her zaman dolu bir şekilde mama yediği ortamda bulundurmanız gerekir. Kediler sizin istediğiniz saatlerde değil canları istediği zaman yemek yemeyi tercih ederler.

Mama tercihine gelecek olursak, kediler siz neye alıştırırsanız onları yemeyi severler. Bu nedenle kedinizi ev yemeklerine alıştırmamalısınız. Çünkü ev yemekleri kedilerde obezite sorunlarına yol açabilir.

Kediler, ırkına uygun şekilde belli gramajlarla kuru mamayla beslenmelidir. Kuru mamanın yanında ek olarak yaş mama da verilebilir. Ancak yaş mamanın fazla verilmemesinde fayda vardır.  Çünkü yaş mama, fazla tüketildiği zaman, yapısından dolayı sevimli dostlarımız da diş sorunlarına yol açabilir. Mama seçiminde en önemli birinci unsur, mamanın yüksek besin değerine sahip olmasıdır; ikinci unsur ise kedinizin mamayı sevmesidir.

Kediler çok inatçı hayvanlardır. Bu nedenle onun için seçtiğiniz mamayı beğenmediği zaman ne yaparsanız yapın yemeyecektir. Bu yüzden de mama seçiminde çok dikkatli olmalısınız. Besleyici kedi mamaları için TIKLAYINIZ!

Barınaktan Kedi Sahiplenme: Barınaktan Yavru Kedi Sahiplenme

Evet, tüm hayvanlar çok sevimli ancak kabul edelim ki yavruları çok daha fazla seviliyor. Barınağa gittiniz, minik mi minik bir yavru kediyle eve döndünüz. Ne yapmanız gerekiyor? Öncelikle, yavru kediniz yeni doğduysa tuvaletini bile kendi yapamayacaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  British Kedi Irkı Hakkında 6 Önemli Bilgi

Yavru bir kedi sahiplenmek istiyorsanız onu asla yalnız bırakmamalısınız. Düzenli bir işte çalışıyorsanız, ya da okula gidiyorsanız yani kediniz evde uzun saatler boyu yalnız kalacaksa yavru kedi sahiplenmemelisiniz. Barınaktan kedi sahiplenme konusunda şunları unutmamalısınız:

  • Yavru kediler, kedi biberonu ya da şırınga yardımı ile beslenirler. Sütü sade bir şekilde vermek yerine suyla karıştırmalısınız. Suyla karıştırılan süt, kedinizin ishal olmasını engelleyecektir.
  • Yavru kedilerin, tuvaletlerini anneleri yaptırır. Ancak annesi olmayan kedilerin anüsüne ıslak bir mendille ya da bezle hafif bir baskı uygulayarak tuvaletini yapmasını sağlayabilirsiniz.
  • Gözleri sık sık çapaklanan yavru kedilerin gözlerini ılık bir bezle silebilirsiniz. Böylelikle gözlerinin mikrop kapma riski düşecektir.
  • Yavru kediler uyurken annelerinin sıcaklığını isterler. Yuvalarına rahat uyumaları için pet şişenin içinde ılık bir su koyabilirsiniz. Ilık su onlara anne sıcaklığı verecek ve geceleri ağlamamalarını sağlayacaktır.
  • Kısacası yavru kedi sahiplenmek, yetişkin bir kedi sahiplenmekten çok daha zordur. Çok fazla ilgi, sabır ve zaman gerektirir. Eğer bunları sağlayamayacaksanız, yaşı biraz daha büyük bir kedi sahiplenmenizi öneririz.

Barınaktan Kedi Sahiplenme: Kediyi Sahiplendiniz Peki Ya Sonra?

Barınaktan minik dostunuzu sahiplendikten sonra yapmanız gereken ilk şey, onu güvenilir bir veterinere götürmektir. Çünkü aynı evi paylaşacağınız hayvan dostunuzun bir hastalığının olup olmadığının araştırılması hem sizin sağlığınız için hem de kedinizin sağlığı için önemlidir. Örneğin, kedinizin bulaşıcı bir hastalığı varsa veterinere götürdüğünüzde buna müdahale edilecek, size ve evinizde yaşayan diğer bireylere geçmeyecektir. Aynı zamanda hastalığa erken teşhis koyulduğu için, sevimli dostunuzun tedavisi çok daha kolay olacaktır. Kedi sağlık ürünleri ile kedinizin sağlığını destekleyebilirsiniz.

Barınaktan Kedi Sahiplenme: Eviniz Sevimli Dostunuz İçin Hazır Mı?

Bir kedi sahiplenmeye karar verdiğini zaman, evinizi tamamen kedinize göre düzenlemelisiniz. Eğer bunu yapamayacaksanız en baştan kedi sahiplenmekten vazgeçmelisiniz. Çünkü kediler, rahatlarına düşkün hayvanlardır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kedi Dişleri, Diş Anatomisi ve Diş Sağlığı Üzerine 5 Bilgi

Öncelikle, kedinizin güvenliğini sağlamalısınız. Kediler zıplamayı, yüksek yerlerden atlamayı çok severler. Eğer ki eviniz yüksek katta ise, pencerelerinize ve balkonunuza kedinizin geçemeyeceği demirler yaptırmalısınız. İkinci olarak, kedi tuvaletinin yeri çok önemlidir. Kedinizin kumunu, tuvaletini rahat yapabileceği bir yere koymalısınız.

Çoğu kedi kalabalık, gürültülü ortamlarda tuvaletini yapmaktan hoşlanmaz. Üçüncü olarak, kedinizin yemek ve su kabı her zaman dolu, temiz ve sabit bir yerde durmalıdır. Son olarak ise, kedinizin oyalanacağı oyuncakları ve tırmanma ihtiyacını karşılayacağı bir hasırı olmalıdır. Böylelikle evdeki perdelere, avizelere ve koltuklara zarar vermez. Ayrıca, kediniz için kedi tuvaleti, kedi yatağı gibi malzemeleri mutlaka hazır etmelisiniz.

Barınaktan Kedi Sahiplenme: Kediler Tuvalete Nasıl Alıştırılır?

Barınaktan sahiplendiğiniz kedinize evde tuvalet eğitimi vermeniz o kadar da zor bir olay değildir. Kediler zaten içgüdüsel olarak, tuvaletini kuma yapıp gömmeye meyilli hayvanlardır. Bu yüzden de tuvalet eğitimleri köpeklerden çok daha kolay bir şekilde verilir.

Tek yapmanız gereken şey, kedinize tuvaletini yapacağı kumdan bir alan belirlemek ve kedinizin tuvaletinin geldiğini hissettiğinizde onu, tuvalete doğru yönlendirmek. Bu şekilde Kedinizin çok kısa bir sürede tuvalete alıştığını gözlemleyebilirsiniz. Aynı zamanda gün içinde kedinize tuvalet olarak belirlediğiniz alanda sevdiği oyuncaklarla birlikte vakit geçirirseniz bu süreci çok daha kısa sürede tamamlamanız mümkündür. Kediyi tuvalete alıştırmak için özel kedi tuvaleti satın almanız iyi bir yöntem olacaktır.

Eğer sahiplendiğiniz kedi, evde yalnız olmayacaksa yani başka kedi ya da kediler de varsa işiniz çok daha basit olacaktır. Çünkü kediler çok iyi gözlemcidir. Diğer kedilerin içgüdüsel olarak tuvaletini nereye yaptığını gözlemleyerek öğrenebilirler. Böylelikle minik dostunuza ek olarak bir tuvalet eğitimi vermenize gerek kalmaz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.