Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Barınaktan Köpek Sahiplenmek İçin Gerekenler

22.12.2021
1.997
Abone Ol 
Barınaktan Köpek Sahiplenmek İçin Gerekenler

Barınaktan köpek sahiplenmek, hayvanseverler için önemlidir. Sahipsiz hayvanlara yuva açmak isteyenler için atılabilecek en önemli ve doğru olan adım hayvan sahiplenmektedir. Günümüzde maalesef ki sokak hayvanları sayısı gittikçe artmaktadır. Yuva isteyen, sıcak bir ortamdan mahrum kalmış, açlık çeken köpeklerin sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Sahiplenilmeyi bekleyen onlarca köpek varken köpek satın almak oldukça yanlış bir karar olarak görülmektedir.

Barınaktan Köpek Sahiplenmek İsteyen Kişilerden Herhangi Bir Ücret Talep Edilir mi?

Köpek sahiplenmek isteyen kişilerin öncelikle kurum genelinde şart koşulan maddeleri incelemeleri ve bilmesi gerekmektedir. Barınaktan köpek sahiplenme şartlarının koyulmasının asıl sebebi, köpeklerin dostlarından ayrılıp daha güvenilir bir ortama gidip gitmeyeceklerini öğrenmek ve sahiplenecek kişilerin sorumluluklarını yeterli ölçüde yerine getirip getirmeyeceklerini gözlemlemek içindir.

Terk edilmiş ya da hiç sıcak bir ortamda büyüyememiş hayvanların daha güvenilir ve sıcak ortamda yaşayabilmeleri adına bu şartlar oldukça önemlidir. Barınaktan hayvan sahiplenmek için herhangi bir ücret talep edilmez, edilmemelidir de zaten. Köpek sahiplenme şartları kurumdan kuruma değişebilmektedir. Ancak genel olarak her kurumun aynı şartları koyduğu maddeler bulunmaktadır.

Barınaktan Köpek Sahiplenecek Kişilerin Bilmesi Gerekenler

Barınaktan köpek sahiplenmek için önce, kurum tarafından belli belgeler istenmektedir. Bunları kısaca şöyle açıklayabiliriz:

  • Köpeklerin sahiplenildikten sonra yaşayacakları mekanın fotoğrafları istenir.
  • Köpeklerin yaşayacakları evin ikametgah bilgileri istenir.
  • Sahiplenecek kişilerin üzerine kayıtlı olan su, telefon ya da elektrik faturası istenmektedir.
  • Sahiplerin iletişim bilgileri istenmektedir.
  • Eğer köpekler işyerlerinde yaşayacaklarsa vergi levhasının bir örneği de istenebilmektedir.

Bu isteklerin yanında sahiplerin detaylı bir form doldurması da istenebilmektedir. Bu formlar sayesinde köpeklerin farklı hayvanlarla birlikte yaşayıp yaşamayacağı, gün içinde kaç saat yalnız kalacakları, kontrol ziyaretlerine izin verilip verilmeyeceği, sahiplenilecek köpeklerin ilerde kısırlaştırılıp kısırlaştırılamayacağı gibi soruların cevaplarını bulmak daha kolaydır. Bu sorular sonrasında barınak yetkilileri cevapların uygunluğunu değerlendirmeye alıp başvuru için gerekli olan evrakları da kontrol ederek onay verirler.

Köpek Sahiplenmeden Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

Köpek sahiplenmeden önce iyice düşünülmeli ve sahiplenme bilincinin kafanızda tam oturmuş olması gerekmektedir. Köpekler koşulsuz sevgi ve sabırla büyütülmelidir. Bu yüzden eğer aklınızda en ufak bir soru işareti varsa dahi sahiplenme konusunda tekrardan bir düşünmeniz faydalı olacaktır. Her canlı gibi köpeklerin de sağlıklı olması gerekmektedir. Onlarla yaşamanız hem kendinizin ve çocuklarınızın kişisel gelişimleri adına hem de sahiplenilecek köpekler adına oldukça yararlı olacaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Cesky Terrier Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

Ayrıca köpekler ile büyüyen bebek ve çocukların kişisel gelişimlerinin daha da arttığı, çevre ile daha uyumlu hale geldikleri, özgüven sahibi oldukları, her anlamda sorumluluk ve başarı sahibi oldukları görülmüştür. Köpekler evdeki neşeyi arttırmanın yanında size sıkı bir dost ve arkadaş da olacaktır. Köpekleriniz için ayıracak zamanınız olsa dahi acil ve ani durumlarda onları emanet edebileceğiniz birsinin olması da oldukça önemli bir konudur.

Eğer sık sık birine emanet etme ihtiyacı duyacaksanız, emanet edeceğiniz kişiyle köpeğinizi sosyalleştirmeye çalışmalısınız. Bu sayede köpeğinizin yabancılık çekme ve mutsuz olma durumlarını engellemiş olacaksınız. Köpek sahiplendikten sonra rutin bir şekilde veteriner hekim ziyaretlerini gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Siz fark etmeseniz dahi herhangi bir sorun oluştuğunda erken teşhis oldukça önemli olacağından bu ziyaretleri aksatmamanız gerekmektedir. Ayrıca köpeklerinizin gelişim ve büyüme süreçleri için son derece iyi beslemeniz gerekmektedir.

Köpeklerinize uygun köpek mamaları verip düzenli olarak kişisel bakımlarını da yapmanız gerekmektedir. Köpekler de tıpkı insanlar gibi hastalanabilirler. Bu yüzden köpek sahiplendikten sonra eğer köpeğinizde herhangi bir farklılık görüyor ve şüphelendiğiniz şeyler varsa vakit kaybetmeden bir veteriner hekime göstermeniz en doğrusu olacaktır. Tüm bu şartların sağlanması için de iyi bir maliyet gerekeceğinden dolayı köpek sahiplenmeden önce bu maliyetleri karşılayıp karşılamayacağınız da düşünüp ona göre karar vermeniz en mantıklısı ve doğrusu olacaktır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.