Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Barınaktan Köpek Sahiplenme Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Abone Ol 
Barınaktan Köpek Sahiplenme Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Barınaktan köpek sahiplenme, birçok insanın düşüncesi olabilir. Bir köpeğimizin olması, onunla bir evi paylaşmak hemen hemen hepimizin hayalidir. Ancak istediğimiz köpeği satın almadan önce, bir hevesle satın alınıp barınağa bırakılan köpeklere bakmaya ne dersiniz? Bir süre ev hayatına alıştırılıp, daha sonrasında halıya tuvaletini yaptı, havladı ya da tüy döktü gibi bahanelerle barınaklara bırakılan çocuklarımızın hepsi sevgi ve iyi bir yuva bekliyor.

https://www.youtube.com/watch?v=81eezwH0_Pc

Köpek almak veya sahiplenmek evinize bir eşya almak kadar basit bir eylem değildir. Çünkü eşyadan sıkıldığınız zaman onu atabilirsiniz, birine verebilirsiniz ya da değiştirebilirsiniz. Eşyalarınız canlı değildir ve en önemlisi de sizinle duygusal bir bağ kurup size alışmazlar. Ama köpekler? İnsan çocuğunu sokağa atabilir mi? Sizi karşılıksız seven sevimli dostlarımızla yaşamaya karar vermeden önce aşağıda sıraladığımız maddelere bir göz atmanızı öneriyoruz.

 

Barınaktan Köpek Sahiplenme Konusunda Yeterince Bilinçli Misiniz?

Barınaktan köpek sahiplenmek istiyorsanız, öncelikle bu sürecin nasıl işlediğine dair bilgi edinmelisiniz. Sahiplenme sürecinin öncesinde ve sonrasında neler yapmanız gerekiyor, bir köpek sahiplenmek için şartlarınız uygun mu sorularının cevaplarını iyice araştırmanız gerekiyor. Sonrasında kendinizin ve sahipleneceğiniz köpeğin karakterini analiz etmelisiniz. Çünkü iyi anlaşmanız çok önemlidir.

Tüm bu adımları hallettikten sonra ise düşüneceğiniz tek şey, bir köpek sahiplenmenin maddi boyutunu kaldırıp kaldıramayacağınızdır. Çünkü köpek bakmak, masraflı bir iştir. Köpeğinizin köpek maması, aşı, veteriner kontrolleri gibi asgari düzeyde ihtiyaçlarını karşılayacak maddi durumunuz yoksa köpek sahiplenmeyi bir kere daha düşünmenizi öneririz.

Barınaktan Köpek Sahiplenme: Satın Alma Sahiplen!

Her zaman hayvan dostlarımızın satın alınmaması, sahiplenilmesi gerektiğini savunuyoruz. Çünkü barınaktaki hayvanların çoğu, bir zamanlar ailesi olarak benimsediği acımasız insanlar tarafından terkedilmiş köpekler oluyor. Acımasız insanlar diyorum. Çünkü bir hayvana iyi imkanlar, rahat bir ev ve sevgi dolu bir aile sunduktan sonra onu terk etmek acımasızlıktır. Terk edeceksek, en baştan sahiplenmemeliyiz. Köpekler bizim bir hevesle alıp, hiç giymediğimiz kıyafetlerimiz değildir.

Köpek sahiplenmek evlat edinmeyle aynı şeydir ve bu durumun da belli başlı şartları vardır. Köpek, eşe, sevgiliye, arkadaşa sürpriz olsun diye hediye olarak alınmamalıdır. Çünkü karşımızdaki insanın köpek bakacak bilinçte olup olmadığını bilmiyoruz. İşte tam da bu nedenle köpekler satın alınmamalı, sahiplenilmelidir. Siz köpekleri satın aldıkça, barınağa terk edilen köpek sayısı daha da artıyor. İnsanlarımızın bu konuda bilinçlenmesi ve heves uğruna köpek almaktan vazgeçmesi gerekiyor.

Siz arkadaşınıza sizinle arkadaş olması için para veriyor musunuz? Cevabınız evetse, diyebileceğim bir şey yok. En yakın satıcıdan kendinize pahalı mı pahalı bir köpek alabilirsiniz. Ama bize göre kimse arkadaşını satın almaz. Bu nedenle de size en iyi dostunuz olacak köpeğinizi, satın almak yerine sahiplenmenizi öneriyoruz.

Maddiyatın yanı sıra köpeğinize ayıracak vaktinizin olup olmaması da, sahiplenme sürecinde en önemli kriterlerden biridir. Çünkü, köpeklerin çocuklardan hiçbir farkı yoktur. Onlar da çocuklar gibi oyun, ilgi, sevgi ve hatta parka gitmeyi beklerler. Onlara hak ettiği ilgiyi göstermediğinizde ya psikolojileri bozulup bunalıma girerler, ya da siz evde yokken evinize zarar vererek tepkilerini gösterirler.

Genelde her ikisini de yaptıkları zaman, acımasız insanlar tarafından barınağa mahkum edilirler. Genellikle köpeğin agresif ya da huysuz bulunduğu bunun gibi durumlarda hiçbir sahip kendine “köpeğime yeteri kadar ilgi gösterdim mi?” diye sormaz.  Bir bebekle ilgilenecek vaktiniz yok ise, bebek yapmaya karar verir miydiniz? Bu mantıkla düşünürsek her şey çok daha kolay olacaktır.

Köpek Bakabilmek İçin Yeteri Kadar Sabra Sahip Misiniz?

Bir köpeği sahiplenmeniz için, maddiyat ve istek yeterli değildir. Aynı zamanda köpeğinize yeterli sevgiyi ve sabrı göstermeniz gerekmektedir. Özellikle yavru köpeklerin tuvalet eğitimi sırasında sabır en önemli etkenlerden biridir. Köpeğinizin eğitimi için ne kadar sabırlı davranırsanız köpeğiniz o kadar sağlıklı ve itaatlere uyan bir köpek olacaktır. Ancak sabırsız davranırsanız, köpeğiniz hem eğitimini tamamlayamaz hem de psikolojik sorunlar yaşayabilir. Köpek eğitim ürünleri ile bu süreci daha kolay atlatabilirsiniz.

Aynı zamanda, sevimli dostlarımızın enerjilerini atmaları için egzersiz yapmaya da ihtiyaçları vardır. Bu egzersizler köpeğinizin ırkına ve yaşına göre değişir. Onunla egzersiz yapacak enerjinizin de olması gerekmektedir. Köpek oyuncakları ile onun keyifli zamanlar geçirmesine destek olabilirsiniz.

Barınaktan Köpek Sahiplenme: Köpeğinizin Her Zaman Yanında Olabilecek Misiniz?

Köpekler yalnız kalmaktan pek hoşlanan hayvanlar değildir. Özellikle barınaktan sahiplendiyseniz bu konuda çok daha özenli olmalısınız. Çünkü barınakta terk edime duygusunu çok derin yaşamış sevimli dostumuz onu birkaç saatliğine bile yalnız bıraksanız, terk ettiğinizi düşünerek üzülecektir.  Tabii ki de içinde yaşadığımız hayat şartlarında sürekli köpeğimizle olamayız.

Hepimizin bir işi, okulu ya da sosyal çevresi var. Köpeğimizi yalnız bırakmamız gereken durumlarda güvendiğimiz birinin onun yanında olması çok önemlidir. Eğer biz olmadan geçireceği zaman çok kısa bir zaman ise, bu sefer de evde ona kendine zarar vermeyeceği güvenilir bir ortam bırakmalıyız. Özellikle, eviniz yüksek katta ise kapı ve pencerelerin kapalı olmasına, sivri ve kesici aletlerin köpeğinizin ulaşamayacağı yerlere kaldırılmasına, köpeğinizin yutabileceği nesnelerin ortadan kaldırılmasına özen gösterilmelidir.

Barınaktan Köpek Sahiplenme Ücretli Mi?

Devlet desteği ile faaliyetini sürdüren barınaklar, veterinerler ve resmi görevliler dışında gönüllüler ile de iş birliği içindedir. Bağış sistemi ile masraflar ve hayvanların ihtiyaçları karşılanır. Barınağa gider gitmez bir köpek sahiplenmeniz neredeyse imkansızdır. Öncelikle oradaki görevlinin sizi tanıması ve sizden emin olması gerekmektedir. Barınak ziyaretlerinizde patili dostlarımız için götüreceğiniz kuru mamalar, hem onlar için hem de barınak masrafları için çok iyi olacaktır. Köpek sahiplenmek için herhangi bir ek ücret ödemeniz gerekmemektedir.

Barınaktan Köpek Sahiplenme İçin Gereken Belgeler Neler?

Barınaktaki köpekler de en az satın alınanlar kadar bir hevesle sahiplenilip daha sonrasında sokağa atıldığı için barınak görevlileri bu konuda bir hayli titiz davranıyor. İstenen belgeler barınaktan barınağa değişiklik göstermekle birlikte genel olarak şöyledir:

  • Barınaktan köpek sahiplenecek olan kişinin 18 yaşından büyük olması gerekmektedir.
  • Barınak yetkilileri, köpeği sahiplenecek kişiden teyit edilmiş adres ve telefon bilgisi isteyebilir. Böylelikle köpek sahiplendirildikten sonra takibini yapıp, köpeğin durumunu öğrenebilir.
  • Köpeğin kalacağı evin ve çevresinin fotoğrafları da istenebilir. Evin ve çevresinin köpeğin yaşayabileceği bir alan olup olmadığı araştırılır.

Barınaktan Köpek Sahiplenme: Barınakta Hangi Köpek Cinsleri Bulunur?

Köpek sahiplenmeyi düşündüğümüz zaman ister istemez hepimizin aklında bir ırk ismi olur. Ancak köpek barınakları öyle bir yer ki, siz başka bir ırk sahiplenecekken bir köpek yanınıza gelir, size o kadar sıcak davranır ki dünyanız değişir. Bu nedenle barınak ziyareti yapmadan önce çok da kendinizi şartlandırarak gitmemenizi öneririz.

Elbette sahipleneceğiniz köpeğe karar verirken, kendi karakter yapınız, köpeğinizle nerede yaşayacağınız hatta yaş grubunuz bile önemlidir. Ancak dediğim gibi, barınak öyle bir yer ki bir anda oradan aklınızda hiç olmayan bir patili dostumuz ile çıkabilirsiniz.

Barınaklarda hemen hemen her ırktan köpek bulunur.  Ancak Arjantin Dogo, Pitbull, Rotweiller gibi köpeklerin bakılması ülkemizde kanunen yasak olduğu için, bu köpek ırklarının sahiplenilmesi izin verilmiyor. Cins köpeklerin yanı sıra halk arasında “kırma” olarak adlandırılan melez köpeklerin de bulunduğu barınaklarda bir köpekle duygusal bir bağ kurmamanız mümkün değildir. Kendilerini bir şekilde sevdiren sevimli dostlarımız ile umarım mutlu bir ömrünüz olur.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

© zoo.com.tr - 2024