Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Bearded Collie (Sakallı Collie) Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Sağlık

Abone Ol 
Bearded Collie (Sakallı Collie) Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Sağlık

Sevecen ve dost canlısı bir karaktere sahip olan Bearded Collie köpekleri özellikle de sıcakkanlı davranışları ile köpek severleri kendilerine çeken karaktere sahiplerdir. Bu köpekler hem oyuncu, aktif ve hareketli köpeklerdendir hem de insanlarla birlikte olmayı ve ilgi görmeyi çok sever. Bakımı keyifli olan köpeklerden biri olduğunu söylemek mümkündür.

Bearded Collie Köpek Karakter Özellikleri

Uysal bir karaktere sahip olan Bearded Collie köpekleri genellikle insanlar ile vakit geçirmekten ve oyun oynamaktan çok keyif alır. Enerjik ve eğlenceli karakteri ile çevresindeki herkesi neşelendiren bu köpekler de neşeli ve hareketli bir karaktere sahiptir. Çevresindeki herkesi kendisi kadar neşeli ve enerjik hale getirebilir.

Sahibi, evin diğer üyeleri ya da yabancılar ile çok iyi anlaşabilen bu köpekler ilgi görmekten çok keyif alırlar. Bu nedenle de sahibine karşı oldukça yakın ve samimi tavırlar sergilerler. Herkesle kolaylıkla iletişim kurabilirler ve kendilerini herkese kısa sürede sevdirebilirler. Sevgi dolu yönlerini her fırsatta gösterdiklerini söylemek mümkündür.

Biraz inatçı bir karaktere sahip olan bu köpekler oyun oynamak istediklerinde, bir mama yemek istediklerinde ya da yememek istediklerinde inatçılık edebilirler. Bu durum hemen hemen her köpekte mevcuttur ancak Bearded Collie köpekleri özellikle de sosyalleşme konusunda bu inatçılığı çok sık şekilde sergileyebilirler.

Eğlenceli bir yapıya sahip olan bu köpekler çocuklar ile çok iyi iletişim kurabilirler ve çocuklarla oyun oynayıp eğlenmek onlar için keyif vericidir. Buna ek olarak yabancılarla, diğer köpek ve evcil hayvanlarla da iyi şekilde geçinebilirler.

Zeki olmaları nedeniyle kolay eğitilebilen bu köpekler her ne kadar inatçı olsalar da sahiplerinin sözünü dinleyen ve itaat olasılığı yüksek olan bir ırktır. Son derece oyuncu olan karakteri sayesinde çevresindeki herkesi eğlendirebilen Bearded Collie köpekleri ayrıca pek koruma güdüsüne de sahip değildir. Bu yüzden de bir koruma köpeği ya da bekçi köpeği olarak tercih edilemeyebilir. Yine de eğitimlere olumlu şekilde cevap veren zeki bir köpek olduğundan dolayı nitelikli eğitimler sonucu onu bekçi köpeği gibi korumacı şekilde yetiştirmeniz de mümkündür. Ancak yine de yabancılara karşı olan samimi tavırları nedeniyle bir bekçi köpeği olma konusunda sorunlar yaşayabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Saint Bernard Irkı Hakkında 23 Önemli Bilgi

Bearded Collie Köpek Tarihçesi

Kökeni Polonya Çoban Köpeği’ne dayanan Bearded Collie ırkı, Polonya Çoban Köpeğinin İskoçya’da farklı ve yerel bir çoban köpeği ırkı ile çiftleştirilmesi sonucunda ortaya çıkmıştır. Yüzyıllar boyunca bu köpek ırkı koyun ve sığırları gütmek için tercih edilmiş olan yetenekli bir çoban köpeğidir. Buna ek olarak Bearded Collie köpekleri yalnızca yetenkli çoban köpekleri değildir. Aynı zamanda çok iyi bir aile köpeği oldukları da söylenebilir.

Bearded Collie Köpek Fiziksel Özellikleri

Büyük ırklar arasında yer alan Bearded Collie köpekleri uzun tüylü bir yapıdadır. Bu köpeklerin tüyleri uzun, sert, kabarık ve düz bir görünüme sahiptir. Ayrıca tek katmanlı olan tüyleri kaba bir görünümdedir. Bu tüylerin birbirine dolanmaması için her gün fırçalanması önerilir. Kürklerinin rengi ise farklı olabilir. Siyah, kahverengi, mavi ve açık kahverengi renklerde olabilecek olan tüy renkleri ile bu köpekler ilgi çeken ve farklı görünüme sahip olan ırklardandır.

Dişi ve erkek Bearded Collie köpekleri arasında boyut olarak herhangi bir fark yoktur. Hem dişiler hem de erkekler ortalama 51 – 56 cm yüksekliğine ulaşabilir ve kilo olarak da 18 – 27 kilograma kadar ulaşabilirler. Bu durum hem dişi hem de erkek Bearded Collie köpekleri için birdir.

Uzun bir kafaya, kısa bir buruna, çenesinin altında dahi yer alan kaba tüylere sahip olan bu köpekler uzun yüz tüylerine sahiptirler. Çenesinin altına kadar uzanan yüz tüylerinin ara sıra kesilmesi gerekebilir. Yine de uzun yüz tüyleri onların hem isimlerini aldıkları hem de karakteristik olarak sahip oldukları bir özelliktir.

Bearded Collie Köpek Bakımı

Çok fazla tüy dökmeyen bu köpeklerin tüyleri birbirine çok sık dolanabilir. Bu nedenle de sık sık fırçalamak gereklidir. Bearded Collie köpeklerinin yüz tüylerinden başlayarak tüm vücut tüylerini taramanız önerilir. Bunun için tüylerinin yapısına uygun olan bir köpek tarağı tercih etmeniz en iyisi olabilecektir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köpek Tuvalet Pedi Kullanımı: Köpek Çiş Pedi Nasıl Kullanılır?

Köpeğinizin yalnızca tüylerinin sık sık taranması gerekmez. Aynı zamanda sık sık banyo yapması da önemlidir. Eğer köpeğinizin temiz kalmasını ve tüylerinin birbirine dolaşmamasını istiyorsanız banyo sırasında köpekler için özel olarak üretilen köpek şampuanlarından yararlanabilirsiniz. Bu sayede birbirine dolanan tüyleri açmanız çok daha kolay olabilecektir.

Köpeğinizin yüz bölgesindeki tüyleri uzadıkça tıraşlamanız gerekir, genel olarak Bearded Collie köpeklerinin tıraş ihtiyacı oldukça yüksektir. Köpeğinizin tüylerinin uzadığını fark ettiğiniz zaman dilerseniz köpek kuaförlerinden yardım alarak tüylerin kısaltılmasını sağlayabilirsiniz.

Köpeğinizin tırnaklarını düzenli şekilde kesmeniz, patilerini yıkamanız ve dişlerini de fırçalamanız önemlidir. Dişlerde tartar ve plak oluşumunun meydana gelmemesini istiyorsanız köpeğinizin dişlerini uygun bir diş fırçası ve diş macunu ile temizleyebilirsiniz. Ayrıca tırnaklarının uzadığını fark ettiğiniz zaman da kesmeniz olası kazaları önler. Köpeğinizin tırnakları çok uzunsa bir yere takılıp kopabilir ve kanamalara yol açabilir. Ayrıca köpeğinizin tırnakları hem evdeki eşyalara hem de kişilere zarar verebileceği için düzenli şekilde kesilmesi önerilir.

Tüylerin yoğun ve uzun olmasından kaynaklı şekilde dış parazitleri fark etmek zor olabilir. Köpeğinizin sağlığı için düzenli şekilde dış parazit ilaçları kullanmanız ve aşılarını da zamanında yaptırmanız gerekir. Ancak bu şekilde uzun tüylerinin temizliğini ve parazitlerden uzak kalmasını sağlayabilirsiniz.

Bearded Collie Köpeklerinin Çocuklar ve Hayvanlar ile İletişimi

Çocuklar ile iyi anlaşabilen, yabancılarla hemen iletişim kurabilen köpek ırklarından biri olan Bearded Collie köpekleri yalnızca çocuklarla değil diğer köpek ve hayvanlar ile de iyi şekilde anlaşabilmektedir. Bu köpekler sevecen ve dost canlısı bir karaktere sahip olduğundan dolayı herkes ile iyi geçinebilir. Bu sebeple de hem iyi bir oyun arkadaşı hem de neşeli bir dost olabilir.

Başka hayvanlara ve köpeklere yaklaşımı çok dost canlısı olan Bearded Collie köpeklerinin oyuncu karakteri öne çıkar ve diğer hayvanlar ile de oyun oynayarak eğlenmek isteyebilirler. Genel anlamda eğlenceli bir karakterlerinin olmasından dolayı evdeki hayvanlarla, insanlarla ve çocuklar çok iyi şekilde iletişim kurup onlarla sorun yaşamadan yaşayabilirler. Tam bir aile köpeği oldukları ve herkes ile iyi geçinebilecekleri söylenebilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  11 Maddede Beslenebilecek Köpek Türleri

Bearded Collie Köpeklerde Beslenme

Son derece aktif olan Bearded Collie köpekleri yüksek enerjili bir beslenme programına ihtiyaç duyarlar. Köpeğinizin beslenme programında yüksek ve kaliteli enerji içeriğine sahip mamaları tercih etmeniz önerilir. Ayrıca köpeğinizin yaşına, beslenme ihtiyaçlarına, kilosuna, aktifliğine ve daha pek çok duruma göre de mama seçimi yapılabilir. Bunun için veterinerinizden destek alabilirsiniz. Köpeğinizin durumuna göre kuru köpek maması ve konserve köpek mamaları arasından seçim yapabilirsiniz.

Köpeğinizin tüy sağlığını desteklemek için vitamin ve mineral içeriklerinin yüksek olduğu mamaları tercih etmeniz önemlidir. Bu mamaların içeriğinde protein oranının yüksek olması da kaliteli enerji elde edilmesine yarar sağlar. Ayrıca kas ve eklem sağlığını destekleyecek olan içerik de protein olduğundan dolayı kas kütlesinin korunumunu, eklem ve kemik gelişimini desteklenmesini sağlaması bakımından kaliteli proteinlerin tercih edilmesi gerekmektedir.

Bearded Collie Köpekleri Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Sevecen tavırları, tatlı görünümü ve herkese karşı ilgili olan yapısı ile ilgi çeken Bearded Collie köpekleri hakkında sıkça sorulan sorulara göz atalım.

Bearded Collie Köpeklerinin Yatkın Olduğu Hastalıklar Mevcut Mu?

Oldukça aktif olan ve yüksek egzersiz ihtiyacı olan Bearded Collie köpeklerinde kalça displazisi görülebilmektedir. Egzersiz programlarının düzenli olması önemlidir ancak köpeğinizi fazla zorlamayacak egzersiz programlarını benimsemeniz gerekir. Bu sayede Bearded Collie köpeğinizin kalça displazisi yaşamasını da önleyebilirsiniz.

Bearded Collie Köpeklerinin Kötü Bir Huyu Var Mı?

Bu köpekler aşırı gürültücü olmalarından dolayı apartman hayatına adapte olma konusunda sorun yaşayabilirler. Bu nedenle de köpeğinizi eğitirken havlamaması konusunda eğitirseniz ve daha az gürültücü bir karaktere sahip olmasını sağlarsanız bu huyundan kurtulmanız da mümkün olabilir.

Bearded Collie Köpekleri Kaç Yıl Yaşar?

Ortalama 14 – 15 yıl kadar ömre sahip olan bu köpeklerin daha uzun ve sağlıklı bir yaşam sürdürmesi için bakımının eksiksiz şekilde yapılması ve kontrollerinin de düzenli olması gerekir. Ayrıca köpeğinizin eğitimlerini zorlayıcı olmayacak şekilde düzenler ve sabit bir egzersiz programı benimserseniz onun sağlığını koruyabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.