Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Köpeklerde Obezite Nedenleri Nelerdir?

Abone Ol 
Köpeklerde Obezite Nedenleri Nelerdir?

Köpeklerde obezite nedenleri birçok farklı faktörden kaynaklanır. Köpeklerde şişmanlık giderek yaygınlaşan bir sorundur. Ağırlık, evcil hayvanlarımızın sağlığını büyük ölçüde etkiler. Beslenme, egzersiz ve genetik, obezite hususunda belirleyici faktörlerdir. Köpek sahibi olarak egzersiz ve beslenme konusuna dikkat ederek, sevimli dostunuzun kilo sorunu yaşamasını önleyebilirsiniz.

Köpeklerde Obezite Nedenleri

Köpeklerde Obezite Nedenleri

Köpeklerde obezite nedenleri aşağıdaki gibi açıklanabilir:

1. Aşırı Köpek Maması Tüketimi

Aşırı köpek maması tüketimi, obezitenin en yaygın nedenidir. Köpeğinize vermeniz gereken günlük miktar, köpeğinizin ağırlığına, büyüklüğüne, ırkına, yaşına ve boyuna göre değişiklik gösterir. Bu ideal ağırlık, gıda ambalajı üzerinde belirtilmiştir. Köpeğimiz zaten kiloluysa ve biz onu kilosuna göre beslersek, onu obez tutmaya devam ederiz. Bu aşamada devreye giren diyet köpek mamaları olur.

Aşırı köpek maması tüketimi yetersiz beslenme kadar tehlikeli olabilir. Düşük kaliteli kuru mama ve köpek ödülleri gibi yüksek kalorili yiyeceklerin fazla tüketilmesi de aşırı kilo sorununa yol açar.

Köpeğinize vermek için kaliteli bir mama ararken mamanın bileşimine, proteinlerinin hangi etlerden geldiğine, çeşitli içeriklere sahip olup olmadığına mutlaka bakmalısınız. Ayrıca, köpek maması boya ve katkı maddesi de içermemelidir. Kaliteli köpek mamalarını keşfetmek için TIKLAYINIZ.

2. Köpeklerde Hareketsiz Yaşam Tarzı

Köpeklerde obezite nedenleri arasında bir diğeri de hareketsiz yaşam tarzı olmaktadır. Hareketsiz evcil hayvanlar, özellikle iyi beslenmezlerse, kolayca kilo alma eğilimindedir. Bu nedenle, fiziksel egzersiz bir köpeğin hayatının çok önemli bir parçasıdır.

Köpekler günde birkaç saat gezdirilmelidir. Koşma, yürüyüş ve köpek oyuncakları ile oynama gibi etkinlikler köpeklerin genel sağlığı açısından son derece önemlidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  7 Maddede Japonya Köpek Irkları

3. Yemek Artıklarının Tüketilmesi

İnsanlara yönelik yiyecekler, evcil hayvanlara yönelik yiyeceklerden çok daha fazla kaloriye sahiptir. Yemek artıkları bize göre küçük olsa da köpekler için aşırı miktarda kalori içerir. Ayrıca insan yiyeceklerinde şeker de oldukça fazladır. Bu da köpekler için zararlıdır.

Bununla beraber köpeğimizin artıkları yemeye alışması mamasını yemek istememesine sebep olacaktır. Bu yüzden köpeğinize yemek artıkları vermemeye özen göstermelisiniz.

4. Köpek Hastalıkları

Köpeklerde obezite nedenleri çeşitli hastalıklardan kaynaklanabilir. Kilo alımına neden olabilecek hormonal hastalıklar vardır. Köpeğiniz kısa sürede ve belirgin bir sebep olmadan çok kilo alırsa, onu veterinere götürmelisiniz.

5. Genetik ve Yaş Faktörü

Köpeklerde obezite bazı ırklarda diğerlerinden daha yaygındır. Bu ırklar arasında labrador retriever, golden retriever, dachshund, pug gibi cinsler yer alır. Ek olarak; yaşla birlikte enerji ihtiyacı değişir. Bundan dolayı köpek mamasının türünü ve miktarını onların gereksinimlerine göre ayarlamamız gerekir.

Bir köpek yavrusu, yetişkin ya da yaşlı bir köpeğe göre günde daha fazla enerjiye ve daha fazla mamaya gereksinim duyacaktır. Hamilelik ve emzirme döneminde köpeklerin de daha fazla yiyeceğe ihtiyacı vardır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.