Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Belgian Laekenois Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

Abone Ol 
Belgian Laekenois Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

Belçika kökenli bir çoban köpeği olan Belgian Laekenois köpekleri, en kolay eğitilebilir köpeklerden biri olmaları ile bilinen sadık ve itaatkar köpeklerdendir. Bu nedenle de sahipleri ile iyi şekilde anlaşırlar ve uyumlu bir yapıya sahip olmaları ile dikkat çekerler. Yabancılarla çok iyi anlaşamasalar bile sahiplerinin doğru şekilde tanıştırması sayesinde yabancılarla da kısa sürede kaynaşabilirler.

Belgian Laekenois Köpek Karakter Özellikleri

Yüksek egzersiz ihtiyacına sahip olan Belgian Laekenois köpeklerinin koruma güdüleri oldukça gelişmiştir. Bu köpekler sahiplerinin sözünden çıkmamak için çok özen gösterirler. Çok iyi şekilde eğitim alabilecekleri söylenebilir. Belgian Laekenois köpekleri zeki, anlayışlı ve söz dinleyen köpeklerdir. Yani köpeğinizden bir şeyi yapmamasını ya da yapmasını istediğinizde köpeğiniz bunu anlayıp sizin sözünüzü dinleyebilir.

Koruma güdüleri gelişmiş olan bu köpeklerin yabancılar ile kolay şekilde kaynaşabilmesini istiyorsanız onların yavruluk döneminde diğer hayvanlar ve yabancılar ile kaynaşmasını sağlamanız gerekir. Köpeğinizi yabancılar ile erken dönemde sosyalleştirmeniz, onun ilerleyen dönemde de yabancılar ile problem yaşamasının önüne geçebilir. Köpeğinizi diğer köpekler ile tanıştırın, onlarla oynamasına izin verin ve insanlarla iletişim kurabilmesine destek olun. Eğer köpeğinizin koruma köpeği olarak görev almasını istiyorsanız yabancılar ile bu kadar kolay şekilde kurabilmesini sağlamanız iyi olmayacaktır. Bu sebeple de köpeğinizi bir bekçi ve koruma köpeği olarak tercih edecekseniz yabancılar ile kolaylıkla anlaşabilmesi onun için olumsuz olacaktır ve doğuştan gelen koruma güdülerini köreltecektir.

Oyuncu karaktere sahip olan Belgian Laekenois köpekleri, gün içinde aktif olmaktan keyif alırlar. Onlarla gün içinde ilgilenmeniz, egzersizlerini eksiksiz şekilde yaptırmanız en iyisi olacaktır. Köpeğinizin keyif alarak oynayabileceği pek çok aktivite vardır. Örneğin yakalama, kovalama gibi oyunlardan keyif alan Belgian Laekenois köpeklerinin yüksek egzersiz ihtiyacını bu tip oyunlar ile karşılamanız mümkün olabilmektedir.

Belgian Laekenois Köpek Tarihçesi

Belçika Çoban Köpeği olarak da bilinen dört ırktan biri olan bu köpekler de Belçika Çoban Köpeği olarak anılır. Koruma güdüsü yüksek olan bu köpekler genellikle çoban köpeği ve bekçi köpeği olarak görev alsa da hasta, yaşlı ve engelli bireylerin terapilerinde ve gündelik yaşamlarında onlara destek olması anlamında da tercih edilen köpek ırklarından biridir. İz sürme, arama ve kurtarma ekiplerinde de kendine yer edinen Belgian Laekenois köpekleri; akıllı ve her anlamda eğitilebilir köpekler olduğundan dolayı tercih edilen köpeklerden olsa da pek popüler oldukları söylenemez.

Belgian Laekenois Köpek Fiziksel Özellikleri

Büyük ırk köpeklerden biri olan Belgian Laekenois köpeklerinin erkekleri dişilerinden daha yüksek olabilir ancak kilo olarak hemen hemen benzer ağırlığa sahiplerdir. Erkek Belgian Laekenois köpekleri, 61 – 66 cm yüksekliğe sahip olabilirken dişileri de 56 – 61 cm yüksekliğe sahip olabilmektedir. Bu köpeklerin kiloları dişilerde ve erkeklerde benzerdir. Ortalama 24 – 29 kilogram ağırlığa sahip olabilen bu köpeklerin dişileri erkeklere oranla daha kilolu görünebilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kulak Uyuzu Nedir? Kedilerde Kulak Uyuzu Rahatsızlığı

Orta uzunluktaki tüylere sahip olabilen Belgian Laekenois köpekleri, kıvırcık ve sert bir tüy yapısına sahiptir. Az tüy döken bu köpekler, kahverengi ve kızıl üzerine siyah renklerde olabilmektedir. Sağlam ve kaslı bir yapıya sahip olan bu köpeklerin çevik ve enerjik bir yapıya sahip olması söz konusudur. Küçük göz yapısına sahip olan bu köpeklerin gözleri de badem şekilli ve koyu kahverengi renktedir. Orta büyüklükteki dik kulakları adeta bir eşkenar üçgen şeklindedir.

Belgian Laekenois Köpek Bakımı

Bu köpeklerin tüylerinin haftada birkaç kez fırçalanması gerekir. Tüyler orta uzunlukta olduğundan dolayı birbirine dolanabilir. Köpeğinizin tüylerini haftada birkaç kez fırçalamanız tüylerin birbirine dolanmasını engeller. Kalın dişli tarak ile fırçalanması gereken tüylerin sık sık su ile yıkanmaması önerilmektedir. Bu köpeklerin tüyleri su geçirmez bir yapıya sahip olduğundan dolayı sık sık yıkanması bu su geçirmez özelliğine zarar verebilir. Köpeğinizin tüylerinin su geçirmez yapısını muhafaza etmesi için çok sık şekilde yıkanmaması en iyisi olacaktır. Eğer köpeğinizin tüylerinin kirli olduğunu fark ederseniz onun tüylerini kuru şampuanlar ile temizleyebilirsiniz. Gerekli olmadıkça köpeğinizin tüylerini ıslatmamaya özen göstermelisiniz.

Az tüy döken bu köpeklerin tıraşları düzenli şekilde yapılmalıdır. Tüylerin çok uzaması durumunda köpeğinizi kendiniz de tıraş edebilirsiniz. Ayrıca tırnaklarını da düzenli şekilde keserseniz köpeğinizin sağlığını koruyabilirsiniz. Tırnakların aşırı uzaması durumunda köpeğinizin tırnakları hem size hem de çevredeki eşyalara zarar verebilir. Ayrıca tırnaklar takılarak kırılabilir ve kanayabilir. Tırnakların uzadığını fark ederseniz kesmeniz en iyisi olacaktır.

Köpeğinizin dişlerinin sağlığını korumanız için onun dişlerini düzenli şekilde fırçalamanız önerilir. Diş temizliği için köpekler için özel üretilen diş fırçalarını ve diş macunlarını tercih edebilirsiniz. Bu sayede köpeğinizin dişlerini de kolaylıkla fırçalayabilirsiniz. Ayrıca diş temizliği için köpekler için özel üretilen oyuncaklardan da yararlanabilirsiniz. Bu oyuncaklar genellikle ip, halat benzeri ürünlerden üretilir. Bu sayede köpekleriniz ısırdıkça ve çiğnedikçe dişlerinin temizlenmesi mümkün olabilmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Boston Terrier Köpek Irkı Bakımı Nasıl Olmalı?

En iyi köpek bakım ürünlerini keşfetmek için TIKLAYINIZ!

Belgian Laekenois Köpeklerin Çocuklar ve Hayvanlar ile İletişimi

Yabancılar ile anlaşma konusunda pek başarılı olmayan Belgian Laekenois köpekleri genel anlamda koruyucu bir yapıya sahip olduğundan dolayı bu köpeklerin yabancılar ile anlaşamaması da normaldir. Köpeğinizin yabancılar ile kaynaşmasını istiyorsanız köpeğinizi yavruluk döneminde yabancılar ile tanıştırmalısınız.

Çocuklar ve başka köpekler ile çok iyi şekilde anlaşabilen bu köpekler, oyuncu karakterleri nedeniyle diğer köpekler ile kaynaşıp kısa sürede iyi dost olabilirler. Diğer köpeklerle birlikte oyun oynamaktan keyif alan bu köpekler ayrıca çocuklar ile de iyi şekilde anlaştıklarından hem onlarla oyun oynamaktan keyif alırlar hem de çocukları koruma konusunda hassastırlar. Evde sürekli beraber olduğu çocukları koruma konusunda yetenekli olan bu köpekler, bir bekçi ve koruma köpeği olarak tercih edilebilmektedir.

Başka evcil hayvanlar ile de anlaşabilen bu köpekler, diğer evcil hayvanlara karşı pek ilgili olmayabilirler. Eğer doğru şekilde tanıştırılırlarsa diğer hayvanlar ile de anlaşabilirler ancak onlarla kaynaşma konusunda pek hevesli olmayabilirler. Bu nedenle de evde başka evcil hayvanlarınız varsa köpeğinizi onlarla tanıştırırken uygun ortamı sağlamalı ve köpeğiniz ile evcil hayvanınızın sosyalleşmesi için onların oyunlar oynayarak anlaşmasını sağlamalısınız.

Belgian Laekenois Köpeklerde Beslenme

Obezite rahatsızlığına yatkınlığı olan Belgian Laekenois köpeklerinin beslenmesi konusunda oldukça dikkatli olunması gerekmektedir. Köpeğinizin beslenme programını onun kilosuna ve egzersiz yoğunluğuna göre düzenlemeniz önerilir. Köpeğiniz çok yoğun egzersiz yapıyorsa ve tüm gününü aktif şekilde geçiriyorsa köpeğinizin yüksek proteinli ve yüksek enerjili şekilde beslenmesi en iyisi olacaktır. Elbette bu durumda farklı içeriklere de dikkat etmeniz gerekir. Örneğin tahıl içeriği, vitamin ve mineral dengesi gibi pek çok konuya dikkat ederek köpeğinizin sağlığını koruyabilirsiniz. Yine de öncelikli olarak köpeğinizin obeziteye olan yatkınlığını değerlendirmeli ve buna uygun bir beslenme programı benimsemelisiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köpeklerde Mantar Enfeksiyonu Çeşitleri Nelerdir?

Köpeklerin kendilerine ait beslenme programları olması gerekir. Yaş, kilo, günlük aktiflik, hastalıklara olan yatkınlıklar ve benzeri pek çok koşul değerlendirilerek uygun bir beslenme programı benimseyebilirsiniz. Bu durumda veterinerinizden destek almanız gerekebilir. Özellikle de obeziteye yatkınlığı olan köpeklerin yüksek tahıllı mamaları tüketmemesi önerilir.

Sağlıklı ve besleyici köpek mamaları için online pet shop mağazamızı ziyaret edebilirsiniz.

Belgian Laekenois Köpekleri Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Zeki ve söz dinleyen yapıları ile bilinen Belgian Laekenois köpekleri hakkında sıkça sorulan sorulara göz atalım.

Belgian Laekenois Köpeklerinin Yatkın Olduğu Hastalıklar Mevcut Mu?

Beslenme programlarının düzenli olması şart olan Belgian Laekenois köpeklerinin obezite rahatsızlığına yatkın olduğu söylenebilir. Bu köpekler ayrıca epilepsi, kalça displazisi, bilek displazisi gibi rahatsızlıklara da yatkınlıkları mevcuttur. Çeşitli nedenlerden kaynaklanan alerjilerin de görülebileceği Belgian Laekenois köpekleri, göz problemlerine de yatkınlık gösterebilirler. Bu yüzden de köpeğinizi herhangi bir rahatsızlıktan korumanız için en önemlisi kontrollerini ve bakımını düzenli tutmanızdır.

Belgian Laekenois Köpeklerinin Kötü Bir Huyu Var Mı?

Bu köpeklerde, çoban köpeklerinde görülen yaygın huylardan biri olan koşma ve daireler çizme durumu söz konusudur. Genellikle oyun oynarken bu hareketi yapan çoban köpekleri ayrıca boş kaldıklarında ya da bir durumdan keyif aldıklarında da bu hareketleri yapabilirler. Ayrıca insanların topuklarını ısırma gibi bir huya da sahip olan bu köpeklerin eğitimleri sırasında bu huyu ortadan kaldırabilirsiniz.

Belgian Laekenois Köpekleri Kaç Yıl Yaşar?

Ortalama 12 – 14 yıl kadar ömre sahip olan Belgian Laekenois köpeklerinin daha uzun ve sağlıklı bir yaşama sahip olması için köpeğinizin bakımını en iyi şekilde yapmanız ve kontrollerini düzenli tutmanız gerekmektedir. Köpeğiniz ile geçirebileceğiniz uzun yılları garanti altına almak için köpeğiniz olası hastalıklarını da bilmeniz ve beslenme, eğitim, egzersiz gibi programlarını da düzenli tutmanız önemlidir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.