Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Belgian Tervuren Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

Abone Ol 
Belgian Tervuren Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

Sadık, itaatkar ve utangaç karakteri ile öne çıkan Belgian Tervuren köpekleri; Belçika kökenli çoban köpeklerinden biridir. Bekçi köpeği, çoban köpeği gibi farklı görevlerde yer alabilen bu köpekler son derece koruyucudur. Bu nedenle de tam bir aile köpeği oldukları söylenebilir. Çocuklar ile de iyi şekilde anlaşabilen Belgian Tervuren köpeklerinin söz dinleme kapasitesi oldukça yüksektir.

Belgian Tervuren Köpek Karakter Özellikleri

Zeki ve sadık yapıları sayesinde son derece kolay eğitilebilen bu köpekler güdüsel olarak oldukça koruyucu bir yapıdadır. Belgian Tervuren köpekleri genellikle koruma ve bekçi köpeği olarak tercih edilebilmektedir. Kolay eğitilebildikleri için pek uğraşı gerektirmezler. Karakter, tuvalet ve genel eğitimleri de kısa sürede tamamlanabilmektedir.

Pek oyuncu bir karaktere sahip olmasalar bile yüksek egzersiz ihtiyacına sahiptirler. Köpeğiniz ile gün içinde oyunlar oynamanız ve onu aktif tutmanız aslında hem köpeğinizin sağlığı için hem de mutluluğu için gereklidir. Genel anlamda hareketli ve enerjik yapıda olan bu köpeklerin enerjilerini iyi şekilde atmalarını sağlamak için gün içinde aktifliklerini oyunlar ve egzersizlerle koruyabilirsiniz.

Yüksek itaat seviyesine sahip olan Belgian Tervuren köpeklerinin kolay eğitilebilir karakterleri aslında onların sahiplerine duydukları saygıdan gelir. Sahiplerinin dediklerini eksiksiz şekilde yerine getirme eğiliminde olan bu köpekler, söylenene uyum sağlamak için çaba sarf ederler. Bu sebeple de eğitimleri sırasında son derece dikkatli şekilde hareket ederler. Genellikle basit eğitimleri birkaç tekrarda iyi şekilde öğrenirler.

Koruma güdüleri oldukça yüksek olan Belgian Tervuren köpekleri, çocuklar ile iyi şekilde anlaşırlar. Aile içindeki herkese karşı son derece saygılı ve sevgi dolu olan bu köpekler tanımadıkları kişiler ile yakın ilişkiler kurmaktan hoşlanmazlar. Bekçi köpeği olarak çok iyi şekilde görev alırlar. Yabancılara karşı güven problemi yaşarlar ve yeni insanlar ile sahiplerinin doğrultusunda tanışmaları en iyisidir.

Belgian Tervuren Köpek Tarihçesi

Belçika’nın bir şehri olan Tervuren’den adını alan bu Belçika kökenli çoban köpeği, 1959 yılında kayıtlara resmi bir ırk olarak geçirilmiştir. Çok akıllı ve itaatkar olması nedeniyle pek çok alanda görev alabilmiştir. Arama ve kurtarma köpeği olarak tercih edilmiş, çoban köpeği olarak görev almış, bekçi ve koruma köpeği olarak yer edinmiştir. Ayrıca yaşlı ve engelli bireylerin terapilerine de destek sağlaması ile bilinen ve onlara yardımcı olan Belgian Tervuren köpekleri sahiplerine karşı olan sadakat ve saygıları ile öne çıkan özel ırklardandır. Bu köpekler polis köpeği olarak da pek çok alanda görev almaya, bekçi ve çoban köpeği olarak da tercih edilmeye devam etmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Barbet Köpek Irkı Bakımı Nasıl Olmalı?

Belgian Tervuren Köpek Fiziksel Özellikleri

Büyük ırklar arasında yer alan Belgian Tervuren köpeklerinin erkekleri dişilerine göre genel anlamda daha iri yapıdadır. Bu köpeklerin erkekleri ortalama 61 – 66 cm yüksekliğine sahip olabilirken dişileri ise 56 – 61 cm yüksekliğine sahip olabilmektedir. Erkek Belgian Tervuren köpeklerinin ağırlıkları 29 – 34 kilogram ağırlığında olabilir. Dişilerin ağırlığı ise 27 – 32 kilogram olabilir. Erkek köpekler dişilerden daha iri görünebileceği için ortalama olarak dişilerin cılız bir görünüme sahipmiş gibi görünmesi mümkündür.

Orta uzunluktaki tüylere sahip olan Belgian Tervuren köpekleri, çift katlı ve gür bir tüy yapısı ile öne çıkar. Bu köpeklerin düz tüylerinin alt katmanı oldukça sıktır ve tüyleri su geçirmez karaktere sahiptir. Orta derece tüy döken bu köpeklerin tüyleri kahverengi, kızıl, gri gibi renklerde olabilir. Tüylerinin uçları da siyah renkte olabilmektedir. Bu özel renkleri de Belgian Tervuren köpeklerinin karakteristik tüy yapısını ortaya koyar.

Gözler küçük, badem şeklinde ve koyu renklidir. Gözlerin bu karakteristik yapısı genel olarak çoban köpeklerinin ortak bir özelliğidir. Kulaklarının yapısı eşkenar üçgen şeklindedir ve dik, orta boyutlardadır. Burnu ise siyah ve uca doğru hafifçe daralan bir görünüme sahiptir. Bu köpeklerin boyun bölgelerindeki tüyler genellikle uzun ve gür bir yapıya sahiptir. Bu yapıları onları bir aslan gibi gösterir. Kuyruklarındaki tüyler ise uzun ve bir yelpaze yapısındadır.

Belgian Tervuren Köpek Bakımı

Bu köpeklerin bakımında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta; köpeğinizin tüylerinin ve beslenmesinin özenli olmasıdır. Tüyleri düzenli şekilde tararsanız tüylerin dolanmasını ve kirlenmesini de önleyebilirsiniz. Orta uzunluktaki tüyler genellikle birbirine dolanabilir. Ayrıca köpeğinizin tüylerinin kirlenmesi de taranma sıklığına bağlıdır. Sürekli olarak taranan köpeğinizin tüylerinin arasında herhangi bir kir, toz ya da benzeri ürün kalması da engellenebilir.

Köpeğinizin tüylerini haftada birkaç kez temizlemeniz en iyisi olacaktır. Ayrıca özellikle de yüz bölgesindeki tüyleri kısaltabilirsiniz. Bu tüylerin kısaltılması köpeğinizi özellikle de yaz aylarında rahatlatabilecektir. Tırnakları da köpeklerin kullanımına uygun tırnak makasları ile düzenli şekilde kısaltılmalıdır. Tırnaklar kısaltılmadığı zaman takılıp kanayabilir ve kopabilir. Bu durumların yaşanmaması için köpeğinizin tırnaklarını düzenli olarak kesmeniz önemlidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  7 Maddede Rus Köpek Cinsleri

Temizlik için sık sık banyo yaptırılmaması gerekir. Sık sık su ve şampuan ile köpeğinize banyo yaptırmanız köpeğinizin su geçirmez yapıya sahip tüylerinin yapısını bozar. Bu yapının bozulmaması için sık sık su ile tüyleri yıkamamalısınız. Eğer köpeğinizin aşırı kirlendiğini fark ederseniz banyo yaptırmalısınız. Bunun dışında köpeğinizi kuru şampuan ile temizlemeniz daha iyi olacaktır.

Dişlerin fırçalanması, köpeğinizin diş rahatsızlıklarına sahip olma olasılığını en aza indirir. Köpeğinizin dişlerini uygun köpek diş fırçaları ve diş macunları ile fırçalamanız gerekmektedir. Köpeğinizin dişlerini özellikle de yaş mama yedikten sonra fırçalamanız, köpeğinizin dişlerinde tartar ve plak oluşumunu önlemek için etkili olabilir.

Belgian Tervuren Köpeklerin Çocuklar ve Hayvanlar ile İletişimi

Çocuklar ile çok iyi şekilde anlaşabilen Belgian Tervuren köpeklerinin yabancılar ile iyi şekilde anlaştığı söylenemez. Köpeğinizin bekçi ya da koruma köpeği olmasını istiyorsanız onun yabancılar ile çok iyi anlaşabilmesini de istemeniz gerekmez. Yabancılar ile iyi anlaşabilen köpekler bekçi ve koruma köpeği olarak pek iyi şekilde görev alamazlar. Bu sebeple de köpeğinizin yabancılarla anlaşamamasını sorun etmenize gerek yoktur. Arkadaşlarınızla ya da farklı kişiler ile köpeğinizi tanıştıracağınız zaman ise dikkatli ve özenli olmanız gerekir.

Belgian Tervuren köpekleri genel anlamda diğer evcil hayvanlar ve köpekler ile de iyi anlaşabilir. Bu köpeklerin diğer hayvanlar ile iyi anlaşabilmesinin sebebi genel anlamda aktif köpekler olmalarıdır. Aktiflikleri nedeniyle her ortama kolaylıkla ayak uydurabilirler. Köpeklerin oyunlarına katılabilirler, diğer evcil hayvanlar ile de doğru şekilde tanıştırıldıkları takdirde kolaylıkla iletişim kurup aynı evde uzun yıllar boyunca rahat bir yaşam sürebilirler.

Bu köpekler çocuklar ile çok iyi anlaşabilirler. Ev içinde yaşayan çocukların korunması konusunda da görev alabilirler. Ayrıca Belgian Tervuren köpekleri çocuklar ile iletişim kurabilen saygılı ve anlayışlı köpekler olduğundan dolayı evde bakılabilecek olan özel köpek ırklarından biridir.

Belgian Tervuren Köpeklerde Beslenme

Bu köpeklerin obeziteye yatkınlıkları olduğundan dolayı köpeğinizin beslenme programını en iyi şekilde düzenlemeniz gerekir. Köpeğinizin beslenmesi için onun günlük aktifliğini, yaşını, yatkın olduğu sağlık sorunlarını, sahip olduğu sağlık problemlerini ve daha pek çok durumu göz önünde bulundurmanız gerekmektedir. Eğer köpeğinizin beslenmesine dikkat ederseniz onun aşırı kilo almasının önüne geçebilir ve köpeğinizin sağlığını koruyabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Welsh Terrier (Gal Teriyeri) Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Sağlık

Köpeğinizin kilo almasını ve obeziteye sahip olmasını önlemek için tahıl içeriği yüksek olan mamaları yemesinin önüne geçmelisiniz. Köpeğinizin tahıl içeriği düşük olan, proteini yüksek olan mamaları tercih etmesini sağlamalısınız. Ayrıca ödül mamaları konusunda da dikkatli olmalısınız. Yüksek enerji içeriğine sahip olan ödül mamaları köpeğinizin kilo almasında neden olabilir. Köpeğinizin yüksek enerjili mamaları tüketmesine izin veriyorsanız onun aktifliğini de sağlamanız gerekmektedir.

Köpeğinizin tüylerinin daha sağlıklı olmasını, görme sağlığının korunmasını ve genel sağlığının desteklenmesini istiyorsanız onu yüksek vitamin içeriğine sahip mamalar ile beslemeniz önerilir. Köpeğinizin yüksek vitaminli mamalar ile beslenmesini sağlarken aynı zamanda farklı içerikleri tatmasına da izin vermeniz önemlidir. Örneğin devamlı olarak aynı kuru mamayı yemesine izin vermeyin. Zaman zaman yaş mamalar verin, ödül mamaları ile eğitimini destekleyin ve kuru mamaların içeriklerini farklı olacak şekilde tercih edin. Ayrıca köpeğinize evde hazırlayacağınız esleyici ve taze içeriğe sahip mamaları vererek onun damak tadına hitap eden farklı içerikleri yemesini sağlayabilirsiniz.

Belgian Tervuren Köpekleri Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Sadık, itaatkar ve zeki yapısı ile bilinen Belgian Tervuren köpekleri hakkında sıkça sorulan sorulara göz atalım.

Belgian Tervuren Köpeklerinin Yatkın Olduğu Hastalıklar Mevcut Mu?

Epilepsi, göz problemleri, kalça displazisi, bilek displazisi ve obezite gibi farklı rahatsızlıklara yatkınlığı olan Belgian Tervuren köpeklerinin ayrıca çeşitli alerjilere karşı da yatkınlığı mevcuttur. Bu köpeklerin alerjilere karşı olan yatkınlıklarının önüne geçmek için köpeğinizin hangi ürünlere karşı alerjisi olduğunu çeşitli testler ile öğrenebilirsiniz.

Belgian Tervuren Köpeklerinin Kötü Bir Huyu Var Mı?

Çoban köpeklerinde yaygın olarak görülen huylardan biri olan daireler çizme ve koşma huyu Belgian Tervuren köpeklerinde de vardır. Ayrıca bu köpekler topuk ısırma davranışı da göstermektedir. Bu davranış da aslında zeki olan Belgian Tervuren köpeklerinin eğitimlerinde tamamen engellemek mümkün olabilmektedir.

Belgian Tervuren Köpekleri Kaç Yıl Yaşar?

Ortalama 12 – 14 yıl kadar ömre sahip olan Belgian Tervuren köpeklerinin yaşamlarının daha uzun ve sağlıklı olması için köpeğinizin beslenme, egzersiz ve benzeri her türlü bakım noktasına dikkat etmeniz gerekir. Köpeğinizin temizliğini düzenli yaparsanız ve bakımını aksatmazsanız aslında kontrollerinin de sorunsuz şekilde geçmesi mümkün olabilir. Yine de köpeğinizin kontrollerini de düzenli olarak gerçekleştirmeniz, onun sağlığının kontrol altında olmasına yarar sağlayabilir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.