Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Berger De Picard (Picardy Çoban Köpeği) Tüm Özellikleri, Genel Bakım ve Sağlık Durumu

Abone Ol 
Berger De Picard (Picardy Çoban Köpeği) Tüm Özellikleri, Genel Bakım ve Sağlık Durumu

Berger De Picard köpek ırkı, uzun yıllardır varlığını sürdüren önemli bir köpek cinsidir. Bugünkü yazımızda sevimli dostlarımızı daha da yakından tanıyor olacağız. İşte tüm detaylar karşınızda…

Karakter Özellikleri

Bu köpekler son derece dost canlısı, zeki, iddialı ve hassas yapılıdır. İtaat eğitimine hızlı bir biçimde dönüş yapacaktır ama inatçı olduğundan bazı zamanlar işinizi sekteye uğratabilen bir köpektir. Yabancı kişilere karşı ise kötü davranmazlar. Hayatının ilk iki senesinde fazla sosyalleştirilirse iyi olacaktır.

Bu güzel köpekler yemek seçer. Bu nedenle beslenme konusunda zorluklar yaşama ihtimaliniz yüksektir. Uygun diyeti bulmak adına birkaç farklı deneme yapabilirsiniz. Bu köpeklerin mizacı; genel olarak eğitim ve sosyalleşme, hatta kalıtımdan dahi etkilenebilmektedir. İyi huylu yavruları olur.

Yavru tercihi yaparken çok sakin ya da çok hareketli bir köpek seçmeyin. Orta huylu bir köpek sahiplenmek her zaman için en iyisi olacaktır. Aksi halde zorluklar yaşayabilirsiniz, her şey normalken güzeldir bilirsiniz. Bu köpekleri henüz küçük olduğu dönemlerde sosyalleştirmek son derece faydalı olacaktır.

Tarihçesi

Berger De Picard

Beyaz Arkaplan ve Berger De Picard

2018 senesinde yapılmış olan genetik çalışmalar neticesinde, 1859 yılından önce geniş bir alana dağılan Avrupa çoban köpeklerinin; Picardy çoban köpeği, Alman çoban köpeği gibi köpeklerin gelişmesinde etkisi olduğu öğrenilmiş ve tamamen ortaya çıkmıştır. Çok eski bir Fransız çoban köpeğidir.

Dokuzuncu yüzyıl dönemlerinde Franklar aracılığı ile Kuzey Fransa taraflarına ve Pas de Calais’ye getirilmiştir. Bazı uzman kişiler bu köpek ırkının daha iyi bilinmekte olan Beauceron ve Brie çoban köpeği ırkları ile çok yakından ilişkili olduğunu düşünmekteydi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Irish Wolfhound Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

Bazı uzman kişiler ise Belçika ve Hollanda çoban köpekleri ile ortak kökenlerinin var olduğunu düşünmektedir. Berger De Picard köpek ırkı, 1862 senesinde ilk defa Fransız köpek gösterisinde gösterilmiş olsa bile görünümü nedeniyle gösteri köpeği olarak dilenen popülariteyi yakalayamamış olmaktadır diyebiliriz.

Birinci ve İkinci Dünya Savaşları, bu köpek cinsinin çok sayıda bulunduğu Fransa’nın Somme adlı yerinde ciddi hasarlara sebep olunca, bu köpek ırkının neslinin yok olmaya yaklaşma süreci de başlamış oldu aslında. Daha sonra ise yapılan canlandırma çalışmalarıyla cinsin kurtarılma süreci sağlanmış oldu.

Şu ana baktığımız zaman bu köpeklerin neslinin yok olma tehlikesinin tamamen yok olduğunu görebiliyoruz, bu da güzel bir haber oluyor. Günümüzde Fransa dolaylarında hemen hemen üç bin beş yüz, Almanya dolaylarında beş yüz, Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada dolaylarında ise dört yüz tane Picardy çoban köpeği vardır.

Fiziksel Özellikleri

Bu köpekler fazlaca büyük olmalarına karşın son derece kaslı bir bedene sahiptirler. Kulakları ise her daim diktir. Kulak uçları yuvarlak biçimde olur. Uzun ve sert tüyleri vardır. Bu köpek ırkının baş bölgesindeki tüyleri kısa olur. Genel manada tüylerinin rengi gri mavi, gri beyaz, gri siyah, açık kahverengi ya da gri kızıl olmaktadır. Bazı zamanlar göğsü ve ayak bölgesi beyaz renkte olabilmektedir. Uzun ve kaba tüyleri olan bu köpeklerin tüyleri beş ila altı cm kadardır. Tüy yapıları aynı süs köpeklerine benzerlik gösterir. Ortalama boyutta bir köpektir. Boyu 65 cm civarı olabilir.

Bakım

Gündüz vakti dışarıda zaman geçirmeyi seven bu köpek ırkı, egzersizleri düzenli olarak yaptırıldığı takdirde kısa zaman içerisinde apartmanda yaşamaya alışacaktır. En çok da bahçeli evde beslenmeye uygun olan bu köpekler, zamanlarının tamamını bahçe içinde tek başına geçirmeyi sevmeyecektir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Evcil Köpek Malzemeleri

Bu köpekler yalnız olmayı değil, her daim sosyalleşmeyi sever. Bu köpekler sahibi ve sahibinin ailesi ile zaman geçirmeye aşıktır. Bu köpeklerin tüylerini yıkamayın. Asla tıraş etmeyin. Tüy döküm sürecinde tarayıp hafiften ıslatabilirsiniz. Bu kafi olacak demektir kesinlikle.

Çocuklar ve Hayvanlar ile İletişimi

Bu köpek ırkı için sosyaldir demek çok yerinde bir tabir olacaktır diyebiliriz kesinlikle. Genel olarak çocuklarla harika anlaşan bu köpek ırkı hiçbir zaman çocuklara zarar vermiyor. Fakat boyu uzun olduğundan istem dışı zarar verebilir. Yabancı insanlara da iyi davranan bir köpek ırkı olmaktadır. Yine de kızdırmayın.

Beslenme

Bu köpek ırkında kilo almaya karşı bir yatkınlık vardır. Obezite ile mücadele ettikleri çok olmuştur diyebiliriz. Egzersiz gereksinimlerini düzenli olarak yaptırmanız mühimdir. Aktif yaşamına uyan bir beslenme planı ile sağlığını koruyabilirsiniz. Orta ırk olan köpekler içerisinde yer alırlar. Buna uygun bir kaliteli bir köpek maması satın alırsanız en doğru kararı vermiş olursunuz. Yaş kriterini de mama seçimi yaparken asla unutmamanız gerekiyor.

Sıkça Sorulan Sorular

Berger De Picard köpek ırkı hakkında en çok sorulan sorulara geldi sıra!

Kaç Kilo Olmaları Gerekir?

Yetişkin olanının hemen hemen yirmi üç ila otuz iki kilo kadar olması beklenmektedir. Genel manada ideal olan kilosu ise yirmi yedi buçuk olmaktadır. İdeal kilodayken yüksekliği de önemlidir. Yetişkin bir dişi elli altı ila altmış bir cm, yetişkin olan bir erkek ise altmış bir ila altmış altı cm olmalıdır.

Kaç Tane Yavru Doğurur?

İdeal ve sağlıklı bir boyda olan yetişkin dişi olanlarının tek batında iki ila on tane yavru doğurması beklense de kayda geçen doğumların ortalaması alındığında bu sayının altı olduğunu görüyoruz. Esasen bu tamamen normal bir durum olmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Golden Retriever Hakkında 15 Bilgi

Çok Sık Tüy Döker mi?

Orta seviyede tüy döken bir köpektir. Bakımı orta derece kolay olur. Düzenli olarak haftada birkaç kez taranması, gevşemiş olan tüylerinin toplanmasına ve etrafta dağınıklık oluşturmamasına yardım eder. Haydi gelin, bu köpeklerin uyku süresine de bir göz atalım…

Kaç Saat Uyur?

Enerjik bir köpek ırkıdır. Durmadan hareket eder. Uyku gereksinimi buna rağmen yüksek olmamaktadır. Yetişkin olan bir Picardy köpeğinin gün içerisinde on iki saat boyunca deliksiz uyuması tamamen normal bir durumdur. Yavru köpeklerin uyku gereksinimi ise yirmi saat kadardır.

Eğitime Uygun mudur?

Bu köpekler her zaman için kolay eğitilen köpeklerdendir. Bu köpeklerin eğitiminde tutarlı olmak önemli bir konudur. Uzmanlaşmış olan bir eğitmen bu köpeği harika şekilde eğitebilir. Bu köpeklerin eğitimi içerisinde cezalara, kötü sözlere ve şiddete asla yer yoktur. Hatta hiçbir köpeğin eğitiminde bu tür durumlara yer yoktur. Unutmayın ki bu köpeklere ne kadar sevgi dolu yaklaşırsanız dönüşünü de o kadar güzel bir şekilde almış olursunuz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.