Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Bernese Mountain Dog Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

Abone Ol 
Bernese Mountain Dog Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

İsviçre kökenli olan Bernese Mountain Dog köpekleri, uysal ve sadık karakterleri ile bilinirler. Büyük ırklar arasında yer alan Bernese Mountain Dog köpekleri hareketli ve neşeli bir karaktere sahip olduğundan dolayı çok sevilen köpeklerdendir. Bernese Dağ Köpeği olarak da bilinir.

Bernese Mountain Dog Köpek Karakter Özellikleri

Başka köpeklerle, diğer köpeklerle ve yabancılarla iyi şekilde anlaşabilen Bernese Mountain Dog köpekleri, son derece itaatkar olan kolay eğitilebilir köpeklerdir. Hareketli ve neşeli bir karaktere sahip olan bu köpekler yüksek egzersize ihtiyaç duyar. Bu nedenle de köpeğiniz ile sık sık ilgilenmeniz ve onun egzersiz ihtiyacını iyi şekilde gidermeniz gerekir.

Pek oyuncu olmasalar bile bu köpekler ilgi görmeyi severler. Sahiplerinin onlarla uzun saatler boyunca ilgilenmesini seven Bernese Mountain Dog köpekleri, sahipleri ile yan yana oturmaktan bile keyif alırlar. Sahiplerine karşı sadık olsalar dahi koruma güdüleri pek yüksek değildir. Bu sebeple de bir koruma köpeği ya da bekçi köpeği olarak tercih edilmeleri önerilmez. Bu köpekler sadık, akıllı ve kolay eğitilebilen köpekler olmalarına rağmen koruma konusunda güdüsel anlamda başarılı olmadıklarından dolayı farklı alanlarda tercih edilmektedirler.

Kendine son derece güvenen Bernese Mountain Dog köpekleri, kendilerine olan güvenlerini son derece neşeli ve enerjik hareketleri ile gösterirler. Bu enerjik hallerinin yaramazlığa dönüşmesini istemezseniz köpeğinizin egzersiz ihtiyacını gidermeniz son derece önemlidir.

Bernese Mountain Dog Köpek Tarihçesi

İlk olarak İsviçre Alplerinde kullanmaya başlanan bu köpeklerin gerçek kökeni tam olarak bilinmese bile Alplerde bir çiftlik köpeği olarak sıklıkla tercih edilmelerinden ötürü onların İsviçre kökenli olduğu net olarak söylenebilir. Zamanla ırkın kendi özelliklerinin kaybolmasından endişelenen kişiler bu köpeklerin ırklarının sağlıklı şekilde devamlılığını sağlamak adına bir yetiştiricilik girişiminde bulunmuşlardır. Bu sayede köpeklerin kendi ırksal özelliklerine olan bağlılıkları korunabilmiştir. Farklı ırklar ile çiftleşmelerinin önlenmesi ve ırk özelliklerinin kaybolmasının önüne geçilmesi için 19. yüzyılda yürütülen bu yetiştiricilik faaliyetleri sayesinde günümüzde Bernese Mountain Dog köpekleri kendi özelliklerini koruyabilmiştir.

İsviçre Alplerinde dahi bu köpekler bir çiftlik köpeği olarak görev almış ve iş bilincine sahip olan köpeklerdir. Özellikle de sürü gütme konuşunsa son derece yetenekli olan bu köpekler ayrıca sürünün korunması konusunda da oldukça yardımcıdırlar. Zamanla arama ve kurtarma görevlerinde bulunan, araba çekme konusunda da tercih edilen köpekler arasında yer almışlardır. Günümüzde ise hala sürü gütme ve sürünün korunması için tercih edilen farklı köpekler arasındadırlar.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Greyhound Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

Bernese Mountain Dog Köpek Fiziksel Özellikleri

Büyük ırklar arasında yer alan Bernese Mountain Dog köpeklerinin erkekleri dişilere göre daha iri olabilmektedir. Bu köpeklerin erkekleri ortalama 61 – 71 cm yüksekliğinde ve 38 – 50 kilogram ağırlığında olabilir. Dişi Bernese Mountain Dog köpekleri ise ortalama 58 – 69 cm yüksekliğine erişebilir ve 36 – 48 kilogram ağırlığına sahip olabilir. Bu köpekler büyük ırklar arasında yer alan oldukça sevimli ve asil duruşlu köpeklerdir.

Soğuk havalara dayanıklı olan çift katmanlı kürkü sayesinde kış aylarında üşümeyen Bernese Mountain Dog köpeklerinin kürklerinin rengi siyah, beyaz ve pas rengini aynı anda içinde barındırır. Üç farklı rengi bir arada barındıran bu kürk yapısının en özel yanı ise soğuğa karşı çok iyi koruma sağlayan özel karakteridir. Bu köpeklerin tüy dökme problemleri mevcuttur ve düzenli tarama ile tüylerin toplanması mümkündür. Tüy dökme problemi yoğun olmadığından dolayı köpeğinizi her gün taramanız da gerekmez. Hafif dalgalı ve yoğun karaktere sahip olan tüylerin tıraşlanma ihtiyacı da olmadığından genel anlamda tüy bakımı kolaydır.

Bu köpekler genel anlamda iri ve güçlü fiziksel özelliklere sahiplerdir. Kaslı yapıları onların güçlerine dayanıklılık katar. Düşük kulaklara sahip olan Bernese Mountain Dog köpeklerinin kulakları orta büyüklükte ve üçgen şeklindedir. Kuyrukları da uzun ve tüylüdür. Bu köpekler uzun tüylü kuyruklarını özellikle de sakin oldukları anlarda aşağıda taşırlar.

Bernese Mountain Dog Köpek Bakımı

Orta uzunluktaki çift katmanlı tüylere sahip olan bu köpeklerin tüylerinin haftada bir kez olacak şekilde taranması yeterlidir ancak yine de köpeğinizin tüylerini haftada birkaç kez taramanız, onun tüylerinin sağlığı için olumlu etkiye sahip olabilecektir. Bu köpeklerin tüyleri çift katmanlı yapıya sahip olduğundan sık sık yıkanması tüylere zarar verebilir. Bu sebeple de sıvı şampuan ve su ile sık sık köpeğinizi yıkamamanız gerekir. Eğer köpeğinizi temizlemek isterseniz mümkün olduğunca kuru şampuanları tercih etmeniz önerilmektedir. Bu sayede tüylerin doğal özelliğini yitirmesini önleyebilirsiniz.

Tıraşlanma ihtiyacı olmayan bu köpeklerin tüyleri çok uzun olmadığından kullanıma engel olan bir durum da söz konusu değildir. Bu sebeple de Bernese Mountain Dog köpeğinizin yoğun bir tüy bakımına ihtiyacı olduğu söylenemez.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  American Bulldog Köpek Irkı Tüm Özellikleri, Genel Bakım ve Sağlık

Bu köpeklerin kulaklarının çeşitli rahatsızlıklara sahip olmasının önlenmesi için kulaklarının hem içinin hem de altının iyi şekilde temizlenmesi gerekir. Bu kulak temizliği düzenli olmalıdır. Ancak bu şekilde köpeğinizin kulak rahatsızlıklarına yakalanma olasılığını mümkün olduğunca azaltmanız söz konusu olacaktır. Kulak dışının temizliği için temiz ve nemli bir bez tercih edebilirsiniz. Kulakların içinin temizliği içinse dönem dönem kulak temizleme solüsyonlarına başvurmanız tavsiye edilmektedir. Bu sayede etkili temizliği kolay ve sağlıklı şekilde sağlayabilirsiniz.

Köpeğinizin diş bakımını ve ağız bakımını sağlamanız için köpek diş fırçası ve diş macunlarını kullanmanız önerilir. Köpekler için özel olarak üretilen diş macunlarından ve diş fırçalarından yararlanmanız köpeğinizin ağız kokusunu yok eder ve önler, dişlerin iyi şekilde temizlenmesini sağlar ve ağızda oluşabilecek pek çok rahatsızlığın önüne geçmek için de birebirdir. Bu yüzden de köpeğinizin dişlerini düzenli şekilde temizlemeniz, bu sırada da köpek ağız temizlik ürünlerinden faydalanmanız önerilir.

Köpek bakım ürünlerini keşfetmek için TIKLAYINIZ!

Bernese Mountain Dog Köpeklerin Çocuklar ve Hayvanlar ile İletişimi

Bernese Mountain Dog köpekleri diğer köpeklerle, diğer evcil hayvanlarla, çocuklar ve yabancılarla çok iyi anlaşabilen köpeklerdir. Koruma güdüsü pek yüksek olmayan bu köpekler, yabancılara karşı oldukça dostane bir tavır ile yaklaşırlar. Bu sebeple de yabancı misafirlerinizle ya da tanımadıkları kişiler ile kısa zamanda olumlu şekilde ilişki geliştirmeleri söz konusudur.

Çocuklar ile de çok iyi anlaşabilen bu köpekler, ev içindeki çocuklara karşı son derece sevecen ve samimi bir tavra sahiptirler. Yabancı çocuklar ile anlaşma konusunda da sorun yaşamayan bu köpeklerin aile köpeği olarak tercih edilmesi mümkündür.

Diğer köpeklerle ve diğer evcil hayvanlar ile de sıkı dostluklar geliştirme kabiliyetine sahip olan Bernese Mountain Dog köpeklerinin neşeli ve hareketli tavırları diğer dost canlısı köpekler ile çok iyi şekilde anlaşmalarına ve kısa sürede güzel dostluklar geliştirmelerine yardımcıdır.

Bernese Mountain Dog Köpeklerde Beslenme

Bu köpeklerin beslenmesi konusunda dikkatli olmak gerekebilir. Pek oyuncu olmadıkları için gün içinde yatmayı seven bir Bernese Mountain Dog köpeğiniz varsa onu yüksek enerjili mamalar ile beslemeniz yalnızca kilo almasına neden olacaktır. Pek oyuncu olmayan bu köpekler gün içindeki aktifliklerine göre beslenmelidir. Örneğin sık sık egzersizlerini yaptırdığınız ve enerji harcamasına alan tanıdığınız bir Bernese Mountain Dog köpeğiniz varsa bu durumda köpeğinizi yüksek enerjili mamalar ile beslemenizde hiçbir problem olmayacaktır. Ancak yine de köpeğinizin olası yatkınlıklarını ve sahip olduğu hastalıkları da beslenme noktasında gözden geçirmeniz gerekebilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Sealyham Terrier Köpek Irkı Tüm Özellikleri, Genel Bakım ve Sağlık

Köpeğinizin yatkın olduğu hastalıklara ya da sahip olduğu rahatsızlıklara bakarken ayrıca onun kilosuna, yaşına, günlük aktifliğine, sevdiği lezzetlere ya da mamaların içeriğine de dikkat etmeniz önerilir. Örneğin vitamin içeriği yüksek olan, besleyici, enerji ihtiyacını iyi şekilde karşılayacak olan mamaları tercih etmeniz köpeğiniz için her zaman daha sağlıklı olacaktır. Bunun yanı sıra mamanın içeriğinde kimyasalların, renklendirici ya da yapay koruyucu ve benzeri ürünlerin olmamasına da özen göstermeniz önerilir.

Besleyici ve sağlıklı köpek mamalarını online pet shop mağazamızda bulabilirsiniz.

Bernese Mountain Dog Köpekleri Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Sevimli görünümleri ve sadık karakterleri ile öne çıkan Bernese Mountain Dog köpekleri hakkında sıkça sorulan sorulara göz atalım.

Bernese Mountain Dog Hangi Alanda Başarılıdır?

Bu köpekler yüksek koruma güdüsüne sahip olmasalar bile iyi bir eğitim sayesinde bekçilik ve koruma özellikleri son derece gelişim gösterebilir. Eğitimi kolay olan ve zeki bir ırk olan Bernese Mountain Dog köpeğinizi eğiterek onun bir bekçi ve koruma köpeği olmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca bir çiftlik köpeği olarak sıklıkla tercih edilen bu köpekler sürü gütme ve sürüyü koruma konusunda da yeteneklidirler.

Arama ve kurtarma konusunda destek alınan özel köpekler arasında yer alırlar. Bu sebeple de günümüzde arama ve kurtarma çalışmaları için Bernese Mountain Dog köpekleri tercih edilebilmektedir. İz sürme yeteneği son derece gelişmiş olan bu köpeklerin iyi şekilde eğitilmesi onların kendini daha da geliştirmesine yardımcı olabilecektir.

Bernese Mountain Dog Köpeklerinin Yatkın Olduğu Hastalıklar Mevcut Mu?

Bu köpekler özellikle de kalça displazisi ve mide dönmesi problemlerine yatkınlık göstermektedir. Buna ek olarak göz kapağı problemleri de Bernese Mountain Dog köpekleri arasında oldukça yaygındır. Bu nedenle de köpeğinizin kontrollerini düzenli tutmanız, onun yatkın olduğu hastalıklardan uzak kalması için en iyi yol olabilir.

Bernese Mountain Dog Köpekleri Kaç Yıl Yaşar?

Ortalama 10 – 12 yıl kadar ömre sahip olan Bernese Mountain Dog köpeklerinin uzun ve sağlıklı bir yaşama sahip olması için bakım, beslenme ve benzeri temel azami ihtiyaçlarına önem vermeniz gerekir. Ayrıca köpeğinizin kontrollerini düzenli tutmanız, sahip olduğu rahatsızlıkları kontrol ettirmeniz ve mutlu olmasını sağlamanız da yaşam kalitesini arttıracaktır. Köpeğinizle mümkün olduğunca ilgilenin, sağlığını koruyun ve onun mutlu bir yaşam sürmesine olanak tanıyın. Bu sayede birlikte uzun ve mutlu bir yaşama sahip olabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.