Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Bombay Kedi Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme İhtiyacı

Abone Ol 
Bombay Kedi Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme İhtiyacı
990.00₺

538.55₺

Royal Canin Persian Adult Yetişkin İran Kedisi Maması 2 kg

Ürünü İncele
396.75₺

336.53₺

Royal Canin Digest Sensitive Gravy Kedi Yaş Maması 85 gr 12 Adet

Ürünü İncele
1989.00₺

1287.55₺

Felicia Az Tahıllı Sterilised Tavuklu HypoAllergenic Kedi Maması 12 kg

Ürünü İncele
786.72₺

571.55₺

N&D Düşük Tahıllı Balıklı Portakallı Yetişkin Kedi Maması 1.5 kg

Ürünü İncele

Siyahın farklı tonlarında olabilen Bombay kedileri, doğru bakım ile parlak ve sağlıklı görünüme sahip siyah bir kürke kavuşabilir. Bu kediler aşırı uysal hayvanlar olduğundan tam bir ev ve aile kedisi olarak tercih edilebilirler. Bu cins kediler hakkında merak ettiklerinizi yazımızda bulabilirsiniz.

Bombay Kedisi Karakter Özellikleri

Bombay

Uysal ve cana yakın tavırları ile öne çıkarlar. Bu kedilerin en belirgin özellikleri çocuklar ve ev içindeki diğer aile üyeleri ile iyi şekilde anlaşabilmeleridir. Bu nedenle de Bombay kedileri genel anlamda cana yakın ve samimi olarak tanınırlar.

Genellikle sessiz ve sakin olan bu kediler pek miyavlamazlar ve ev halkına karşı saygılı davranışları ile dikkat çekerler. Sahiplerine karşı saygısız ya da yanlış bir hareket yapmaktan kaçınan bu kediler sessiz, sakin ve sevgi doludurlar. Sevgilerini de evdeki herkese karşı olan yakın davranışları ile açıkça gösterebilirler.

Oyun oynamaktan çok hoşlanırlar. Bu yüzden de onlar için farklı oyunlar üretmek, farklı oyuncaklar almak ya da ona evde oyuncak yapmak kedinizin mutlu olmasını sağlar. Kalabalık bir evde yaşayan cins genellikle daha mutludur çünkü kendisine daima bir oyun arkadaşı bulabilir. Yine de sahibi ile birlikte yaşayan Bombay kedileri de kendilerine sürekli olarak bir eğlence bulabilir, aktif şekilde günlerini geçirebilirler.

Bombay Kedisi Tarihçesi

Bombay kedileri aslında melez bir ırktır. Bu kediler Burmese ve American Shorthair kedilerinden üremiştir. İlk kez 1950’lerde üretilmeye başlanan bu kediler 1970’lerin sonuna doğru ancak tanındı ve bir ırk olarak kabul gördü.

Farklı renk, desen ve ırk özelliklerinin ortaya çıkması için özel olarak üretilen bu kediler günümüzde hala çoğaltılmaktadır. Adını Hindistan’ın Bombay kentinden aldığı söylenen cins, sabit özellikleri ve çekici görünümleri sayesinde bir ırk olarak kabul görebilmişlerdir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kedi Depresyonu Nedir?

Bombay Kedisi Fiziksel Özellikleri

Orta boyutlardaki kısa tüylü bu kedi ırkının, ince ve saten gibi parlayan tüyleri vardır. Yuvarlak kafa yapısına sahip olan Bombay kedileri, sarı ve bakır renkli gözleriyle dikkat çekerler. Orta uzunluktaki kuyrukları ve kubbeli alınları, onların öne çıkan özellikleri arasında yer alır. Burunları küçüktür. Gözleri yuvarlak biçimlidir. Hatta gözleri siyah saten gibi tüylerinin arasında adeta parlar. Yuvarlak patilere ve düz bir kuyruğa sahip olan Bombay kedileri kendilerine has görünümleri ile kedi severler üzerinde adeta büyüleyici bir etki yaratır.

Bombay Kedisi Bakımı

Irkın özellikle tüy bakımı biraz zahmetli olabilir. Bu kedilerin tüylerinin saten gibi parlak ve canlı görünüme sahip olması için düzenli olarak taranması ve yıkanması şarttır. Bu kedilerin tüylerinin haftada bir ya da iki kez taranması, gerekirse yıkanması önemlidir. Yaz aylarında daha sık olacak şekilde bir banyo programı oluşturabilirsiniz. Banyo sırasında kullanacağınız ürün de kedinizin tüylerinin canlı görünümünü ve tüylerin parlaklığını etkileyebilir. Bu nedenle de kedinizin ırk ve tüy yapısına uygun bir kedi şampuanı tercih etmeniz faydalı olacaktır. Kedilere özel olarak üretilen kaliteli kedi temizlik ve banyo ürünleri için online pet shop mağazamızı inceleyebilirsiniz.

Bu ırkın tüylerinin parlak görünümünü koruması için dökülen tüylerin taranarak toplanması gerekir. Bu işlem sırasında dilerseniz tüy toplama eldiveni ya da kedi tarağı da kullanabilirsiniz. Bu sayede dökülen tüyleri kolaylıkla toplayabilirsiniz. Dökülen tüyler kedinizin üst katmanında mat bir tabaka meydana getirebilir. Bu matlaşmanın önlenmesi için de taramanın düzenli olması gerekir.

Bombay kedilerinin tırnaklarını uzadıkça kesmek, patilerinin arasında kalan toz ve kirleri de gerekli oldukça temizlemek şarttır. Kedilerin patilerinin arasına taşlar, tozlar ve toprak gibi farklı pek çok kir dolabilir. Bunları dilerseniz yıkayarak dilerseniz de nemli ve temiz bir bez ile silerek temizlemeniz mümkündür.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Persian Kedi Irkı Özellikleri ve Bakımı

Bu kedilerin diş temizliğini düzenli şekilde yapmanız, diş sağlığını koruyacaktır. Dişlerin uygun fırça ve macun ile düzenli şekilde fırçalanması tartar ve plak gibi pek çok diş probleminin önüne geçebilir. Ayrıca kulak çevresi, yüz bölgesi ve kulağın içi de nemli ve temiz bir bez ile silinerek temizlenebilir. Bu temizliklerin düzenli şekilde yapılması göz bölgesinin temiz kalmasını, kulağın kirlerden arınmasını ve kedinizin yüzünün de kolaylıkla temizlenmesini sağlar.

Bombay Kedisinin Çocuklar ve Hayvanlar ile İletişimi

Oldukça dost canlısı olan Bombay kedileri çocuklar ve diğer hayvanlar ile çok iyi bir iletişim kurabilir. Oyuncu, dost canlısı ve anlayışlı olan bu kediler çocuklar tarafından ilgi görmekten keyif alırlar. Onlarla oyun oynayabilir, çocukların kendilerini sevmesine izin verebilirler. Bu sebeple de bir ailenin tercih edebileceği en uysal ırklardan biri oldukları söylenebilir.

Bombay kedileri diğer kediler ve evcil hayvanlar ile de çok iyi şekilde anlaşabilir. Dost canlısı karaktere sahip olan bu kedilerin yeni tanıştığı hayvanlar ile güzel bir dostluk geliştirmesi mümkün olduğundan dolayı evinizde Bombay kedisi ile birlikte farklı evcil hayvanlara da bakmanız oldukça kolay olacaktır.

Evdeki herkes ile iyi anlaşacak, diğer hayvanlar ile iyi geçinecek ve çocuklar ile oyun oynamaktan keyif alacak bir kediniz olmasını istiyorsanız ilk seçeneklerinizden birisi kesinlikle Bombay kedisi olmalıdır. Bu kediler hem sevimli ve asil duruşları ile hem de sevgi dolu hareketleri ile evdeki herkesin ilgisini toplayacak olan eşsiz bir türdür.

Bombay Kedisi Beslenme

Obeziteye olan yatkınlığı ile bilinen bu kedilerin beslenme programlarının günlük aktifliklerine göre dengelenmesi gereklidir. Özellikle de tüm günü miskinlik ederek geçiren kedilerin beslenme programlarında yüksek kalorili ve tahıllı yiyeceklere yer vermek pek doğru olmayacaktır. Eğer kedinizin obeziteye yatkın olduğunu ve obezite rahatsızlığına sahip olduğunu biliyorsanız bu durumda mümkün olduğunca tahılsız içeriklere yönelmeniz önerilir. Yine de kediniz için kişiselleştirilmiş bir beslenme tavsiyesi almak için veterinerinize danışabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kedinizin Daha Uzun Yaşaması İçin Yapmanız Gerekenler

Kedinizin daha sağlıklı tüylere sahip olması için Omega 3 ve Omega 6 içeriklerine sahip olan mamaları seçmelisiniz. Ayrıca kalp ve görme fonksiyonlarını destekleyecek olan taurin içeriği de kediler için büyük öneme sahiptir. Mama içeriklerine dikkat ederek kediniz için mama seçiminde bulunmanız onun sağlığını destekleyeceği gibi gelişimine de katkıda bulunur. Besleyici ve zengin içerikli kedi mamaları için TIKLAYINIZ!

Bombay Kedisi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Siyah renkleri ve parlak gözleri ile kedi severlerin aklını başından alan Bombay kedileri hakkında merak edilen sorulara ve bunların cevaplarına göz atalım.

Bombay Kedilerinin Yatkın Olduğu Hastalıklar Var Mı?

Irk genel olarak obeziteye yatkındır. Bu nedenle de beslenme programlarının onlara kilo aldırmayacak şekilde düzenlenmesi gerekir. Gün içinde ufak öğünleri sık sık verebilir, tahıl içeriği az olan ya da tahılsız içeriğe sahip olan mamaları tercih edebilirsiniz.

Bombay Kedileri Ortalama Kaç Yıl Yaşar?

Sağlıklı bir ortamda düzenli bakım gören Bombay kedileri ortalama 15 – 20 yıla kadar yaşayabilirler. Elbette sağlık sorunu olmayan, herhangi bir rahatsızlık yaşamamış olan ve bakımı düzenli şekilde yapılan Bombay kedilerinin 20 yıldan uzun süre yaşadığı da görülmüştür. Kedinize yeterli ilgi ve bakımı sağlamanız, onunla geçirebileceğiniz uzun bir ömrü de garantiler.

Bombay Kedisi Nasıl Ayırt Edilir?

Irkın diğer siyah kedilerden ayırt edilmesi aslında oldukça kolaydır. Bu kediler diğer siyah kedilerin aksine saten gibi parlayan kısa tüylere sahiptir. Ayrıca kubbeli alınları ve yuvarlak uca sahip olan genişten inceye kadar giden kulakları da cinsin belirgin özelliklerindendir. Siyah bir kediyi Bombay kedisinden ayıran en belirgin özellikleri bunlar olduğundan, karakteristik fiziksel özelliklere bakarak onları ayırt etmeniz mümkündür.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.