Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Kediler Neden Kaçar?

03.02.2022
1.030
Abone Ol 
Kediler Neden Kaçar?
3910.00₺

3491.00₺

Royal Canin Sterilised 37 Kısırlaştırılmış Kedi Maması 15 kg

Ürünü İncele
396.75₺

336.53₺

Royal Canin Digest Sensitive Gravy Kedi Yaş Maması 85 gr 12 Adet

Ürünü İncele
1141.80₺

713.78₺

Pro Plan Senior Somonlu Yaşlı Kedi Maması 3 kg

Ürünü İncele
1989.00₺

1234.89₺

Felicia Az Tahıllı Sterilised Tavuklu HypoAllergenic Kedi Maması 12 kg

Ürünü İncele

Kediler neden kaçar? Bir kedi sahiplendiğiniz esnada mutluluk kaynağı kadar ne yazık ki endişe kaynağınız da bir o kadar artış gösterecektir. Yeterince beslendi mi, psikolojisi bozuldu mu ya da sağlığı yerinde mi gibi çeşitli soruları sürekli sormak isteyebilirsiniz. Bu tarz korkuların açığa çıkması muhtemel bir durumdur. Kedi sahiplerinin en korktuğu şey kesinlikle kedilerin evden kaçmasıdır. Peki bunun nedeni nedir?

Kediler Neden Kaçar? Nedenleri Neler?

Kediler Neden Kaçar?

Kediler, yapıları gereği oldukça meraklıdırlar ve bu yüzden doğalarının peşinden gitmek isteyebilirler. Öyleyse, kediler neden kaçar sorusuna birçok farklı yanıtlar vermemiz mümkündür. Kedilerin evden kaçmasını tetikleyen gereçlerin ortadan kaldırılması büyük bir önem taşımaktadır. Kediler, kendi güvenlikleri adına zaman zaman yaşam alanlarından kaçmak isteyebilirler. Pek çok kedinin amaçlarına ulaşıp kaçmayı başardıkları ancak konfor bölgelerini özledikleri için geri döndükleri gözlemlenmiştir. Tabii bu durum her kedi için aynı değildir. Bazı kediler kaçtıktan sonra geri dönmek istemeyebilir ve doğanın peşinden gitmeyi tercih edebilirler. Dış ortam ne yazık ki kediler için son derece tehlikeli olabilmektedir.

Kediler, vahşi doğa içerisinde avlarını takip edebilen ve avlarını yakalayıp onlar ile beslenen yetenekli canlılar olarak bilinmektedirler. Oldukça güçlü bir üreme dürtüsüne sahiptirler. Gündüz saatlerinde değil de daha çok gece saatlerinde içgüdüsel çeşitli davranışlar sergileme eğilimi gösterirler. Evcil kedilerde olan içgüdüler, vahşi doğadaki kediler ile kıyaslandığında daha az baskınlık gösterdiğini söyleyebiliriz. Ancak bu içgüdülerin tam bir şekilde yok olduğunu belirtmek kesinlikle yanlış bir söylem olacaktır.

Evcil kediler, dışarıda yaşayan kedilere oranla daha fazla güvende olup konfor alanlarına sahip olurlar. Yeterli ve düzenli bir şekilde beslenmelerinin yanı sıra bakım rutinleri de düzenli olarak yerine getirilir. Ancak yine de her şekilde avcılık içgüdüleri bulunmaktadır. Hatta bazı kedilerde bu içgüdü o kadar fazla olur ki, kediyi evde tutmak çok büyük bir cesaret ister.

Aynı zamanda evde yaşayan bazı kediler, çiftleşme dönemlerinde çiftleşme güdülerine güvenerek de evden kaçma eğilimine sahip olabilmektedirler. Özellikle de kısırlaştırılmayan kedilerde çiftleşme içgüdüsü daha fazla bulunduğundan dolayı kaçma eğilimleri de diğer kedilere oranla daha fazla olabilmektedir. Yalnızca ev içerisini değil evin dışını da kendi bölgesi olarak görmek isterler. Bu nedenden dolayı evden kaçma eğilimine sahip olurlar. Eğer evinizin çevresinde çok fazla kedi yaşıyor ve kediniz de bu yüzden evden kaçıyorsa, kedinizde bölgecilik eğiliminin yüksek olduğunu söyleyebiliriz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kediler Suyu Neden Sevmez?

Evden Kaçmak İsteyen Kedileri Durdurma Yolları Nelerdir?

Kediler Neden Kaçar?

Kediler neden kaçar açıkladıktan sonra bu durumla nasıl başa çıkabileceğinizden söz edelim. Eğer kedinizin evden kaçma nedenleri içgüdüsel davranışlar olarak saptanamıyor ise bu durumda en önemli yöntemin keşfedilmesi, minik dostlarınız ve sizler için oldukça önemlidir.  Eğer dışarıda görmüş oldukları kedilerin yanına gitmek için evden kaçan bir kediniz varsa, pencere görüşünü engelleyecek çeşitli tedbirler alabilirsiniz. Ancak bu önlem ne yazık ki her zaman işe yarayamayabilir. Bu tarz durumlarda diğer çeşitli alternatifleri değerlendirmeniz en doğrusu olacaktır.

Kedinizin Evden Çıkışını Engelleyebilmek İçin Eğitim

Kediler de tıpkı diğer insanlar gibi eğitim alabilen canlılardır. Kediniz ne zaman evden kaçmaya ve dışarı çıkmaya çalışırsa onu sert olmayan ve net bir ses tonu ile uyarabilirsiniz. Aynı şekilde hayır diyebilir ya da bir iki kez el çırpma eylemini gerçekleştirebilirsiniz. Daha sonrasında ise onu oldukça leziz bir kedi ödül maması ile buluşturup bu süreci de sık bir şekilde tekrarladığınız takdirde, siz kedinizin karşısına her sert tavır ile çıktığınızda kediniz ödül maması yiyeceği fikrine sahip olacak ve bu sayede evden kaçma eylemini de gerçekleştirmemiş olacaktır.

Kedinizin Evden Kaçışını Keyifsiz Bir Hale Getirin

Kediler neden kaçar sorusunun bir diğer cevabı da konfor alanı ve keyifle ilgili. Kediler, her ne kadar içgüdülerinin peşinden gitme eğilimine sahip olsalar da konfor alanlarına son derece düşkün canlılardır. Kedinizin çıkma potansiyeli olduğu yerlere çift taraflı bant takarak, kedinize yasaklı bölge algısı oluşturabilirsiniz. Aynı zamanda kedileri uzak tutmak adına kokuların gücünden de yararlanabilirsiniz. Bu noktada aklımıza ilk gelen ve en etkili olan yöntem kesinlikle kedi uzaklaştırıcı ürünlerdir. Bu ürünler sizlere oldukça yardımcı olacaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kediler Neden Sahipleriyle Uyur?

Kedilerinize Eğlenceli Alternatifler Sunmaya Çalışın

Dışarı kaçmayı deneyerek yeni keşifler arayışına giren kedileri eğlenceli yollarla evde tutmaya çalışmak, son derece güvenli bir yöntem olarak bilinmektedir. Ancak bu durumda onların da eğlenceli vakit geçirmelerini sağlayabilmeniz gerekmektedir. Kedilerin içgüdüsel davranışlarından bir tanesi de tırmanma eğilimidir. Başka türlü bir davranışını destekler biçimde davranarak onun evden kaçmasını bir nebze de olsa engelleyebilirsiniz. Bu noktada ise kedi tırmalama tahtaları ve kedi evleri gibi çeşitli kedi oyuncakları oldukça büyük bir önem taşımaktadır.

Kedilerinizi Kısırlaştırmayı Deneyebilirsiniz

Kediler neden kaçar diyenler için bir başka yöntem de kısırlaştırma. Eğer kediler kısırlaştırılmazsa üreme isteklerinden dolayı evden kaçmayı isterler ve buldukları ilk fırsatta da evden kaçma eğilimine başvururlar. Henüz kısırlaştırılmayan bir evcil kediye sahipseniz ve aynı zamanda evden kaçışını da engelleyemiyorsanız veteriner hekime danışarak kedinizi kısırlaştırabilirsiniz.

Kedinizin Güvenliği için Gerekli Tedbirleri Alın

Kediler, zaman zaman sakarlıkları ya da oldukça cesur tavırlarından dolayı istemeseler de evden kaçma eğilimine sahip olabilmektedirler. Kaçmaya eğilimli bir kedi için her türlü gerekli tedbirler alınsa da kedileri durdurabilmek her zaman mümkün olamayabilir. Bu tarz durumlarda ise pençe ve kapılarda kedi güvenlik ürünlerini kullanmak büyük bir ölçüde fayda sağlayacaktır. Kedi kapısı gibi bu tarz çeşitli güvenlik ürünleri sayesinde minik dostunuzun evden kaçmasını engelleyebilirsiniz.

Evden Kaçan Kediler Neden Tekrar Eve Geri Dönerler?

Kediniz evden kaçtığında bir daha geri dönemeyecek diye üzülmenize gerek yok. Çünkü kediler, başına bir şey gelmediği takdirde tekrardan eski konfor alanlarına geri döneceklerdir. Kaçan kedilerin tekrardan eve dönmesinin asıl sebebi ise çoğunlukla beslenmeden kaynaklı olduğu düşünülür. Ancak yapılan çeşitli araştırmalara bakıldığında, kedilerin sahipleri ile oldukça güçlü bir bağ kurdukları ve her an sevgi ve ilgi görmek istedikleri görülmüştür. Bu sebeple de kedinizin eve tekrar geri dönmesinin nedeni beslenme değil, tam olarak sizinle kurmuş olduğu sevgi bağıdır!

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kediler Depresyona Girer mi?

Kediler Hangi Durumlarda Korkarlar?

Kediler neden kaçar açıkladık. Kedilerin hangi durumlardan korktuğundan da bahsedelim. Kediler, tıpkı insanlar gibi çeşitli durumlara bağlı olarak zaman zaman korkabilmektedirler. Öyle ki kedilerin en çok korktuğu şeylerden bir tanesi de salatalık olarak bilinmektedir. Bu her ne kadar ilginç olarak görülse de olası bir durumdur. Bu yüzden kedi sahiplerinin bunu göz ardı etmemesi gerekmektedir.

Ayrıca kedilerin korku esnasında ağaca tırmanma ve bir yerden bir yere atlama gibi çeşitli aktiviteleri de görülmektedir. Bunun yanı sıra çoğu kedinin balonlardan da korktuğu bilinmektedir. Balon korkularının asıl sebebinin cismi algılayamamasından kaynaklı olduğu düşünülmektedir. Nedeni her ne olursa olsun kedinizin yanına her balon geldiğinde garip bir yüz ifadesine büründüğünü gözlemleyebilirsiniz.

Çoğu kedi ırkının sudan korktuğu da bilinenler arasındadır. Yalnızca birkaç kedi ırkının suları sevdiği görülmüştür. Aynı zamanda elektrik süpürgelerinden de çok fazla korkarlar. Elektrik süpürgesini her çalıştırdığınızda kedinizin saklandığını görebilirsiniz. Neredeyse hiçbir kedi, süpürgenin çıkardığı sesten hoşlanmaz ve sesi duydukları an saklanma eylemine başvururlar.

Aynı saklanma eğilimini saç kurutma makinesi çalıştığında da gösterebilmektedirler. Bu nedenden dolayı kediniz yanınızda iken elektrikli süpürge ya da saç kurutma makinesi gibi çeşitli gürültülü cihazları kullanmanızı önermekteyiz. Aksi halde onun korkmasına sebep olabilirsiniz. Kedilerin korktuğu bir diğer şey ise yabancı oldukları insanlardır. Yabancı insanlar kediler için adeta bir tehdit unsuru barındırdığından dolayı korkma eğilimleri yüksek olabilmektedir. Tabii bu istisnai bir durumdur. Her kedi aynı şekilde yabancı insanlara karşı bir korku hissi barındırmayabilir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.