Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Kediler Kaç Sene Yaşar?

26.09.2021
1.603
Abone Ol 
Kediler Kaç Sene Yaşar?
4905.00₺

2753.89₺

N&D Tahılsız Tavuklu ve Narlı Kısırlaştırılmış Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
675.00₺

649.00₺

Royal Canin Sterilised 37 Kısırlaştırılmış Kedi Maması 2 kg

Ürünü İncele
2898.50₺

1920.10₺

Pro Plan Sterilised Somon Balıklı Kısır Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
3024.89₺

1997.48₺

Pro Plan Sterilised Hindili Kısırlaştırılmış Kuru Kedi Maması 10+2 kg

Ürünü İncele

Kediler kaç sene yaşar? Irklara göre kedilerin yaşam süresi de değişim gösterebilir. Kedilerin sahip oldukları hastalıklar ya da hastalıklara olan yatkınlıklar da kedilerin yaşam süresini ve yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyebilmektedir. Bu sebeple de kedilerin yaşam süreleri hakkında net bilgi vermek pek mümkün değildir ancak yine de tüm kedilerin ortalama yaşam süresi hakkında bilgi sahibi olunabilir.

Kediler Ortalama Kaç Sene Yaşar?

Kediler kaç sene yaşar? Ortalama olarak 12 – 18 yıl kadar ömre sahip olan kedilerin her bir ırkının yaşam süresi elbette ki farklıdır. Kimi kediler ortalama 20 yıl kadar ömre sahip iken kimisi 10 yıl kadar bir yaşam süresine sahiptir. Aslında kedilerin genelinin 12 – 18 yıl kadar yaşadığından bahsetmek mümkündür. Ancak yine de bu süre, tüm kediler için geçerliliği olan bir yaşam süresi değildir.

Kedilerin sağlıklı şekilde yaşamlarını devam ettirdikleri takdirde ortalama yaşam sürelerinden çok daha uzun süre yaşamaları da mümkün olabilmektedir. Bu nedenle de sokak kedilerinin bu kadar uzun yıllar boyunca yaşama şansı genellikle çok düşüktür çünkü hasta olma riskleri daha yüksektir ve hastalandıklarında bir veteriner kontrolünden geçerek tedavi görmeleri pek mümkün olmayabilir. Benzer şekilde dışarıdan gelecek olan kazalar ya da insanların onlara zarar vermesi de sokak kedilerin ömürlerini ciddi anlamda kısaltmaktadır. Sokak kedilerinin ortalama yaşam süresi ise 2 – 6 yıl kadardır.

Kedilerin Yaşam Süresini Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Kediler kaç sene yaşar açıkladıktan sonra kedilerin yaşam süresine etki eden faktörlerden söz edelim. Pek çok farklı faktörlere bağlı şekilde kedilerin yaşam süresi değişiklik gösterebilir. Örneğin kedilerin ırkı, onların yaşam süresini en çok etkileyen detaylardan biridir. Her bir kedi ırkının kendisine has bir yaşam süresi vardır ve kimi kediler bu süreden daha uzun yaşarken kimi kediler bu süreden daha kısa süre de yaşayabilirler.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kedi Alışveriş Listesi

Kedilerin ırkları kadar önemli olan etkenlerden biri de onların sahip oldukları ya da olabilecekleri hastalıklardır. Kimi zaman kedilerin belirgin bir sağlık problemi olmasa bile yatkınlık gösterdikleri hastalıklar, onların yaşam kalitesini ciddi anlamda düşürebilir. Bu durumda da kedilerin ciddi hastalıklara yatkınlık göstermeleri ve zaman içerisinde bu hastalığa yakalanarak yaşam sürelerinin kısalması olasıdır. Örneğin büyük bir risk gibi görünmeyen obezite, kedilerde yaygın şekilde görülen bir sağlık sorunudur. Bu sorun her ne kadar ciddi algılanmıyor olsa bile aslında kedilerin yaşam sürelerini ciddi anlamda kısaltabilir ve onların organlarını da ciddi ölçüde etkileyerek farklı hastalıklara sahip olmalarına neden olabilir. Bu sebeple de obezite gibi rahatsızlıklar dahi kedilerin yaşam süresi üzerinde büyük etkiye sahiptir.

Yalnızca hastalıklar da kedilerin yaşam süresi üzerinde etkili değildir. Aynı zamanda bakım koşulları, bir kedinin yaşam süresini ciddi anlamda etkiler. Örneğin hasta olan bir kedinin bakım görmeden yaşama süresi bir sene ise iyi şekilde bakım gören bir kedi aynı hastalığa sahip olduğunda belki on yıl daha fazla yaşayabilir. Aynı şekilde, kaliteli ve sağlıklı kedi mamaları ile beslenen bir kedinin yaşam süresi elbette daha fazla olacaktır. Bu yüzden de iyi bakım, her zaman çok önemlidir.

Sokak kedilerinin erken dönemde hayatlarını kaybetmelerinin en temel sebeplerinden biri olan iyi bakım görememek, aslında pek çok farklı konuyu da içine alır. Örneğin sağlıklı ve yeterli beslenme, iyi bir bakım yerine sahip olma, yeteri kadar aktif kalabilme, sağlık imkanlarından yararlanabilme şansı da kedilerin bakım olanakları arasında yer alır. Ayrıca kedilerin sahiplerinden ilgi ve sevgi görmesi bile onların sağlıklı şekilde yaşamlarını devam ettirebilmeleri için önemlidir.

Kediler kaç sene yaşar diyenler için şu bilgileri de açıklayalım. Yetersiz şekilde beslenen kediler, güçsüzleşir. Bu durumda bünyeleri zayıf düşer ve bağışıklık sistemleri de çöker. Buna bağlı olarak pek çok hastalığa daha açık hale gelmeleri mümkün olabilecektir. Aynı şekilde iyi bir bakım yerine sahip olunması, kedinin soğukta kalarak hasta olmasını engeller. Ev içerisinde bakılan kediler bu sebeple daha sağlıklı olabilirler. Ayrıca bulaşıcı hastalıklardan da uzak kalan ev kedilerinin en büyük şansı, sokaktaki diğer her hayvandan alabilecekleri virüs ve mikroplardan uzak şekilde yaşamlarını devam ettirmeleri ve her aşılarını zamanında olabilme olanağına sahip olmalarıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Yavru Kediler İçin İhtiyaç Listesi

Kedilerin yaşam süresi üzerinde en çok etkili olan konulardan biri ise sağlık imkanlarından yararlanabilme şansıdır. Evde bakılan kediler sağlık imkanlarından iyi şekilde yararlanabilmektedir çünkü sahipleri düzenli şekilde kedileri veteriner kontrolüne götüreceği için bu kedilerin rahatsızlıkları ya da yatkınlıkları önceden tespit edilebilir. Ancak sokak kedilerinin rahatsızlıklarının önceden tespit edilebilmesi ya da hastalandıkları zaman bir veteriner desteği görmeleri çok zordur çünkü sokak kedilerini ancak bir hayvan severin veterinere götürmesi gerekmektedir. Sokaktaki tüm kediler içinse bu, çok zor bir olanaktır.

Sokak kedilerinin yaşam sürelerinin genel anlamda daha kısa olmasının en temel sebeplerinden biri, her tehlikeye çok açık olmalarıdır. Örneğin verilen yemeklerin bozuk olması ya da bozulması, çöp içerisindeki bozulmuş bir ürünün tüketilmesi, araba çarpması, kedilerin kendi aralarında kavga etmesi ya da diğer hayvanların kedilere saldırması, insanların kedilere zarar vermesi ya da kedilerin bir alana sıkışarak hayatını kaybetmesi; sokak kedilerinin açık olduğu tehlikelerden yalnızca birkaçıdır. Sokak kedileri, evde bakım gören kedilere nazaran daha kısa bir yaşam süresine sahiptir çünkü iyi yaşam olanaklarına sahip değillerdir. Genel olarak kedilerin yaşam süreleri, onların sahip oldukları hayat koşulları ile de doğrudan orantılıdır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.